Ventet på strømstøtte for gigantregning – har allerede fått uten å vite det

Øvre Grorud Borettslag skulle egentlig ha betalt 2,3 millioner for fjernvarme i desember. Dette sto det ingenting om på fakturaen. Fortum Oslo Varme jobber nå med å kartlegge omfanget av den mangelfulle informasjonen.

FÅR IKKE MER HJELP: Styreleder Jan Wammer håpet på statlig hjelp på desember-regningen. At borettslaget allerede har fått det, setter fakturaen i et nytt lys.
Publisert:

E24 skrev i helgen om Øvre Grorud Borettslags rekordhøye fjernvarmeregning for desember.

Fakturaen for varmtvann og oppvarming kom på 1,75 millioner kroner, over en million mer enn desember i 2020.

Styreleder Jan Wammer uttalte da at han håpet at borettslagsstøtten som regjeringen ennå ikke har lagt på bordet, vil kunne bidra til at de økte felleskostnadene kan settes ned igjen.

I etterkant av publisering har fjernvarmeleverandør Fortum Oslo Varme tatt kontakt med E24.

Nå viser det seg at Øvre Grorud Borettslag ikke kan vente seg noen tilbakebetaling av desember-regningen.

Skulle betalt 2,36 millioner

Årsaken til det er at fjernvarmekunder allerede har fått rabatterte regninger.

– Fortum Oslo Varme har gjennomført innføringen av strømstøtteordningen hos private og borettslagskunder av fjernvarme i Stor-Oslo fra og med desember-fakturaen. Dette betyr at borettslaget i helgens artikler har fått rabatten som staten har lovet fjernvarmekunder, forklarer kommunikasjonssjef Truls Jemtland i Fortum Oslo Varme.

Fjernvarmeprisen følger strømprisen tett, selv om det ikke er sikkert det vil være slik veldig mye lenger.

Store deler av fjernvarmen som brukes til oppvarming av rundt 80.000 Oslo-hjem, kommer fra avfallsanlegget på Klemetsrud.

Desember-strømstøtten fra regjeringen utgjør 55 prosent av strømprisen over 70 øre per kilowattime. Denne måneden ble dermed energiprisen kuttet med 58,92 øre per kilowattime, ifølge Jemtland.

Han forteller at Øvre Grorud Borettslag egentlig skulle betalt 2,36 millioner kroner for fjernvarmen i desember. Det ville i så fall vært 1,75 millioner kroner mer enn desember 2020 – en økning på nesten 300 prosent.

Les også

Har fått strømregninger på over 10.000 kroner: – Som et lite ran

Ser på omfanget

E24 har sett desember-regningen fra Fortum Oslo Varme til Øvre Grorud Borettslag. Den sier ingenting om at forbruket er rabattert.

Kommunikasjonssjef Truls Jemtland i Fortum Oslo Varme skriver i en e-post at «dessverre ser det ut som enkelte kunder har fått mangelfull informasjon om rabattene på fakturaen. Dette gjelder blant annet denne kunden.»

– Vår leverandør av fakturatjenester ser nå på omfanget at hvem som ikke har fått fakturateksten.

– Hvem er ansvarlig for dette?

– Dette er våre kunder, så ansvaret for manglende informasjon på faktura er vårt ansvar.

Les også

Nettselskap har skyldt strømkunder penger i over ti år

Mener ordningen er betydelig informert

Samtidig er innføringen av ordningen betydelig informert i flere kanaler, mener Jemtland. Både i form av utsendte e-poster til kunder og informasjon på Fortum Oslo Varmes nettsider.

Styreleder Jan Wammer i Øvre Grorud Borettslag er ikke imponert over kommunikasjonen.

– Jeg synes det er ille at et selskap som Fortum Oslo Varme ikke klarer å informere tilstrekkelig. Vår siste faktura ser ut som hvilken som helst faktura.

Truls Jemtland svarer at «dersom styreleder er uenig i at de har fått tilgjengeliggjort informasjonen om at de blir kompensert godt nok, ja da har vi ikke informert godt nok og må ta det med oss videre.»

– Blir fort spist opp

Etter fjernvarmeregning på nesten 1,3 millioner kroner for november, så styret i Øvre Grorud Borettslag seg nødt til å sette opp felleskostnadene med 15 prosent.

Styreleder Jan Wammer i Øvre Grorud Borettslag.

Det gir borettslaget med 546 boenheter omtrent 4,5 millioner kroner ekstra i årlige inntekter.

Før helgen trodde styreleder Jan Wammer at ny strømstøtteordning til borettslag og sameier, som regjeringen fremdeles jobber med å utforme, ville gi dem penger tilbake på desember-regningen.

– Er hjelpen god nok, er det ikke noe i veien for at vi kan redusere husleien igjen, sa han.

Nå som det viser seg at 1,75 millioner kroner er rabattert pris, ser ting enda verre ut, sier Wammer.

Hva som blir utfallet for beboernes felleskostnader, vil de neste månedene vise.

– Hvis strømprisen opprettholdes på dagens nivåer, så har vi ikke muligheter til å gå ned på husleien igjen. De ekstra 4,5 millionene blir fort spist opp hvis regningene skal ligge rundt 1,5 millioner i måneden.

Les også

Flere tusen ber om avdragsfrihet på grunn av strømprisene

Publisert:

Her kan du lese mer om