Du må ha minst 40 km reisevei hver dag for å få fradrag: Sjekk hvor mye du kan få i jobbreise-fradrag

Skatteetaten har gjort det lettere for deg å regne ut fradrag for reiser mellom jobb og hjem.

UANSETT REISEMÅTE: Uansett hvordan du kommer deg til jobb, det være seg med buss, tog, båt, privatbil, firmabil eller sykkel, kan du ha rett på reisefradrag.

Foto: Irina Belousa
Publisert:,

Reisefradraget er et fradrag som kan være aktuelt for svært mange av oss, da de fleste må reise mellom hjemmet og arbeidsplassen.

Uansett reisemåte. Det er avstanden mellom hjem og arbeidsplass som avgjør hva fradraget blir, og ikke hvordan du kommer deg til og fra jobb.

Du har rett på reisefradrag uansett om du:

  • kjører til jobben selv
  • kjører i firmabil
  • sykler
  • sitter på med noen
  • reiser kollektivt, enten med buss, tog eller båt

De som ikke får reisefradag, er de som har reisen dekket av arbeidsgiver. Enten som personaltransport, eller fordi de bruker yrkesbil (varebil) som arbeidsgiveren stiller til rådighet.

Fra A til Å: Finn ditt fradrag

Avstanden teller. Du får 1,50 kroner per kilometer i fradrag.

Men reglene er slik at du ikke får fradrag for de første 13.950 kronene.

Derfor blir det slik at du må ha minst 40 km reisevei hver dag for å få fradrag – og altså bo minst 20 km fra jobben.

Nytt av året er at Skatteetaten har lansert en kalkulator på nettsidene sine, hvor du selv enkelt kan regne ut hvor mye du får i reisefradrag.

EKSEMPEL: Slik ser det ut når man har lagt inn nødvendige opplysninger i reisefradragskalkulatoren.

Skjermdump: skatteetaten.no

Lett å fylle ut. I reisefradragskalkulatoren trenger du ikke fylle inn stort annet enn hjemmeadressen din, og adressen til arbeidsplassen din.

Videre må du føre inn antall reisedager mellom jobb og arbeid. Standard her er 230 dager. Lenger ned i artikkelen kan du lese mer om i hvilke tilfeller det kan være aktuelt å oppgi et annet tall i denne rubrikken.

Dersom du kan spare to timer i reise- og ventetid på å kjøre bil sammenlignet med å bruke offentlig transport, må du krysse av for dette.

Etter at du har gjort dette, så kan kalkulatoren beregne reiseruten din, og dermed slå fast hvor stor avstanden er mellom jobb og arbeid. Som du kan lese mer om lenger ned, er det nemlig avstanden som avgjør hva du eventuelt får i reisefradrag.

Les også:600.000 har allerede sjekket selvangivelsen

Beregner fradrag. Etter at avstanden er beregnet, kan kalkulatoren beregne reisefradraget ditt. Du får da opp summen du skal skrive inn i post 3.2.8 i selvangivelsen, i tillegg til det du sparer i skatt, dersom Skatteetaten godkjenner summen du har oppført.

Skatteetaten gjør oppmerksom på at summen du får i kalkulatoren ikke er et bindende svar fra dem, da ikke alle dine skattemessige forhold er vurdert.

Eksempel. Undertegnede har lagt inn hjemadresse og jobbadresse, og standard antall reisedager i kalkulatoren. Med 60 kilometer tur-retur daglig, ble fradragssummen 6750 kroner, og skatt spart 1890 kroner.

Nederst i kalkulatoren kan du logge deg direkte inn til selvangivelsen, og legge inn summen du har fått beregnet.

Skatteetaten gjør oppmerksom på at summen du får i kalkulatoren ikke er et bindende svar fra dem, da ikke alle dine skattemessige forhold er vurdert.

Les også:Skattedirektørens tips: Slik sparer du skatt

Også pendlerkalkulator. Dersom du er i kategorien pendler, og reiser fra hjemmebolig til pendlerbolig, skal du bruke Skatteetatens Pendlerfradragskalkulator.

Er du usikker på om du oppfyller Skatteetatens pendlerkriterier, kan du teste ut deresPendlerveiviser.

Etter korteste rute. Reiseavstanden regnes etter korteste strekning med rutegående transport.

Det spiller ingen rolle hvilken vei du egentlig tar til jobben. Det kan diskriminere deg hvis fergen tar en snarvei over fjorden, og du kjører bil rundt. Dette er for eksempel tilfellet for dem som kjører fra Nesodden til Oslo (båten krysser tvers over).

Det finnes heldigvis unntak fra snarveiregelen: Du får godkjent reisefradrag for lengre kjøreturer hvis du godtgjør at du sparer to timer reisetid pr dag i forhold til offentlig transportmiddel.

230 dager. Fradraget føres for 230 dager i året. Denne sjablongen gjelder uansett om du har fire eller fem ukers ferie.

Først hvis du har vært borte fra jobb mer enn 15 dager i året på grunn av sykdom eller på reise, må du begynne å regne med de faktiske arbeidsdagene, og ikke med 230-dagers-standarden.

Dette gjelder uansett om du er syk, avspaserer, er på reise eller jobber hjemme.

Deltidsarbeidende som arbeider redusert uke, skal alltid beregne fradraget etter faktisk antall arbeidsdager.

Ekstra for bom og ferge

For å få ekstra fradrag for bom- og fergeutgifter er kravet at du sparer to timer i reisetid i forhold til kollektivtransport. Det utelukker de fleste som bor i nærheten av større bysentre. Du må ha over 3.300 kroner i ferge- og/eller bompengekostnader i året. Men har du det, får du fradrag fra første krone.

Slik fører du reisefradrag

Fyll ut regne­stykket i post 3.2.8

Hvis fradraget er forhåndsutfylt, må du sjekke at summene stemmer!

Har du byttet jobb gjennom året, fører du reisene på to linjer med det riktige antall dager pr linje.

Les alt om selvangivelsen her.