Stor nedgang i forretningsreiser til Stavanger

Utenlandske flyselskap legger ned ruter, og hotellbransjen merker forretningsreisende har fått restriksjoner. Stavanger er den byen i Norge som i forretningssesongen har mest ledig kapasitet, ifølge NHO Reiseliv.

MISTER KUNDER: Choice Hotels i Stavanger opplever vesentlig færre overnattinger på grunn av oljebremsen. Her ved Clarion Hotel Energy i Stavanger Forum.

  • Sophie Lorch-Falch
  • Sara Svanemyr
Publisert:,

– Vi merker absolutt oljenedturen i Stavanger, og vi hører det også fra flyselskapene. Etter en rekordsommer i juli med flyreiser og hotellovernattinger, er det i august forretningstrafikken skal inn. Den bremser hos oljeavhengige destinasjoner som Bergen, og i aller størst grad i Stavanger, sier administrerende direktør i Choice Hotels, Torgeir Silseth, til E24.

Les også

Erna på valgkampturné i Oljefylkene: – Det ser ikke ut som om det har stoppet helt opp

Hotellkjeden har flere store hoteller i porteføljen i Stavanger. 20. august 2014 åpnet Clarion Hotel Energy i Stavanger Forum. Da hadde oljebransjen så vidt sett konturene av en lavere oljepris.

I løpet av ett år har oljenæringen saldert budsjettene, noe som merkes godt av bransjen som lever av konferanser, overnattinger og julebord. I tillegg er det langt færre som jobber i «oljå» enn for ett år siden.

Administrerende direktør Torgeir Silseth i Choice Hotels.

Fra juni 2014 til juni 2015 har 36.357 jobber relatert til oljebransjen blitt varslet kuttet, ifølge Nav, meldte Stavanger Aftenblad i august. 12.732 av stillingene er i Rogaland, og en betydelig andel er ellers på Vestlandet.

Har du opplevd nedbemanning? Redd for å miste jobben? Våre jobbeksperter svarer på dine spørsmål i nettmøte tirsdag. Du kan legge inn spørsmål nå.

Les også

Rekordsommer for Turist-Norge

– Blir en helt annen julebordsesong

For hotellene til Choice i Stavanger er nedgangen brutal.

– I Stavanger har man hittil i år en reell omsetningsnedgang per rom på rundt 25 prosent. Det er veldig mye, sier Silseth.

– Stavanger er ganske spesielt. Kundene og bedriftene vil dra ned omsetningen. I tillegg blir det en helt annen julebordsesong i år enn de siste sesongene. Det kan bety at vi i likhet med andre aktører må vi tilpasse oss situasjon akkurat nå, sier han.

Sommeren var imidlertid tidenes beste for Choice nasjonalt, og Oslo og Gardermoen er fremdeles stor på kurskonferanser.

– Det er bra det har vært en flott sommer. Da kan vi gå inn i det som kan bli en tøffere høst med litt mer overskudd enn forventet, sier Silseth.

Les også

Norwegian kåret til Europas beste lavprisselskap

VENTER MAGRERE TIDER: Reiselivaktørene venter færre bestillinger av julebord og konferanser i høst enn i fjor, mens bestillinger fra familier og vennegjenger øker, ifølge NHO Reiseliv.

Fredrik Solstad

– Forretningsreisende har fått restriksjoner

Konkurrentene forholder seg imidlertid mer taus til nedgangen bransjen opplever i Stavanger, og vil ikke tallfeste svikten.

Odd Petter Meinseth, avtroppende hotelldirektør ved Scandic Stavanger City, driver et forretningshotell som åpnet i april 2014. Hotellet har dermed ikke særlig historiske tall til sammenligningsgrunnlag.

– Det gikk til å begynne med veldig bra, vi bygget oss opp og fikk raskt tatt en markedsandel. Men etter sommeren i fjor merket vi at ikke nådde prognosene. Det vi ser tydelig er at snittprisen har gått ned. Vi har fremdeles mange bookinger, sier Meinseth.

Han mener det er viktig å få frem at selv om det er mye negativitet ute og går, så går det bra for enkelte aktører.

– Det er klart at det er tøft i hotellmarkedet nå, men det er likevel noen lyspunkter, sier han.

– Vi merker at forretningsreisende har fått restriksjoner på overnatting. Men høsten og bookinger til nå ser bra ut. Det ser ikke ut til å bli noe dårligere, sier han, og utelukker at Scandic Stavanger City vil iverksette nedbemanning.

Les også

Stordalen i VG-kronikk: Norsk må bli nordisk

Leif Lorentzen, lufthavnsjef Sola.

Legger ned flyruter

Flybransjen ble raskt truffet av lavere aktivitet i oljebransjen.

Færre forretningsreisende er årsaken til at Lufthansa legger ned sine tre daglige avganger mellom Stavanger og Frankfurt fra og med 25. oktober.

I sommer sa også Air France at de er nødt til å legge ned sine ruter fra Stavanger til Paris, meldte Stavanger Aftenblad.

Lufthavndirektør ved Stavanger Lufthavn, Sola, Leif Lorentzen, sier at trafikken de første syv månedene utland gikk ned med 1,5 prosent.

Nedgangen innenlands er på 5,4 prosent. Verst er det for helikoptertrafikken, som har falt 12 prosent i løpet av årets syv første måneder.

Av innenlandstrafikk er det rutene mot Bergen og Oslo nedgangen er størst.

– Vi visste før vi gikk inn i 2015 at det vil være et utfordrende år fordi oljeselskapene og leverandørindustrien la restriksjoner på enkelte typer billetter og reiser ansatte kan kjøpe. Det vil i sum bety lavere inntjening for nettverket utenifra. Det er en situasjon vi har, og kommer til å ha gjennom 2015 og antageligvis et stykke ut i 2016. Samtidig ser vi at andre selskaper har interesse for Stavanger, og på enkelte direkteruter øker vi frekvensen. Det er et veldig sammensatt bilde, sier han til E24.

Les også

SSB: Så mye mørkere ville norsk økonomi vært med «normal» krone

MINDRE HELIKOPTERTRAFIKK: Sola Flyplass huser en større helikopterbase, som blant annet frakter oljearbeidere offshore. Hittil i år er 12 prosent av trafikken borte, sammenlignet med i fjor.

Kent Skibstad

SAS: – Hele bildet er ikke svart

Sommeren ga imidlertid såpass god turisttrafikk at det var den beste sommeren noensinne for Stavanger lufthavn, Sola.

– Vi er spent på hvordan høsten vil bli. Vi tror både fritidsturisme fortsatt vil holde seg sterkt, så er det spørsmål om oppstart av Sverdrup-feltet er med på i større grad å normalisere forretningstrafikken. Det gjenstår da å se, sier Lorentzen.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS kan ikke avsløre hvordan passasjertrafikken er til Stavanger for tiden, ettersom selskapet presenterer trafikktall førstkommende tirsdag.

– Vi har kommunisert tidligere at vi ikke er påvirket i forbindelse med utviklingen. Vi har besluttet å øke kapasiteten mellom Stavanger og København, så kommer vi med andre rutenyheter snart for Stavanger sin del. Hele bildet er ikke svart, sier han til E24, og legger til at rutenedleggelse til Lufthansa kommer SAS til gode.

Les også

Nye kutt i norsk oljenæring: – Det er kostnadsnivået som er den utløsende årsaken

NHO Reiseliv: – Mest ledig kapasitet i Stavanger

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv håper oppgangen i turisme skal demme opp for nedgangen i antall forretningsreisende til Stavanger-regionen.

– Stavanger er den byen i Norge som i forretningssesongen har mest ledig kapasitet. Det er den byen som har slitt med beleggsprosenten, og det har to årsaker. Det ene er nyinvesteringer i hotellrommet i Stavanger, så er selvfølgelig oljemotbakken mest følbar i Stavanger, sier hun til E24.

– Det andre forholdet er at sommersesongen har vært veldig god i hele Norge. Det er nye som tyder på at det har vært positiv turisttrafikk i Stavanger og Rogaland. Vestlandsbyen har store muligheter, og kan se dette som en mulighet ved å dra mer av oppmerksomheten over på turistnæringen, sier Devold.

Les også

Nordea: Dette er den store risikoen for norsk økonomi

Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv tror veksten i turister til Stavanger kan hjelpe reisenæringen til å komme over oljekneika.

Haakon Eltvik

Lønnsomheten har vært særdeles god i reiselivsbransjen i Stavanger på grunn av de forretningsreisende tilknyttet oljebransjen. Selv om nedgangen er stor, er det ikke verre enn at det går litt mindre fett i oljebyen, ifølge Devold.

– De har høy lønnsomhet i utgangspunktet. En hotelldirektør fortalte meg at selv om det har vært en nedgang, er Stavanger fremdeles en av deres beste byer, sier Devold.

Robert Hval Straumann, fagsjef reiseliv og service i hovedorganisasjonen Virke forteller at de til nå ikke har fått noen konkrete tilbakemeldinger fra sine medlemmer i Stavanger.

– Det er for tidlig å si noe om hvordan dette vil påvirke de ansatte i hotell- og reiselivsbransjen i Stavanger. Jeg regner med at de ansatte i reiselivsbransjen kommer til å merke forskjellene utover høsten. Da er hotellene mer avhengig av forretningsreisende og konferanser, sier han til E24.

Les også

Nærmere 25.000 oljejobber borte

Sterk tro på Stavanger fra 2017

Bremseklossene for satsingen i Stavanger settes ikke på for Choice, til tross for at oljeprisen er halvert og 12.000 jobber er i ferd med å forsvinne.

I likhet med enkelte sjeføkonomer, mener Silseth Stavanger er over kneika etter 2016.

– Vårt nye hotell Clarion Hotel Air åpner allerede i november og blir et fantastisk tilskudd i Stavanger-porteføljen. Vi satser videre, og vi skal stå igjennom krisen og omstruktureringen. Så tror vi også at det skal være godt grunnlag for business videre når oljeprisen stabiliseres og nye investeringer foretas. Det blir tøft både dette året og neste år, så tror vi det skal normaliseres noe, sier han.

Les også

Har du opplevd nedbemanning? Redd for å miste jobben? Våre jobbeksperter svarer i nettmøte

Her kan du lese mer om

  1. Reise
  2. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hotelldirektør: – Juli i år kan bli bedre enn i fjor

  2. Norges største hotellkjeder varsler oppsigelser i sommer uten utvidelse av permitteringsordningen

  3. Konferansehotell ser mørkt på høsten: – Det kommer avlysninger hver dag

  4. Annonsørinnhold

  5. Stordalen har ikke planer om flere hotellraid: – Et hyggelig unntak

  6. Petter Stordalens Nordic Choice har permittert 3.000 ansatte i Norden