Nå sparer nordmenn til dårligere tider

Oljerike nordmenn har begynt å innse at intet tre vokser inn i himmelen, og forbereder seg ved å sette av penger til en eventuell svakere økonomisk fremtid.

ØNSKER Å SIKRE SEG: Mange har latt seg påvirke av de usikre tidene norsk økonomi nå står overfor, og dermed er det også naturlig at de ønsker å sikre seg, mener forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

Nordea
  • Astrid Dalen
Publisert:

De siste månedene har det kommet nyheter på løpende bånd om fallende oljepriser, omstillingsbehov og frykt for økt arbeidsledighet.

Dette har ført til en kraftig nedgang i nordmenns tro på egen og landets økonomi, og Finans Norges forventningsbarometer for februar viste at nordmenns pessimisme nå er på samme nivå som i finanskriseåret 2008.

30 prosent sparer til dårligere tider

En konsekvens av den svekkede fremtidstroen er at nordmenn er blitt flinkere til å spare enn på flere år, og det er ikke ferier og oppussing vi setter av penger til.

En undersøkelse fra Nordea viser at dét flest nordmenn sparer til nå, er dårligere tider. Som du kan se av tabellen under, oppgir 30 prosent av de spurte at de først og fremst setter av penger til perioder med dårligere økonomi:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordea

– Lar seg påvirke av usikre tider

– Jeg tror mange har latt seg påvirke av de usikre tidene norsk økonomi nå står overfor, noe også tallene tyder på. Varsel om høyere arbeidsledighet, dårligere lønnsoppgjør samt fall i oljepris og kronekurs tror jeg påvirker manges forventninger til fremtiden. Det er naturlig at mange ønsker å sikre seg for eventuelle dårligere tider, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan.

Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen.

Terje Bendiksby

Reitan legger til at det er lurt for alle – og ikke minst for single som ikke har noen å støtte seg på – å spare opp en buffer på to til tre månedslønner.

– Da har man noe å tære på om det skjer noe uforutsett som påvirker økonomien, legger Reitan til.

– Godt rustet for nedtur

Sparetallene fra Nordea viser at folk flest følger med, og tenker fornuftig og fremtidsrettet om egen økonomi, mener forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen:

– I urolige tider har vi en tendens til spare mer. Og jeg tror flere nå ser litt mørkere på de økonomiske utsiktene enn de gjorde før. Da er ekstra sparing og sparing til dårligere tider en sunn refleks. Og kommer nedturen, er mange godt rustet.

– Pensjonssparing krever egeninnsats

Vi har også blitt flinkere til å spare til pensjon, og Nordea-undersøkelsen viser at pensjonssparing er det viktigste for 26 prosent av de spurte.

– Mange har store drømmer for pensjonisttilværelsen og stadig flere innser at det kreves en del egeninnsats, i form av sparing, for å nå målene sine. Jeg tror fortsatt mange vil bli sjokkert over hvor lite de får å rutte med den dagen de går av med pensjon, sier Nordea-forbrukerøkonom Reitan.

Hun minner også om at det er lettere enn man tror å skaffe seg oversikt over egen pensjon, og anbefaler alle om å gå inn på nettsiden norskpensjon.no, hvor du kan se hvor mye du har spart til nå.

– Bolig sparemål nr. 1 for unge

Bolig er nummer tre på listen (24 prosent) over hva nordmenn prioriterer å sette av penger til på sparekontoen, og naturlig nok er dette viktigst for de unge – all den tid det snakkes og skrives mye om hvor vanskelig det er å komme seg inn på boligmarkedet.

Hele 67 prosent av de spurte mellom 18 og 29 år oppgir at de sparer til boligformål, mens dette tallet avtar drastisk for dem over 40 år.

– Når vi er unge, er gjerne bolig sparemål nummer 1. Men senere sparer vi for å kunne stå imot litt økonomisk ruskevær. Det er både fornuftig og naturlig. De fleste av oss har erfart uventede utgifter og svingninger i egen økonom, forklarer Gundersen.

Les også

Her får du Norges billigste boliglån

Les også

Tredoblet fondssparingen på ett år:
– Pengene strømmer inn i fond

Les også

Banksparingen har økt med 40 prosent, fondssparingen står stille

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nordmenn gjør fornuftige valg med rekordlav rente

  2. Tove (40) tilhører mindretallet av norske kvinner - hun sparer til pensjon

  3. Fersk undersøkelse: Dette skal vi bruke feriepengene på

  4. Annonsørinnhold

  5. Undersøkelse: Færre nordmenn sparer til pensjon

  6. Færre unge har nyttårsforsett om boligsparing