7 av 10 tror boligprisene skal opp
Aldri har så mange trodd på boligprisvekst, ifølge DnB Nor Eiendoms Forventningsbarometer.
I mars sier 7 av 10 at de tror på boligprisvekst, ifølge DnB NOR Eiendoms Forventningsbarometer som er utført av Opinion.
- Det er ny toppnotering, ifølge konsulent Henrik Høidahl i Opinion.
- Flere vil investere
På spørsmålet «Sammenlignet med i dag, hvordan tror du nivået på boligprisene der du bor vil være om 12 måneder?», svarte 67,8 prosent «litt høyere» og 3,0 prosent «mye høyere».
- Forrige gang folk var så positive hadde vi rekordhøy vekst i markedet. Forventningene er nå på et høyere nivå enn før finanskrisen. Det har vært en stabil økning over flere måneder, sier salgsdirektør Kent Victor Syverstad i DnB Nor Eiendom.
Personer bosatt i Oslo og Akershus tror prisene vil øke mest.
Andelen som har planer om å kjøpe bolig holder seg stabil: Hver tiende husholdning har planer om å kjøpe bolig.
- Når folk har penger på bok og har tro på norsk økonomi, kommer flere til å investere i bolig. Det er ganske forutsigbart, sier Syverstad.
Ville tilstander
I vår har bransjen rapportert om ville tilstander i deler av boligmarkedet. Det har ikke vært uvanlig at boliger er blitt solgt både 10 og 20 prosent over takst i de største byene.
I april viste tall fra Econs rapport om nye boliger at det ikke har blitt solgt så mange nye boliger som nå, siden før finanskrisen. Samtidig viste nye tall fra Boligprodusentens forening og Prognosesenteret at boligbyggingen skyter fart.
Justert for sesongvariasjoner falt boligprisene med 1,0 prosent fra mars til april, viser tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (Nef) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Sammenlignet med april 2010 har boligprisene steget 8 prosent.
Les mer: Lavere boligpriser i april
I mars nådde boligprisene et rekordnivå, 9,5 prosent høyere enn samme måned i fjor og 2,4 prosent høyere enn i den forrige toppmåneden, august 2007 (justert for prisstigning).
Advarer mot lave renter
Norges Bank har det siste året med stigende intensitet advart mot at lave lånerenter over tid kan føre til høy kredittvekst og bobledannelser i boligmarkedet.
Les mer: - Endelig har folk skjønt at renten skal opp
- Når forventningene er rekordhøye, skyldes det at det samtidig er rekordlav rente og rekordlavt utbud. Vi har heller aldri brukt så liten andel av inntekten på å bo, sier Syverstad.
Når Norges Banks sentralstyre samles torsdag 12. mai, regner mange med at styringsrenten vil bli hevet fra 2,0 prosent til 2,25 prosent. Det vil i så fall markere slutten på lavrenteregimet som har preget Norge siden finanskrisen.
Les også: Oljefondet bak årets kjøp