Best rente når du vil spare feriepengene: De unge sparer feriepengene

Seks av ti unge sparer ferie- og skattepengene, viser en ny undersøkelse. Skal du først spare pengene, bør du få best mulig avkastning. Sjekk hvor du får best rente nå.

Hjemmeferie? Omtrent 125 milliarder kroner fyller nå opp norske feriekontoer. Men de fleste mellom 18 og 25 år velger å spare pengene fremfor å bruke dem på ferie, viser en ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Sparer. Feriepengene brukes ikke bare på ferie. Når ferie- og skattepengene kommer inn på konto i disse dager, har nemlig to av tre allerede betalt ferieturen.

Dermed velger over 40 prosent å spare pengene, viser en ny undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Nordea.

Det er særlig de unge som vil spare. Hele 62 prosent av de mellom 18 og 25 år svarer at de vil spare deler av feriepengene og skattepengene, ifølge undersøkelsen.

Les også:Slik får du mest for feriepengene

– Dette kan være et resultat av alt fokuset på økende boligpriser og egenkapital som har vært denne våren, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea til Dine Penger.

– Mange unge som står utenfor boligmarkedet, kan nok få en følelse av at «boligtoget» er i ferd med å dra fra dem. I en slik situasjon er det ikke rart at man prioriterer jobbing og ikke minst sparing, mener Warloe.

Sett pengene i BSU. Tenker du å spare ferie- og skattepengene i år, bør du plassere pengene der du får best rente.

For deg under 34 år, er Boligsparing for ungdom (BSU) det klart beste alternativet - om du vil ha lav risiko og høy rente.

I tillegg til markedets beste sparerente får du direkte skattefradrag på 4000 kroner dersom du sparer maksimalbeløpet på 20.000 kroner.

– De som tenker å spare feriepengene bør ha BSU som første alternativ når det gjelder hvor sparepengene skal plasseres, sier Warloe.

– Ser man at man har behov for å bruke av midlene utover høsten, enten fordi stipend og lån ikke strekker til, så kan man alltids ta ut inneværende års sparebeløp, legger hun til.

Les også: Statistisk lureri om BSU fra statssekretæren i Finansdepartementet

Må ha inntekt. En forutsetning for at BSU skal lønne seg, er at du har inntekt over 55.600 kroner. Det er først da du betaler du nok skatt til å få fullt skattefradrag på 4000 kroner.

Gitt dette, kan du spare 20.000 kroner i året inntil du har nådd maksimalt totalbeløp på 150.000 kroner, eller til du har fylt 34 år. I tillegg får du 20 prosent skatterabatt på beløpet du sparer.

Under ser du listen over de beste BSU-rentene nå:

Kilde: Finansportalen og Dine Penger

Kalkulator:Listen over alle bankene finner du i Dine Pengers BSU-kalkulator.

OBS! Rentetallene er hentet inn fra Finansportalen.no, hvor bankene selv er ansvarlig for å legge inn riktige opplysninger. Med forbehold om feil. Enkelte banker krever at du bor i et spesifikt område, eller at du kjøper en produktpakke for å få den oppgitte renten. Oversikt over dette får du ikalkulatoren, eller bankenes egne nettsider.

Høyest rente får du nå altså i Sunndal Sparebank og Åfjord Sparebank, med en effektiv rente på 5,3 prosent. Både Sunndal og Åfjord krever imidlertid at du har produktpakke i banken. Lavest rente får du i Sparebanken Vest, med 3,5 prosent.

Les også:Du kan miste 3 av 4 lønnskroner

Dobbel rente. Som ny BSU-kunde i Sparebank 1 SMN i Trondheim får du hele 9,4 prosent rente. Dette tilbudet gjelder ut 2012. Etter dette synker renten til 4,7 prosent. Forutsetningen for å få den gode renten er at du må opprette BSU-kontoen fra nettbanken. Du må altså enten være nettbankkunde eller bli kunde i banken.

Les mer her: Her får du dobbel BSU-rente.

Lov til å flytte. Du bryter ikke BSU-reglene dersom du overfører midlene til en annen bank. Men det må være en ren overførsel til ny BSU-konto. Den dagen du gjør et uttak, kan du ikke lenger gjøre nye innskudd.

Må brukes til bolig. Beløpet du sparer kan ikke brukes fritt. Det er en forutsetning at de brukes til boligformål.

Du trenger nødvendigvis ikke å bruke pengene når du kjøper bolig, men du kan bruke dem senere til betaling av renter og avdrag på boliglånet. Ønsker du å ta ut pengene å bruke dem til noe annet - og dermed bryte BSU-kontrakten, er «straffen» at du må betale tilbake hele skattefradraget du har fått.

Ettersom sparing på BSU-konto har så mange fordeler, kan det være lurt å fortsette sparingen så lenge du kan. Det vil si inntil det året du fyller 34 år, eller til du har nådd maksimalt sparebeløp på 150.000 kroner.

Om undersøkelsen: Gjennomført av TNS Gallup for Nordea. 1008 personer mellom 18 og 65 år ble spurt mellom 7. og 15. mai 2012.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Vi har aldri før spart så mye i BSU: Her får du landets beste boligsparerente

  2. Tre av ti setter penger på BSU i desember

  3. Rekordmange sparer til bolig: Her er landets beste BSU-konto

  4. Slik bruker du feriepengene fornuftig

  5. Du kan få inntil ti prosent rente første år: Sett inn BSU-penger før nyttår