Pass deg for klassisk arvefelle: Slik unngår du dobbel arveavgift

Skyver du arven videre til neste generasjon med en gang, kan familien spare 20.000 kroner av en arv på hundre tusen. Men du kan ikke bestemme hva den kan brukes til.

TIDLIG RIK: Et av kravene for å unngå dobbel arveavgift er at samtlige barn, uansett alder, må få utbetalt like mye samtidig. – Det er ikke sikkert alle er like i stand til å håndtere midlene, sier skatteekspert Dag Jørgen Hveem.
 • Øyvind Røst
 • Karl Wig
Publisert:

Klassisk arvefelle. Trår du feil, må familien betale arveavgift to ganger!

Du må normalt betale arveavgift av arven etter dine foreldre, og barnebarna må igjen betale arveavgift av gave fra deg. Blir det betraktet som gave fra deg, bruker dere av barnets fribeløp i arv fra deg.

I verste fall må du først betale 10 prosent avgift på arven fra dine foreldre, før ytterligere 10 prosent kreves av barna dine når de får arven i gave fra deg.

Lær alt du må vite om arv: TaDine Pengers ArveskoleDP+

Reduser arveavgiften. – Generelt er det vårt inntrykk at mange givere og mottakere er kjent med frafallsadgangen, og benytter seg av muligheten dersom det er ønskelig, sier fungerende seksjonssjef for rettsavdelingen i Skattedirektoratet Sigmund Wiker.

Fordeler du arven på flere generasjoner, blir nemlig arveavgiften normalt mindre. La for eksempel barnebarna få noe av arven etter besteforeldrene. Uavhengig av om besteforeldre har gitt forskudd på arv i levende live eller ikke, kan du gi avkall på arv når de dør.

Barnebarna betaler arveavgift som om arven kom direkte fra besteforeldrene, og fribeløpet i arveavgiftsberegningen vil ofte medføre at avkallet blir arveavgiftsfritt. Sitter den lengstlevende besteforelderen i uskiftet bo, får barnebarnet arvavkallet fra begge besteforeldrene. Er det flere barnebarn blir avkallet delt på flere og ofte under grensen for arveavgift.

Les også:Pensjonister i svensk skatteskvis

Tusener å spare. Dessuten slipper du å betale arveavgift på den delen av arven du overlater til barnebarna. Siden maksimal arveavgift for livsarvinger (barn) er 10 prosent, kan familien spare inntil 20.000 kroner for hver 100.000 kroner du gir i avkall på arv.

Det gjelder om du er på høyeste arveavgiftstrinn, og barna får avkall på arv under fribeløpet på 470.000 kroner for hver besteforeldre. Får barnebarnet mer enn fribeløpet, kan arveavgiften bli maks 15 prosent.

Du kan gi avkall på hele eller deler av arven. Dine Penger anbefaler som en tommelfingerregel å gi til neste generasjon det du selv ikke har behov for. Men ha også et øye på arveavgiftssatsene og fribeløpet.

Arveavgift
BarnAndre
KronerProsentProsent
0 - 470 00000
470 000 - 800 00068
800 000 og over1015


Krav til avkallet

For å slippe å betale arveavgiften to ganger må alle de følgende krav oppfylles:

 1. Arven skal gå som om avkallsgiver (forelder) var død. Alle arvinger i samme ledd må behandles likt. Mottaker (barnebarn) må være arving til arvelater (besteforelder) etter lov eller testament.
 2. Avkall på arv må gis uten forbehold. Du kan gi avkall på hele eller deler av arven, men kan ikke ta forbehold om hva arven brukes til. Det eneste forbeholdet du har lov til å ta er at arveavkallet skal være mottakers særeie.
 3. Skriftlig erklæring i skjema eller brev. Fyll ut skjema her «Erklæring om frafall av falt arv» (RF-1622) fra Skatteetateneller skriv erklæringen i et eget brev som du sender skattekontoret. Erklæringen må leveres innen 6 måneder etter dødsfallet og før eller samtidig med innlevering av arvemelding. Hvis umyndige får avkall på arv over 75.000 kroner må Overformynderiet varsles. (Reglene endres til 2 G fra 1. juli 2013).
 4. Avkallet må være bindende og du må kunne dokumentere at det er gjennomført. Mottaker skal skrive under på erklæringen. Gir du avkall på en million må du gi en million.

Gjør dere feil med avkallet på arv kan det normalt ikke gjøres om. Men fyller dere ut erklæringen feil, kan det normalt rettes.

Les også:De praktiske tingene som må ordnes i et arveoppgjør

TENK IGJENNOM: Studierektor ved Handelshøyskolen BI Dag Jørgen Hveem mener de strenge kravene for å slippe dobbel arveavgift gjør at det ikke passer for alle familier. Foto: BIs arkiv.

– Ikke for alle. Dag Jørgen Hveem ved BIs institutt for regnskap, revisjon og jus, advarer foreldre mot å bli for fristet av å slippe dobbel arveavgift før man veier de sparte kronene mot begrensningene det gir.

– Selv om det som hovedregel er veldig fornuftig å spe arven på flere hoder, så gjelder det ikke alle til enhver tid, sier Hveem.

Han råder folk til å tenke nøye igjennom kravene om at arven må gis samtidig til alle barna, at alle må få like mye, og at du ikke får sette noen begrensninger om hva pengene brukes til.

Ingen boliggaranti.– Om dette stemmer med behovet ditt, så er det jo greit. Men det kan hende at det er store alderssprik mellom barna, og det er ikke sikkert alle er like i stand til å håndtere midlene. Har man barn i studier, vil disse også kunne overstige formuegrensen og risikere avkortning i stipend, påminner Hveem.

For høstsemesteret er formuegrensen satt til 330.789 kroner for enslige studielånesøkere. Lånekassen krever også en maksinntekt på 145.400 kroner for hele 2012, dersom du vil oppnå fullt stipend. For maksinntekt er det imidlertid kun avkastningen du får på arven i form av renter som tas med i beregningen.

Hveem mener det kan være lurt å lodde stemningen og høre med ungene hva de ville gjort om de fikk noen hundre tusen mellom hendene.

– Ser man at ferieturer og motorsykler lyser ut av øynene deres, er det nok lurt å tenke seg litt om. Man har jo ikke mulighet til å stille vilkår, som at penger må bindes til bolig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Personlig økonomi

Flere artikler

 1. Foreldre og besteforeldre kan hjelpe: Slik kan du hjelpe studenten uten skatt og arveavgift

 2. Hjelp studenten - uten skatt og avgift

 3. Husk arveavgiftsfinten til julepresangene: Gi bort avgiftsfri arv før nyttår

 4. Mer arv og dyrere boliger gir mer avgift: Vi betalte 1,6 milliarder i arveavgift

 5. Ekspertenes tips for å hjelpe til med boligkjøpet: Slik deler du arven smartest