Meglertopp om skjeggkre-«rabatt»: – Ganske brutalt

Klarer denne krabaten å utløse et boligprisras på ti prosent? Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer stiller spørsmål ved ny rettspraksis.

– SVÆRT STRENG LINJE: Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer mener skjeggkre i mange tilfeller vil gjøre liten eller ingen skade på boligenes markedsverdi.

Foto: NTB Scanpix og Mycoteam
Publisert:

– Det er mye, og ganske brutalt for en boligselger. Vi savner dokumentasjon, sier Dreyer til E24.

Det hoper seg opp med rettsavgjørelser som gir store verdiskrell til boliger med det skjellkledde, vingeløse insektet skjeggkre.

Nylig ble en boligselger dømt i Bergen tingrett til å betale kjøperen hele 350.000 kroner – tilsvarende ti prosents rabatt på den avtalte salgssummen – fordi han ikke oppdaget og informerte om den raskt voksende skjeggkre-familien som hadde flyttet inn.

Dommeren kalte det «grovt uaktsomt» og fastslo at skjeggkre «utvilsomt» er ekkelt for mange, og får enkelte til å reagere med «vemmelse» – selv om krypene hverken er farlige for mennesker, eller lager materielle skader på boligen.

Les om dommen: Informerte ikke om krypene – må bla opp en halv million

Les også

Insektinvasjon havnet i retten: Informerte ikke om krypene – må bla opp en halv million

– Vanskelig å se prisfall

Dreyer leder den landsomfattende foreningen for meglerkjeder, og sier det blir stadig vanligere at boliger selges med opplysninger om skjeggkre. Men han stusser over de nye rettsavgjørelsene som forutsetter at krypene får salgsprisen til å rase.

MØT SKJEGGKREET: Neppe et kosedyr, men er de ekle nok til å sende prisen på boligen din i utforbakke?

Foto: Mycoteam

– Jeg synes man legger seg på en svært streng linje i rettsvesenet. Vi ser ikke slike forskjeller mellom boligsalg hvor det opplyses om skjeggkre, og de hvor det ikke gjøres det, sier Dreyer.

– Men litt verdisvekkelse må man kanskje forvente?

– Det er nok veldig situasjonsavhengig. Men selger du en bolig i Oslo med enkelte forekomster av skjeggkre i dag, synes jeg det er vanskelig å beregne verdifall i det hele tatt. Det er blitt såpass vanlig å få i boligen, at man har begynt å forutsette det. Opplysningen utløser ingen stor dramatikk, sier meglertoppen.

Les også

Protector gikk på skjeggkre-smell – endrer forsikringsvilkårene

Ingen eksakt utregning

Tingrettsdommeren som tok den nyeste avgjørelsen er åpen på at det ikke er et eksakt regnestykke som ligger bak: Saneringer for å utrydde krypene er notorisk ineffektive, og derfor kalkuleres ingen direkte utgifter for boligkjøperen.

I stedet legger dommeren til grunn at man blir nødt til å leve side om side med skjeggkre-bestanden, og at kostnaden først vil merkes i form av prissvekkelse ved videresalg – anslagsvis ti prosent.

Dreyer forsøker å følge logikken:

– For at man skal legitimere et verdifall, forutsetter man jo at interessenter enten faller fra, eller byr lavere når de informeres om skjeggkre. Lavere bud har jeg liten tro på. Du står igjen med færre interessenter som vil by, men også dette opplever vi som lite dokumentert, sier han.

Les også

DNB droppet kritisk rapport – må heve boligkjøp

Kan bli mindre verdt i fremtiden

Dommen inneholder likevel et pek mot fremtiden som meglertoppen finner svært interessant: I takt med at skjeggkre blir stadig mer vanlig i Norge, så kan de på sikt også bli «akseptert», argumenterer dommeren – uten å utløse vemmelsen og verdifallet som han mener må legges til grunn inntil videre.

– For meg bekjent er dette den første dommen som uttaler at skjeggkre ikke nødvendigvis vil senke markedsverdien i fremtiden, når det blir tilstrekkelig utbredt. Men dette er allerede så vanlig, at vi mener man må spørre seg om vi ikke er på dette tidspunktet allerede – hvor det oppfattes som helt normalt.

Han presiserer at det alltid vil være situasjonsavhengig, og at noen skjeggkre-bestander er større enn andre.

– Og det er selvsagt lett å skjønne at folk synes det er ubehagelig. Skjeggkre er jo ikke hyggelig. Men ti prosent er veldig mye, sier Dreyer, og viser til at slike prisavslag indikerer at boligen har en vesentlig mangel etter avhendingsloven.

Her kan du lese mer om