Meglere med «nøktern» prissetting: 20 kvadrat til 3 millioner

– Det er ikke noe lokkepris i dette. Det er helt motsatt, sier eiendomsmegler Kim Hansen, som er lei av kolleger som skryter av «over prisantydning»-salg.

VIKA: En leilighet på 20 kvadratmeter i Vika ble ikke solgt etter første visning, med den skyhøye prisantydningen på 3.059.369 kroner. NB. Illustrasjonsbilde, tatt av Vika på 7. juni-plassen.
Publisert:

– Jeg er glad for at jeg selv ikke er på boligjakt i dette markedet, fordi det begynner å bli skyhøye priser på de små leilighetene, særlig ettroms og toroms, sier eiendomsmegler i Privatmegleren Kim André Hansen til E24.

Han synes synd på unge kjøpere som betaler en skyhøy inngangsbillett til boligmarkedet. Selv formidler han salget av en slik inngangsbillett i Oslo-markedet:

En leilighet på 20 kvadratmeter i Vika til 3.049.369 kroner.

Til 152.468 kroner per kvadratmeter er leiligheten blant Norges høyest priset.

– Hvorfor falt valget på akkurat 3,05 millioner?

– Det er veldig enkelt. Selger vil ha 2 millioner for leiligheten, og i tillegg kommer en andel fellesgjeld. Hun har hatt en megler tidligere som har sagt at hun vil få denne prisen. Det er ikke noe lokkepris i dette, det er helt motsatt, sier Hansen.

– Det er mulig å oppnå denne prisen. Si hvis vi hadde gått ut med 2,5 millioner, så kunne vi raskt endt opp med 3 millioner. Det ville være å gå ut med lokkepris, sier han.

Les også

Aldri vært høyere prisvekst i Oslo i juli: – Folk på desperat boligjakt

Eiendomsmegler Kim Hansen i Privatmegleren.

– Ikke lettsolgt når man starter høyt

I april besluttet meglerne i Oslo å erstatte verditaksten med meglerens prisvurdering av boligen, etter modell fra Trondheim.

Kritiske røster, som Forbrukerrådet, fryktet meglere ville benytte anledningen til å mele sin egen kake, og sette prisantydningen lavt for å lokke flest mulig til visning.

Lokkepris er bevisst å sette prisantydning lavere enn selger er villig til å akseptere på markedsføringstidspunktet, eller lavere enn meglers objektive vurdering skulle tilsi.

Det fremgår av lokkepris-forbudet i bransjenormen for markeedsføring av bolig.

Allikevel har det vært flere eksempler på boliger som blir lagt ut til salgs vesentlig billigere enn den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i området tilsier, hvilket kan indikere lokkepris.

Hansen bedyrer at han ikke vil gi etter for lokkepris-presset.

– Jeg har en del kolleger i bransjen som jeg hører bevisst legger seg under, for så å skryte i sosiale medier om at budrunden gikk over, sier Hansen.

– Det er bedre å gå ut for høyt, enn for lavt. Det er bedre å skryte av det.

I helgen var det visning for den svindyre leiligheten, hvor åtte interessenter stakk hodet innom. Ingen valgte å legge inn bud. Neste helg blir det nok en visning.

– Boliger er ikke lettsolgte når man starter høyt, men det er ikke umulig å oppnå denne prisen. Derfor har jeg sagt meg villig til å gi det et forsøk, sier han.

Les også

Boligprisene steg i juli

– Hjalp ikke kjempemasse

De dyreste kvadratmeterprisene i Norge finner man i Oslo, hvor de knøttsmå leilighetene gir størst hakeslepp.

For ett år siden ble det overskrifter da 18 kvadratmeter gikk for 2,6 millioner i sentrale Parkveien ved Slottsparken i Oslo.

Siden har kvadratmeterprisen på boliger i Oslo steget kraftig måned for måned. I juli var prisveksten på 1 prosent sesongkorrigert.

Akkurat nå ligger en leilighet på 18 kvadratmeter på Sagene ute til 2.535.751 kroner, ifølge Finn.no. Det gir en kvadratmeterpris på 140.875 kroner.

Eiendomsmegler i Aktiv, Marita Friis Stensland, formidlet i juli salget av en 24 kvadratmeter stor leilighet på St. Hanshaugen med en kvadratmeterpris på 114.500 kroner.

Eiendomsmegler Marita Friis Stensland i Aktiv Eiendomsmegling.

Da leiligheten ble lagt ut, var det bare 10 leiligheter ute på mellom 20 og 30 kvadratmeter på markedet i Oslo, ifølge henne.

Stensland gikk bevisst ut med høy prisantydning basert på selgers prispreferanse.

– Vi har ikke lenger takstverdi i rapportene, og nå er det meglerne sammen med selger som setter prisantydning. Noe av poenget med det, er at vi skal sette det nærmere selgers forventning. Der var forventningen mellom 2,3 og 2,4 millioner, og da var det greit å sette prisantydningen til 2,35 millioner, sier hun til E24.

– Og hva gikk leiligheten for?

– Den ble solgt for 2,75 millioner. Kjøperne, i likhet med selgerne har nok dessverre fremdeles fokus på hvor mye over prisantydning ting går. Med andre ord «hjalp» det ikke å gå ut med en forholdsvis høy prisantydning, sier hun og ler.

PRISET HØYT – GIKK ENDA HØYERE: Denne leiligheten på St. Hanshaugen gikk raskt i det boligfattige Oslo-markedet i sommer.

– Hele bransjen må tørre å prise høyere

Stensland bekrefter at det er en utbredt oppfatning om at lav prisantydning betyr flere interessenter på visning.

Samtidig sitter det langt inne blant forventningsfulle selgere i hovedstaden å takke ja til et bud som treffer prisantydning, ifølge Stensland, blant annet fordi mediene bygger opp forventningene.

– Det er en hel bransje som må tørre å prise høyere enn tidligere, noe mange sier er vanskelig. Hvis halvparten henger igjen, og den andre halvparten i bransjen setter prisene opp, vil førstnevnte trekke flere til visning.

Les også

Her endres lånekravene med boligprisene

Les også

Kraftig prisoppgang på Obos-boliger i Oslo

Les også

Frykter tomme leiligheter vil gi boligprisspiral

Publisert: