DNB setter opp boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng

Storbanken DNB ble første bank ut til å sette opp boliglånsrenten etter Norges Banks renteheving. Så kastet Sparebank 1 Østlandet seg på toget.

Publisert:

DNB setter opp boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng, ifølge en børsmelding. Det samme gjør Sparebank 1 Østlandet.

– Etter en lang periode med historisk lave boliglånsrenter er det ikke overraskende at rentenivået nå øker, sier DNBs konserndirektør for personmarkedet, Ingjerd Blekeli Spiten.

Rentehevingen kommer ikke overraskende, ettersom Norges Bank hevet styringsrenten til 0,75 prosent torsdag, noe som har vært ventet i lang tid.

– Det er flere faktorer som påvirker rentene kundene betaler på boliglånet sitt. Det har lenge vært forventet at Norges Bank ville øke styringsrenten på rentemøtet 20. september, blant annet på bakgrunn av de signaler sentralbanken selv har gitt. Dette har gitt seg utslag i økte pengemarkedsrenter over noe tid, sier Spiten.

– Det gjør at vi tror de fleste låntagere har innstilt seg på at dette ville komme, sier Spiten.

Renteendringen vil for eksisterende kunder tre i kraft 4. november i år.

Les også

Analytiker venter kamp om lånekunder: – Vil være et ordentlig rotterace

Ny beste veiledende rente blir 2,30 prosent til førstegangskjøpere av bolig og kunder med Grønt boliglån, opplyser banken.

DNB har ingen andre kommentarer og henviser til børsmeldingen.

Hev seg på

Sparebanken 1 Østfold melder at de nå øker rentene, både på boliglån og på innskudd. Det opplyser banken i en pressemelding.

I utgangspunktet økes rentenivået hos Sparebank 1 Østlandet med 0,25 prosentpoeng, men det er noen variasjoner. Renten på «Grønt boliglån» endres ikke, og renten på «Boliglån for unge» økes i utgangspunktet med 0,20 prosentpoeng.

– Det er viktig for oss å prioritere de unge, sier Kari Gisnås, direktør for personmarkedet i SpareBank 1 Østlandet, som nå oppfordrer folk til å bygge seg opp en buffer siden rentenivået fortsatt er historisk lavt.

Renteendringene trer i kraft fra 26. september for nye lån, mens innskudds- og boliglånsrentene for eksisterende kunder endres fra 11. oktober for bedrifter og 8. november for privatkunder.

Analytiker: – Som ventet

Analytiker Joakim Svingen i Arctic Securities er ikke overrasket over nyheten om at DNB nå knepper opp boliglånsrenten.

– Det var som ventet. Det er positivt at bankene øker boliglånsrenten, og jeg regner med at flere følger etter i senere i dag eller mandag formiddag, sier Svingen.

– Det står ikke noe om innskuddsrenten i meldingen fra DNB, men normalt setter man innskudd litt mindre enn utlån, så da bedrer det nettomarginene, eller man har muligheten til det. Dessuten er det sunt generelt, fordi rentene har vært kunstig lave lenge.

Nå gjenstår nemlig spørsmålet om hvor fort, ikke om, de andre bankene setter opp sine renter.

– Det forventer vi helt klart at de andre bankene også vil gjøre. Det kommer sikkert fra de andre nordiske, for eksempel Nordea og sparebankene, sier han.

Forbrukerrådet advarer mot renteøkninger

At bankene nå vil begynne å heve renten kommer nok ikke som en overraskelse på boliglånskundene.

Men Forbrukerrådet mener at folk som allerede betaler 3 prosent rente eller mer på boliglånet sitt, ikke bør godta høyere rente.

Les også

Maner boliglånskunder til rentekamp: – Eneste språket bankene forstår

– Er du blant disse, både kan du og bør du flytte boliglånet. Og du bør i alle fall ikke finne deg i at banken setter opp boliglånsrenten etter dagens rentemøte i Norges Bank, sa Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Finansportalen hos Forbrukerrådet til NTB torsdag.

Hun viste til at bankene allerede har tjent godt på rentenedsettelsene i Norges Bank fra 2016.

– Siden da har de største bankenes fortjeneste på boliglån vært så høy at de fint tåler en litt høyere rente i pengemarkedet, uten å sette opp prisene til kundene, sa hun.

Satte opp renten

Det var torsdag at Norges Bank økte styringsrenten til 0,75 prosent og satte med det et foreløpig punktum for en periode på flere år med tidenes laveste rente.

Dette var sentralbankens første heving på syv år, og sentralbanksjef Øystein Olsen ga signaler om at han har planer om å heve renten videre.

Ved utgangen av 2021 kan renten være oppe i to prosent, ifølge bankens anslag.

Neste renteheving kommer trolig allerede til våren.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i første kvartal 2019, sa Olsen under pressekonferansen.

Les også

– Vil være et ordentlig rotterace

Les også

Storbank tror neste renteheving kommer i juni: Tviler på Olsens plan

Les også

Følger etter USA: – Det føles veldig riktig

Publisert:

Her kan du lese mer om