Lotteritilsynet sjekker pyramide-tips: Tusener av nordmenn investerer i omstridt kryptovaluta

Arrestasjoner, millionbeslag og etterforskning i flere land. OneCoin beskrives som en pyramide i Bitcoin-forkledning. – Vi har sendt brev uten svar, sier Lotteritilsynet.

ETTERFORSKES: OneCoin er en kryptovaluta slik som Bitcoin, men det er selskapets pyramidelignende konstruksjon som vekker harme. Myndigheter i Tyskland, Sverige og Storbritannia har blant annet iverksatt etterforskning – men ikke Norge.
Publisert:

OneCoin er ikke helt som Bitcoin. Jo da, det er enda en virtuell myntenhet som ikke er underlagt noen sentralbank.

Men nettverksselskapet – som ble grunnlagt i 2014 av bulgarske Ruja Ignatova og har postboks i Gibraltar – frister også sine medlemmer med mulighet til å tjene penger på å verve nye deltagere.

Og mer penger når de nye deltagerne igjen verver nye.

Får du noen assosiasjoner?

Det får i alle fall myndigheter over hele verden, som har gått til kamp mot det de mener er et pyramidespill i forkledning. Påstandene benektes av OneCoin.

Les også

Han har tapt 2,5 milliarder i kampanje mot slankemiddelgigant

Flere tusen i Norge

Myndigheter i Bulgaria, Latvia, Østerrike, Tyskland, Sveits, Belgia og Sverige har utstedt advarsler mot å investere i OneCoin.

Det svenske Lotteritilsynet gikk til politianmeldelse i januar i år. I våres gikk kinesiske myndigheter til aksjon, arresterte flere OneCoin-investorer, og tok beslag av verdier på cirka en kvart milliard kroner.

Tyskland innledet etterforskning i sommer. London-politiet gjør det også.

Selv oppgir OneCoin at de har 1,3 millioner medlemmer globalt, hvorav flest i Asia. Den norske medlemsmassen skal telle cirka 5.000.

Inntil videre er det ikke fastslått at de er involvert i noe ulovlig.

SKAPEREN: Bulgarieren Ruja Ignatova beskrives som OneCoins «grunnleger og visjonær».

Lotteritilsynet får mange tips

Men Lotteritilsynet, som overvåker forbudet mot pyramidespill i lotterilovens paragraf 16, følger nøye med.

Seniorrådgiver og pyramidejeger Silje Amble sier de per nå ikke har iverksatt gransking, men at OneCoin er blant selskapene de får flest henvendelser om.

Hun sier de tar dem alvorlig.

– Vi har fått en del tips fra folk som mener investeringer i kryptovalutaen gjøres i et pyramidelignende omsetningssystem. Flere spør om OneCoin er lovlig eller ikke. Men ettersom vi ikke har opprettet tilsynssak, er det ikke noe vi kan slå fast, sier Amble til E24.

FÅR TIPS: Lotteritilsynet har sendt brev til OneCoin i Norge, men sier de ikke har fått svar – Vi har fått en del tips fra folk som mener investeringer i kryptovalutaen gjøres i et pyramidelignende omsetningssystem, sier seniorrådgiver og pyramidejeger Silje Amble.

Har ikke fått svar

Lotteritilsynet har også fått henvendelser fra myndigheter i andre land.

– Vurderer dere å opprette tilsynssak?

– Det kan jeg ikke si, men på bakgrunn av henvendelsene har vi sendt et brev til OneCoin i Norge, hvor vi orienterer om det norske regelverket, sier Amble.

– Det er ikke ofte vi gjør det, tilføyer hun.

Brevet ble sendt 13. april i år.

– Vi ba om en bekreftelse på at de har mottatt brevet, men har ikke mottatt noe svar.

E24 har fått oppgitt en norsk kontaktperson for OneCoin, som vi prøvde å få tak i uten hell.

Les også

Tusener av nordmenn med i ulovlig pyramide

Slår tilbake mot advarslene

Fra sentralt hold har OneCoin i en rekke omganger slått tilbake mot anklager fra ulike lands myndigheter.

Det gjorde de senest torsdag – etter at finanstilsynet i Storbritannia (FCA) publiserte en OneCoin-advarsel og rådet «ofre for svindel» om å ta kontakt med politiet.

«OneCoin er skuffet over at FCA har publisert en uttalelse uten å først ha kontaktet selskapet», svarer OneCoin i en uttalelse, hvor de fremholder at London-politiet heller ikke har tatt kontakt.

«OneCoin er forpliktet til å følge god forretningsskikk og de relevante reglene og reguleringene i de landene hvor selskapet opererer. Det vil samarbeide fullt med myndighetene for å oppnå dette målet».

Publisert: