– Verkstedene svindler deg, sier tekniker: Fukt brukes som unnskyldning for å ikke reparere mobiler

Fuktskade brukes som unnskyldning for å slippe å reparere mobilen din, hevder servicetekniker. Mobilverksted er ikke enig.

Fuktindikatorer: Mobiltelefoner har fuktindikatorer som viser om telefonen har vært i kontakt med fukt. Disse slår ut for lett, mener servicetekniker. Kontakten sitter på iPhone blant annet ved ladekabel-inngangen. Problemet gjelder alle telefontyper, forteller teknikeren.

Foto: Espen Irwing Swang
  • Espen Irwing Swang (tek.no)
Publisert:

Mange opplever å levere inn mobiltelefonen sin til reparasjon, bare for å få beskjed om at telefonen er fuktskadet – og at verkstedet dermed ikke har noe ansvar.

Dette gjør de kun for å slippe å måtte reparere mobilen, mener iPhone-tekniker Magnus Winther ved Iphoneklinikken Kvadrat i Stavanger.

– Jeg vil gå så langt som til å kalle dette for svindel. Fuktindikatorene slår ut alt for lett. Det er nok at du oppholder deg i Norge, sier Winther til Amobil.no.

Fuktindikatorer. På mobiltelefoner finnes en indikator (eller flere) som slår ut når den kommer i kontakt med fukt. På mange mobiltelefoner sitter denne under batteriet inne i telefonen, og på noen er det også en fuktindikator på selve batteriet.

Indikatoren kan også ligge synlig på telefonen, som på iPhone, der du finner indikatorer både i headsett-inngangen og i telefonens ladekontakt.

Her finner du fuktindikatoren på iPhone/iPod. Den skal være hvit, men skifter til rødt når den kommer i kontakt med fukt. Indikatoren kan være vanskelig å få øye på.

Foto: Apple

Indikatorens oppgave er, som navnet tilsier, å indikere at telefonen har vært utsatt for fukt. Dersom indikatorene har slått ut, vil det medføre at garantien du har fått fra produsenten ikke lenger er gyldig.

Mange verksteder velger derfor å returnere ødelagte mobiltelefoner til eieren med beskjed om at det ikke er noe som kan gjøres, fordi fuktskader ikke dekkes av garantien.

Men mange av de som får denne beskjeden føler seg sikre på at telefonen ikke har vært utsatt for fukt. Da kan det være ganske frustrerende å bli avvist på denne måten.

Magnus Winther forteller at de daglig får inn titalls ødelagte mobiler, og at det er sjelden at telefonene er fuktskadet, selv om fuktindikatorene viser utslag.

Mange av disse telefonene er blitt avvist av merkeverkstedet på grunn av "fuktskaden".

Skal lite til før indikatorene slår ut. Winther sier fuktindikatoren er slått ut på ni av ti telefoner som kommer inn til reparasjon. I 95 prosent av tilfellene har feilen ingen ting med fuktighet å gjøre.

Han reagerer også på at fuktindikatorene på iPhone ligger helt åpent og ubeskyttet.

– Mange av telefonene som kommer inn til oss har feil som skulle vært dekket av reklamasjon, sier Winther.

Les på også: Knus butikkens unnskyldninger

Øyvind Vederhus, kommunikasjonsdirektør i Netcom

Foto: Netcom

Rammer alle merker. At det er iPhone som trekkes frem i denne sammenhengen, skyldes ikke bare at iPhone har synlige indikatorer. Verkstedet Winther jobber ved har spesialisert seg på nettopp dette merket.

En gjennomgang av klagesaker behandlet av Forbrukertvistutvalget viser at problemet også gjelder for andre mobilmerker.

Kommunikasjonsdirektør i Netcom, Øyvind Vederhus, sier alle terminaler som blir avvist på garanti grunnet utslag på fuktindikator, er åpnet.

– Innvendige fuktindikatorer må også være slått ut for å avvise garanti, slik det fremkommer fra Apples retningslinjer, sier Vederhus.

Les på DP+: Hva må produkter tåle av bruk?

Ingeborg Flønes, direktør for forbruker-service i Forbrukerrådet

Foto: CF-Wesenberg

Forbrukerrådet er kjent med problemstillingen

For å kunne avvise en reklamasjon på grunn av fukt må selger vise til en troverdig sammenheng mellom feilen og fuktskaden.

– Hvor vanlig det er å avvise folk i butikken med fukt er vanskelig å si noe om, men vi kjenner til problemstillingen i klagesaksbehandlingen vår, sier direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes.

Direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland tok i fjor høst initiativ for å diskutere med bransjen hva mobiltelefoner skulle tåle.

Les mer: Klagestorm om mobiltelefoner

Verksted tilbakeviser påstandene

Ved et av Norges største mobilverksteder, Mcare på Skarnes, er daglig leder Ole Petter Fiskum oppgitt over påstandene. Han sier det ikke er i verkstedenes interesse å avvise mobiltelefoner på grunn av fukt.

– Vi tjener pengene våre på å reparere mobiltelefoner. Om telefonen ikke kan repareres tjener vi heller ingen ting, sier Fiskum. Han mener også at Winther tar feil når det gjelder fuktsensorene på iPhone.

– Jeg kaller det ikke fuktsensor, men væskeindikator, for det skal mer enn litt fukt til før de slår ut. Dessuten ligger ikke sensorene på iPhone åpent til, slik Winther hevder. De synlige feltene er bare for inspeksjon. Fargestoffet ligger inne i telefonen og trekker ut til inspeksjonsmerkene når det er vann inne i telefonen, sier Fiskum.

Apple vurderer å svare. Amobil har henvendt seg til Apple for å få deres kommentar til påstandene om at overfølsomme fuktindikatorer brukes så grunn til å avvise telefoner ved serviceverkstedene. Så langt har vi bare fått en bekreftelse på at spørsmålet om et tilsvar er mottatt.

Som forbruker må du merke deg at du ikke er uten rettigheter. Forbrukerkjøpsloven gjelder selv om produsenten fraskriver seg garantiansvaret.

Les mer om dine rettigheter i Amobils guide til forbrukerkjøpsloven

Om verkstedet skylder på fuktskader, finnes det et enkelt triks som sikrer at du ikke blir lurt. Les mer på Amobil.no.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Verkstedsansatte: – Vi vil ikke kalles for svindlere!

  2. Her får du fikset mobiltelefonen på timen

  3. Husk kvitteringen i julehandelen: 2 av 3 kan ikke byttereglene

  4. Sjekk om din kommune er på bunn eller topp i klagelyst: I denne byen klager forbrukerne mest

  5. Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen refser finansbransjen: – Banker må slutte å pushe forbrukslån