Mener foreldre punger ut for mye før skolestart

Nye klær, ny sveis, nye sko, ny sekk og en masse nytt utstyr fører til at foreldre bruker mye penger barnas skolestart.

TENK DERE OM: Hvor mye nytt trenger barn ved skolestart? – Foreldre bør tenke seg om før de hiver seg på pengegaloppen, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Jan Haas
 • NTB
Publisert: Publisert:

Eksperter på føtter, miljø og økonomi anbefaler å tenke seg om.

– Når omfanget blir så formidabelt som det er nå, har det både en miljøbakside og en sosial bakside. Alt som skal kjøpes må produseres og påvirker miljøet. Tenk også på hvilket sosialt press vi er med på å innføre når alt skal være nytt i alle tenkelige kategorier, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender til NTB.

To føtter, tjue sko

Til tross for at barn er mindre enn aktive enn før, selges det mye skotøy. Hos en av markedslederne skilles det mellom joggesko, tursko, fritidssko, sandaler og crocs, gummistøvler, innendørssko, vintersko, tøfler og tennissko til barn. Når føtter vokser fort, og sko ikke bør gå i arv, kan det bli mye penger.

Fotterapeut Finn Asmussen skiller mellom «skotøy», som brukes ved belastning av foten, og «fottøy», når foten ikke belastes vesentlig. Det er ikke nødvendig å ha ti slags sko, understreker han.

– En enkel anbefaling er et par fritidssko og et par joggesko. I tillegg sandaler på sommeren og en foret vintersko på vinteren.

Sekk er viktig

Basert på tidligere undersøkelser fra Ipsos MMI anslår forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB at foreldre i Norge bruker et firesifret antall kroner per barn på skolestart. I tillegg kommer oppstart av fritidsaktiviteter, som ofte betyr krav om spesialsko, treningsklær og annet utstyr. Har man flere barn, kan det bli litt av et utlegg på tampen av sommeren. Det gjelder å bruke fornuften.

– Det eneste du trenger å legge litt penger i til skolestart er en skikkelig sekk, sier Sandmæl.

Hun råder folk til å unngå impulskjøp:

– Det kan lønne seg å ta en titt på nettet før du tar med deg barnet ut for å handle. På den måten kan du sammenligne priser, i tillegg se hvor de har det utstyret du tenker passer best til ditt barn. Det kan også være greit å styre de unna de sekkene som barnet vil synes er barnslige om ett år.

Sjekk skapet

Pennal, bokbind, matboks og drikkeflaske har stort sett samme kvalitet uansett pris, og prisene varierer fra en tier til mange hundre kroner. Hermstad i FIVH tipper at dette er unødvendige utgifter for de fleste:

– Mange vil finne ut at de allerede har mye av det barna trenger av matbokser, drikkeflasker og skoleutstyr i skuffer og skap, de har bare glemt det. Så sjekk der først. Dernest har foreldre med flere barn lagt unna klær, sekk og utstyr fra de eldste, men så glemmer de det og kjøper nytt til de yngste. Så sjekk loft og boder.

Om barna ikke kan arve fra søsken, fins andre gjenbruksalternativer:

– Mange i omgangskretsen har også lagt unna utstyr, og min erfaring er at de gjerne vil at noen skal overta det. Også de har ofte glemt hva de har stuet bort. Sjekk med dem, sier Hermstad.

Doblet klesforbruk

Når foreldre skal ut og handle klær, anmoder han om å tenke på hva ungene faktisk trenger:

– Skolene har et enormt problem med gjenglemte klær og utstyr som sjelden blir etterlyst. Trengte vi egentlig disse tingene, når vi ikke engang legger merke til at de er borte? Vi har doblet klesforbruket vårt de siste 25 årene, selv om vi ikke trenger mer klær enn før, sier Hermstad.

Les også

Prisene faller

Les også

Korthandelen økte i juli

Les også

- Vil ikke få drahjelp av valutakursen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Syv tips til deg som skal sjekke skattemeldingen på leveringsfristen

 2. Betalt innhold

  Hans Jacob og Randi har bygget milliardbedrift: – Det var flere som advarte oss

 3. Kristin Skogen Lunds ti ledertips

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Møt menneskene som holder Statfjord i gang

 6. Betalt innhold

  Folkehelsens mor