Meglerbransjens fasit er klar: Boligprisene steg med 0,5 prosent i februar

Starten på 2019 fortsetter med oppadgående boligpriser.

  • David Bach
Publisert:

Justert for sesongvariasjoner måler meglerbransjen en underliggende uendret prisvekst.

Årets første måneder er vanligvis de sterkeste i boligmarkedet. Januar bød tradisjonen tro på markant nominell prisoppgang på 2,7 prosent, og positiv underliggende prisvekst etter sesongkorrigering, der på 0,5 prosent.

Boligprisene er nå 3,0 prosent høyere enn for ett år siden.

Det er høyeste indeksnivået i en februar måned sammenlignet med de siste fem årene, forteller administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge på en pressekonferanse tirsdag.

– Vi forventer små forskjeller i 12-månedersveksten i månedene fremover, sier Dreyer.

4,4 prosent flere solgte

– Den moderate trenden i boligprisutviklingen fortsetter også i februar måned. Boligmarkedet i Norge er stabilt og velfungerende, noe som tydelig kommer til uttrykk med den store aktiviteten i boligmarkedet gjennom 2018 og inn i de to første månedene i 2019, sier Dreyer.

Sterkest sesongkorrigert utvikling i februar hadde Bodø og Fauske på 0,6 prosent. Svakest sesongkorrigert utvikling hadde Bergen med en nedgang på 1,8 prosent.

– Bergen er alltid litt hopp og sprett på begynnelsen av året. I sum selges det mange boliger – i februar var det lavt antall salg og lavt antall lagt ut i markedet, men det kom etter en måned som var veldig sterk. Så min hypotese er at mange av de boligene som kom i januar ble solgt unna, det tar tid for dem som har kjøpt disse å legge sine ut i markedet, og dette vil vi sannsynligvis se i mars at har normalisert seg, sier Dreyer til E24.

I februar ble det solgt 6.245 boliger i Norge, noe som er 4,4 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018.

Samtidig ble det lagt ut 6.889 boliger til salgs samme måned. Det er 4,2 prosent flere enn februar 2018.

Det tar nå i gjennomsnitt 61 dager å selge en bolig, ifølge tallene fra Eiendom Norge.

Les også

Ferske boligtall tirsdag: Derfor varsles kortvarig prisbyks

Geving: – Markedet på sitt beste

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier i en kommentar til E24 at den høye omsetningen og lave veksten gjør markedet godt.

– Boligmarkedet er for tiden på sitt aller beste, med høy omsetning og lav prisvekst. Markedet er mer prisfølsomt fordi kjøperne har mer å velge i, men eierne får solgt når de følger eiendomsmeglerens markedsvurdering og anbefalte forhandlingsstrategi, sier Geving.

– Forbrukernes markedsforventninger er klart positive, men kommende renteøkninger og flere nye boliger vil trolig motvirke en sterkere prisvekst i 2019, legger han til.

På forhånd ventet analytikerne i både Prognosesenteret og DNB Markets en vekst på 0,2 prosent etter sesongjusteringer.

Det er også meldt om februar-prisvekst for Obos-boliger, og en oppsiktsvekkende sterk salgsøkning for nyboligprosjekter i Oslo-området.

DNB: Tro og tillit

DNB Eiendom-sjef Terje Buraas registrerer at nordmenn handler boliger som aldri før, og at det aldri har vært omsatt flere boliger i løpet av de første månedene av et år.

– Det eneste vi kan sammenligne med er 2015, som var et helt ekstremt år for salg av boliger. Det tyder på at vi har tro på egen økonomi og tillit til et velfungerende boligmarked. Boligprisene er nå 3,0 prosent høyere enn for ett år siden, noe som gjør at prisene holder omtrent samme tempo som inflasjonsmålet til Norges Bank, sier Buraas.

– De eneste byene som skiller seg ut er Bodø med noe overraskende vekst, og Bergen med nedgang på 1,8 prosent (sesongkorrigert utvikling). Men i Bergen er vi vant med litt mer svingninger, og hvis vi ser på de to siste månedene under ett er utviklingen ganske flat.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig

Flere artikler

  1. Sterkere boligpriser enn vanlig til tross for fall

  2. Boligprisene i Norge sank med 0,2 prosent i juni

  3. Eiendom Norges meglerfasit er klar: Boligprisene i Norge opp 0,8 prosent i april

  4. Sjeføkonom: 2019 kan bli et kjøpers marked

  5. Boligåret 2019 startet med prisrakett