Fristen for å endre selvangivelsen går ut ved midnatt: Ti tips i siste liten

En ekstra sjekk av selvangivelsen kan gi deg ekstra tusenlapper. Se Dine Pengers sjekkliste i innspurten.

Husk endringer. I natt går fristen for å gjøre endringer i selvangivelsen ut.
Publisert:

Viktig å sjekke. Ved midnatt onsdag 30. april, går fristen for gjøre endringer i selvangivelsen ut. Har du ingen endringer trenger du ikke levere, men du bør uansett sjekke at tallene som er ført opp stemmer.

Det kan du enklest gjøre ved å gå igjennom årsoppgavene dine og se at tallene stemmer overens med det som er oppført, og eventuelt rette opp feil. Ikke alle fradrag er forhåndsutfylt. De må du kreve selv.

Se sjekklisten nederst i saken, det kan spare deg for tusenlapper!

Selvangivelsesskoler på Dine Penger +:

Skattedirektør Hans Christian Holte

Mange har levert. – 650.000 har nå levert selvangivelsen sin på nett. Vår erfaring tilsier at det er mange som leverer den dagen fristen går ut. Det er særlig mellom kl 21 og fram mot midnatt 30. april at mange leverer. Husk at de som ikke har noe å endre i selvangivelsen ikke trenger å levere, sier Anne Kirkhusmo til Dine Penger.

Dine Penger har vært i kontakt med både Altinn, Difi og Skatteetaten i dag og alle melder om problemfri levering så langt.

– Det var ingen kapasitetsproblemer ved innleveringen av selvangivelsen i fjor, og vi har god tro på at dette skal gå bra, sier Kirkhusmo.

Vil ha slutt på papirlevering. I år har etaten satset hardt på å få folk til å levere selvangivelsen elektronisk i stedet for på papir.

– Alle kan levere elektronisk, både de som er registrert som elektroniske brukere og alle andre. Det er raskere og mer effektivt å behandle selvangivelser som er levert elektronisk, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Presseansvarlig i Skatteetaten, Anne Kirkhusmo.

For fortsatt er det mange som sverger til papirutfylling. I fjor var det hele 300.000 nordmenn som leverte selvangivelsen på gamlemåten. Riset bak speilet, er at du da må vente lenger på skatteoppgjøret.

– De som velger å levere selvangivelsen på papir, får ikke skatteoppgjøret før tidligst i august, sier Holte.

Leverer du elektronisk og ikke har gjort store endringer, kan du regne med å få oppgjøret rundt 25. juni. Deretter blir det løpende skatteoppgjør mellom 6. august og 15. oktober.

Eksperter fra Skattebetalerforeningen og Dine Penger svarte på spørsmål om selvangivelsen 29.04. Les svarene her.(Krever innlogging)

Her er sjekklisten over endringer du kan gjøre i innspurten:

1. Reduser inntekten

Sjekk at det ikke er ført opp for mye i skattbar inntekt. For hver tusenlapp du fjerner i post 2.1.1 sparer du 448 kroner i skatt hvis du tjente over 509. 600 kroner i 2013 i skatteklasse 1. (Post 2.1.1).

Fjern skattefrie frynsegoder. Få ned overskuddet på reise, bil- og andre godtgjørelser. Sjekk riktig mobilskatt.

Slik retter du: Inntektsposter som er feil oppført retter du ved å stryke over originalen og føre opp det riktige tallet. Nye poster må du føre inn sist i selvangivelsen, med henvisning til post 2.1.

2. Senk boligskatten

Sjekk at ligningsverdien på boligen er lavest mulig. Den skal ikke overstige 30 prosent av markedsverdi. (Post 2.8/4.3 og Post nr. 2.8.3/4.5.3).

Sjekk at andel av fellesgjeld, formue og renter i borettslag/-sameie er ført opp. (Post 3.3.4/4.8.2). Les også: Ekstra viktig å sjekke ligningsverdien i år.

3. Fradrag for utgifter i jobben

Har du hatt store utgifter i jobbsammenheng, kan det kanskje lønne seg med fradrag for reelle utgifter i stedet for minstefradrag . Dette kan for eksempel være når du har måttet flytte pga. jobb, da kan du få fradrag for flyttekostnadene. (Post 3.2.1/3.22).

4. Trekk fra fagforeningskontingenten

Trekk fra 3750 kroner på skatten for fagforeningskontingent som du har betalt av egen lomme. (Post 3.2.11).

5. Få fradrag for sykdomsutgifter

Krev særfradrag for sykdomsutgifter over 9180 kr. (Post 3.5.5). Obs! Dette kan være siste året med fullt fradrag. Les mer her.

6. Få mest mulig rentefradrag! (Post 3.3.1/4.8.1)

  • Husk rentefradrag for lån fra arbeidsgiver . Dette må du føre opp selv.
  • Husk rentefradrag for lån fra private (for eksempel familiemedlemmer). Dette må du føre opp selv.
  • Flytt gjeld/rentefradrag mellom ektefeller eller samboere for å utnytte hele fradraget.

Samboer?Slik fører samboere lånerentene og får fradrag.

7. Reduser formuesskatten (Post nr. 4.2).

Har du kjøpt eller solgt bil, båt eller campingvogn? Da må du sørge for å oppdatere postene så formuesskatten blir riktig. Stryk objekter du har solgt. Husk å føre opp nye gjenstander, for eksempel en ny bil. Føres i post 5.0 med henvisning til post 4.2.

8. Få fradrag for arbeids- og pendlerreisen (Post 3.2.9, 3.2.8, og 3.2.7)

Du som bor over 19,8 km fra jobben, kan trekke fra 1,50 kroner per kilometer i reiseutgifter. Husk at begge ektefeller har rett på fradrag selv om dere sitter på med hverandre. (Post 3.2.8)

9. Få fradrag for aksjeutgifter (Post 3.3.8)

Få med alle fradrag til aksjekjøp og- salg. Sjekk særlig den forhåndsutfylte RF-1088. (Post 3.3.8) Les mer: Slik beregnes aksjeskatten

10. Få fradrag for barnepasset (Post 3.2.10)

Krev foreldrefradrag når du har barn under 12 år i barnehage, hos dagmamma (som du får kvitteringer fra) eller i SFO. (Post 3.2.10).

Fradrag for kjøring til barnepass. Selv om du ikke betaler for barnepasset kan du føre dette som fradrag, for eksempel når bestemor passer barna. Trekk fra 1,50 kroner per kilometer for den omveien dere må kjøre for å komme på jobb.

Les alt om selvangivelsen 2013 her.

Publisert:

Her kan du lese mer om