Liten oppgang i boligprisene
Boligprisene steg forsiktig fra juli til august.
De norske boligprisene klatret beskjedne 0,2 prosent fra juli til august i år, justert for sesongvariasjoner.
Det viser boligprisstatistikken som leveres av analysebyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), som ble lagt frem onsdag.
Ujustert steg prisene 2,5 prosent fra juli til august.
Sammenlignet med august i fjor, har prisene steget 6,1 prosent.
Nå venter eiendomsmeglerne at prisene vil holde seg stabile frem mot årsskiftet.
- Trolig blir det ikke mer prisoppgang i løpet av dette året, sier Christian Dreyer, leder i NEF, under presentasjonen av tallene, ifølge Reuters.
Sterkere enn ventet
På forhånd anslo økonomene i DnB Nor Markets at prisene i august hadde ligget stille fra juli til august, justert for sesongvariasjoner.
- Boligmarkedet har roet seg betydelig ned så langt i år og vi ser for oss fortsatt svak uvikling fremover, i lys av en videre svekkelse av arbeidsmarkedet, skriver makroøkonom Knut Magnussen i DnB Nor Markets i en rapport som kom før tallene.
Heller ikke Handelsbankens økonomer tror prisene vil klatre videre.
- Nivåene er nå til og med høyere enn toppen som ble nådd før krisen, skriver seniorøkonom Shakeb Syed i en kommentar til tallene.
Han mener det er flere grunner til at prisene vil vokse mindre eller flate ut fremover.
- Boligetterspørselen har avtatt de siste månedene, og stemningen blant forbrukerne er også undertrykket. Styringsrenten er ventet å stige, om enn relativt langsomt.
Syed regner også med at boligbyggingen vil ta seg opp fremover.
Ikke rentepress
Handelsbankens økonomer anslo på forhånd at prisene hadde falt 0,2 prosent fra juli til august, justert for sesongvariasjoner.
Til tross for at prisveksten var sterkere enn ventet, tror Syed imidlertid ikke oppgangen er stor nok til at Norges Bank vil føle seg presset til å øke styringsrenten tidligere enn opprinnelig planlagt.
- Vi venter fortsatt at neste renteheving kommer i januar, påpeker makroøkonomen.