Dette bør du sjekke ekstra nøye på hyttevisning

Selv om mange av rådene er de samme som for boliger, er det noen ting du bør sjekke ekstra nøye når du skal på hyttevisning.

Hytte ved sjøen. Det ligger flere tusen hytter til salgs og mange har visning denne helgen. Sjekk hva du bør se etter om du skal på visning.

Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

- Det er kan være knyttet noe større usikkerhet og flere andre utfordringer til kjøp av fritidsboliger enn vanlige boliger, forteller Are Andenæs Huser, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund.

Vi står foran en av årets travleste helger for hyttevisninger. Har du planer om å kjøpe hytte, bør du sjekke enkelte ting ekstra nøye på visning.

- De typiske problemstillingene er knyttet til vei, vann, avløp, avstand til vann og om hytta ligger i regulert område eller ikke, sier Andenæs Huser.

Les også:Hugget ned 14 trær på naboens tomt - må betale 600.000

Sjekk reguleringsplaner. Det er nemlig stor forskjell på hvilke regler som gjelder for regulerte og uregulerte områder:

Are Andenæs Huser i Norges Taksteringsforbund.

- Områdene i Norge som ikke er regulert, heter LNF (Landbruk, natur og friluftsliv). Omtrent 90 prosent av norske hytter bygget før ca 1990 er bygget i områder som ikke er regulert og som ligger i disse områdene, forteller Andenæs Huser.

LNF-områdene er markert med grønt i kommuneplanene.

- I disse områdene er det som utgangspunkt strenge begrensninger mot tiltak som å utvide, legge inn vann og avløp og bygge veier. Dersom man ønsker å gjøre endringer må det sendes inn dispensasjonssøknad til Fylkesmannen.

Les også:Skal du på visning? Dette må du huske å sjekke

Regulerte områder. - Etter ca 1990 er hyttene bygget i regulerte områder med tilhørende reguleringsplaner. Disse planene består av kart og bestemmelser over området, sier Andenæs Huser.

Fordi disse reguleringsplanene har høye kostnader for utbyggere med krav til blant annet vann og avløp, er disse hyttene ofte bygget tett som i typiske villaområder.

Andenæs Huser anbefaler en potensiell hyttekjøper og sette seg inn i reguleringsplanene og bestemmelsene.

Les også:66.000 vil kjøpe «hytte» i utlandet

Innenfor strandlinjen? - Mange fritidsboliger er også bygget for nær vannet etter dagens strandlov og det er derfor på flere områder strengere krav til hytter som ligger nær vann (både sjø og innsjø).

I 100-metersbeltet langs sjøen gjelder et generelt byggeforbud.

- Det kan også være spesielle avtaler knyttet til adkomst og bruk av strandlinjer brygger og liknende som er viktig. Vi anbefaler derfor at man alltid undersøker at man virkelig får med de rettighetene som markedsføres med eiendommen man kjøper.

Bruker lang tid. Ifølge sørlandsmegler Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg oppfører hyttekjøperne seg litt annerledes enn de som skal kjøpe bolig.

- Vi merker at kjøperne er selektive, de bruker god tid på visning og tenker seg nøye om før de kjøper. Hytte er jo ikke noe du MÅ ha, slik bolig kan være, sier Sædberg.

- Visninger på hytter er gjerne avtalt med megler på forhånd, og man har brukt tid på å reise dit, kanskje også brukt båt for å komme seg over til en øy. Da bruker de fleste mer tid på å befare eiendommen, sier Sædberg.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Meglere sliter med sommerhyttesalget

  2. Tregt hyttemarked før høysesongen: Prisras på sommerhytter

  3. Takstmannen gikk gjennom gulvet - hytta solgt for dobbel pris

  4. Annonsørinnhold

  5. Tregt hyttesalg både ved sjø og fjell: - En tung jobb å presse tomter ut i markedet

  6. Hytte fra 60-tallet gikk mer enn seks mill. over prisantydning