- Når alle tror det skal ned, så går det ned

Psyke og fremtidstro avgjør boligprisutviklingen fremover med arbeidsinnvandring som joker.

PSYKEN STYRER: Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen tror eiendomsbransjen må forberede seg på trangere kår.

  • Thor Arne Brun - Estate Nyheter
Publisert:

- Det er ikke informasjon som driver markedet, men folks fremtidstro og psyke. Når alle tror at prisene skal opp, så går prisene opp. Når alle tror at prisene skal ned, så går prisene ned.

Slik innledet sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen sitt foredrag under Bygg- og eiendomsutviklingsdagene på Farris Bad i Larvik. Foran over 100 eiendomsfolk i salen var Holvik klar på at eiendomsbransjen må forberede seg på trangere kår i tiden fremover.

Les også: Satset i 1992 - traff bunnen

Les også: Bolig knuser næring

- Lavere vekst over alt
- Vi har hatt en eksepsjonelt hyggelig reise i Norge, men nå skal vi inn i et litt mer traust farvann.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik (Arkivfoto).

Bjørn Sigurdsøn

Sjeføkonomen begrunnet dette med krise i våre naboland, som gradvis smitter inn i norsk økonomi.

- Det blir ikke bedre av fortsatt fallende kredittvekst i Europa. Vanskelig kredittilgang forsterker problemene for de som har utfordringer fra før.

Men paradoksalt nok kan nettopp andre lands problemer gjøre at bygg- og anleggsnæringen i Norge får mer enn nok å gjøre, i hvert fall hvis vi skal tro Statistisk sentralbyrå. Økt arbeidsinnvandring og befolkningsvekst kan bli lønnsomt for den som er i eiendom.

Les også: - Det verste vi har sett

Les også: Her må du betale mest i eiendomsskatt

Les også: Her smeller det først

Presset vil øke i de store byene
- SBB har ikke det eksakte svaret for hvor stor befolkningsveksten vil bli, men det er klare trender som gir oss en viss pekepinn, sier Even Høidahl, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB). Han er også en av foredragsholderne under Bygg- og eiendomsutviklingsdagene.

- Innvandring har fått større og større betydning for befolkningsutviklingen. Arbeidsinnvandrere er den største gruppen, og ikke flyktninger som enkelte hevder. Polen utgjør den største gruppen av arbeidsinnvandrere, deretter kommer svensker og litauere. Fortsatt er det få innvandrere fra Sør-Europa, men det øker.

Les også: Vil fortette på Lambertseter

Les også: Boligfesten fortsetter

En oversikt over hvor disse innvandrere bosetter seg, viser markante forskjeller mellom hvor innvandrere opprinnelig kommer fra. Arbeidsinnvandrere som litauere og polakker bosetter seg der det er arbeid, og da i de store byene, herunder Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo. Andre, som pakistanere, søker seg stort sett til Oslo.

- Vi forventer fortsatt høy vekst i Oslo, Akershus og omegn. Deretter ser vi klare tegn til fortsatt befolkningsvekst i Kristiansand, Stavanger, Sandnes, Bergen og Trondheim, sier Even Høidahl i SSB.

Les flere nyheter om eiendom på Estate Nyheter

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Sjeføkonom: – Dette er de største usikkerhetsfaktorene i boligmarkedet

  2. Sjeføkonom: – To grep kan bremse prisveksten

  3. Sjeføkonom: Boligmarkedet er nå mettet

  4. Rekordmange ledige utleieboliger

  5. - Rentehoppet kan kommeraskere enn jeg har trodd