Sjekk dine rettigheter ved innstilt fly: – Har rett til å kansellere flyvninger

Norwegian kansellerer en haug med avganger, fordi de ikke har fått solgt nok billetter. – Det har de full rett til, ifølge Forbrukerrådet.

På bakken. Inntil 140 avganger med Norwegian kan bli kansellert bare denne uken på grunn av få solgte billetter. Foto: JAN OVIND / VG

Jan Ovind
 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert: Publisert:

I dag, mandag, ble det kjent at streiken i Norwegian er avblåst. Samtidig meldte flyselskapet at de kansellerer inntil 140 avganger bare denne uken. 67 av dem i dag og i morgen.

Årsaken er ifølge selskapet salgssvikt den siste uken.

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet Martin Skaug Halsos

Kjell Håkon K. Larsen

Men har egentlig flyselskapet lov til å kansellere et fly dersom setene ikke er fylt opp?

– Ja, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet til Dine Penger.

– Et flyselskap kan kansellere og innstille et fly, men du har rett til å bli tatt hånd om.

– Du kan få pengene tilbake, eller bli ombooket til en annen avgang. I mellomtiden har du blant annet rett på mat i forhold til ventetiden. Må du overnatte vil du få dekket hotell. Vil du reise på et annet tidspunkt kan du også velge det, sier Halsos.

Les også:Så mye billigere er flyreisen i år enn i fjor

Kompensasjon. Du kan også ha rett på en standardkompensasjon, men hvis du får tilbud om en ombooking vil du ikke ha det.

– Reglene sier at får du tilbud om å reise maks en time før planlagt avgangstid og ankommer bestemmelsesstedet senest to timer etter planlagt ankomsttid vil du ikke ha rett på kompensasjon. Ombookingstiden blir utvidet hvis du får beskjed mellom 14 og sju dager før du skal reise, og er det over fjorten dager til du skal reise får du ingen kompensasjon, sier Halsos.

Les også: Norwegian avlyser over 100 avganger

Samme standard. Du kan ikke kreve å bli booket om til et annet selskap. Det vil si at du ikke kan for eksempel kreve å ta et SAS-fly.

– Men du vil ha rett på å reise på samme standard som du har kjøpt. Det vil si at du ikke behøver å godta å sitte på turistklasse, hvis du har kjøpt en førsteklasse- eller businessbillett.

Du vil også kunne kreve erstatning for dokumenterbare utgifter på grunn av avtalebrudd, men tapet må være en sannsynlig følge av innstillingen.

Les også: Norwegian-streiken er avblåst

Kan klage til transportklagenemnda. Får du ikke det du har krav på må du i første omgang klage til flyselskapet. Hjelper ikke det kan du klage til transportklagenemnda for transport. Forbrukerrådet kan gi råd og veiledning.

Ifølge Forbrukerrådet skal du få tre valg av flyselskapet dersom flyet ditt blir innstilt:

 • Tilbakebetale billettkostnaden for den del av reisen du ikke får benyttet
 • Omrute deg slik at du kommer frem til bestemmelsesstedet så snart som mulig
 • Omrute deg til et senere tidspunkt etter ditt ønske, på tilsvarende vilkår som opprinnelig billett.

Les også:– Ryanair har skjerpet seg

Skal ikke vente i mer enn to timer. De berørte reisende er ifølge Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nilsen, overført til andre flyvninger samme dag. Ventetiden skal ifølge informasjonssjefen ikke bli over to timer.

– Kanselleringene er en direkte konsekvens av at streiketrusselen, som har hengt over selskapet den siste tiden, har ført til fallende billettsalg, sa informasjonssjefen til E24 tidligere i dag.

– Jeg har ikke konkrete tall, men det er flere titalls hver dag denne uken. Jeg kan hverken bekrefte eller avkrefte antallet, men at det er snakk om over hundre er helt sikkert, sa Sandaker-Nilsen.

Er du rammet av kanselleringene i Norwegian? Ta kontakt med Dine Penger.

Her er rettighetene dine dersom flyet ditt er kansellert:

 • Du kan kreve pengene tilbake. Velger du å gjøre dette skal du få pengene tilbake innen sju dager.
 • Blir flyet ditt kansellert eller er mer enn fem timer forsinket, kan du kreve alternativ reise så raskt som mulig.
 • Er forsinkelsen på over to timer eller flyet er kansellert, har du krav på mat og drikke eller overnattingsmuligheter med transport.
 • Er det snakk om en lengre reise, har du krav på det samme først etter tre eller fire timer forsinkelse, avhengig av reiselengden.
 • Får du ikke det du har rett på og hendelsen har skjedd i Norge, kan du klage til Transportklagenemnda.
 • Rammes du av streik eller kansellering når du befinner deg på en flyplass i utlandet, må du klage i det landet du er i. Er du i Europa, kan det være lurt å kontakte Forbruker Europa.
 • Har du bestilt en pakkereise skal du klage til turoperatøren. Får du ikke det du har krav på er Pakkereisenemnda riktig klageorgan.
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

 1. Forbrukerrådet oppfordrer 5.000 til å klage på Norwegian

 2. Slik blir du rammet av streiken

 3. Dette kan du kreve – time for time om du blir rammet av Norwegian-streiken

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette har du krav på om flyet kanselleres

 6. Disse tirsdags-avgangene har Norwegian kansellert