Dette tror meglerbransjen om boligprisene neste år

Størsteparten av boligprisfallet i Oslo er tatt ut, mener Eiendom Norge. Nå tror de landets øvrige storbyer vil måtte hanskes med det største prisfallet i 2018.

DET VERSTE ER OVER: Boligprisene i Oslo har falt gjennom høsten, men Eiendom Norge tror det verste er over. Her ser vi utsikt over hovedstaden.

Foto: Geir Barstein / E24
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Vi har jo sett nedgang i prisene de siste tre kvartalene i 2017. I starten av året trakk markedet i Oslo mye nedover, og så kom de andre store, norske byene etter utover i andre halvår. Vi ser nå tendenser til at Oslo stabiliserer seg, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge til E24.

Organisasjonen er fredag ute med sine prisprognoser for 2018, og spår en nedgang på én prosent i det norske boligmarkedet i året vi snart går inn i.

– Vi tror det blir et svakere første kvartal enn normalt, men fremdeles vekst i Oslo. Så vil vi komme inn i mer normal sesongutvikling etter hvert. I sum venter vi et flatt marked i Oslo i 2018, og det drar langt på vei landet som helhet til en prognose på minus én prosent, sier Dreyer.

Les også

Renterådet uenige om boligbremsen: – Dette kan snu mye raskere enn folk tar innover seg

Trendskifte

Ved utgangen av november i år var de norske boligprisene 0,5 prosent lavere enn for et år siden. Tolvmånedersveksten i flere norske byer var negativ.

Utviklingen markerer et tydelig trendskifte etter flere år med tidvis meget høy prisvekst.

Denne trenden vil komme til å fortsette, tror Eiendom Norge. De viser til høy nyboligproduksjon over tid, samtidig som det kommer færre asylsøkere og arbeidsinnvandrere til landet.

– Jeg tror vi kommer til å gå inn i en lengre periode med mer moderasjon i boligprisutviklingen. Vi har hatt et ganske tydelige fall i befolkningsveksten som skaper et varlig lavere boligbehov i landet, og samtidig har man klart å produsere mange nye boliger de siste årene, argumenterer Dreyer.

Saken fortsetter under bildet ...

VENTER KJØLIG MARKED: Christian V. Dreyer i Eiendom Norge har sett i spåkulen for 2018.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Høyere rente

En annen faktor som peker mot et mindre hett boligmarked, er økte renteforventninger.

Torsdag ble det kjent at den første rentehevingen fra Norges Bank har rykket et hakk nærmere i tid. Sentralbanken signaliserer nå at den første økningen kan komme i desember 2018.

Les også

Rister på hodet av SSBs nye boligprognose

– Når norsk økonomi nå bedrer seg, kommer forventningene om renteøkninger fremover. Og rentevåpenet er mye mer skarpt i forhold til husholdningenes økonomi når gjeldsgraden har lagt seg på det nivået den har gjort. Man vil merke renteøkningene mer enn tidligere, sier Dreyer.

Både Norges Bank og Finanstilsynet har uttrykt bekymring for nordmenns høye gjeld og risikoen det utgjør for finansiell stabilitet.

– Over tid regner vi med at det vil være en sammenheng mellom boligprisutvikling og gjeldsutvikling, men så langt har ikke gjeldsveksten kommet ned, og det er urovekkende at gjeldsgraden fortsetter å øke fra et rekordhøyt nivå, sa tilsynsdirektør Morten Baltzersen på tampen av forrige måned.

Saken fortsetter under bildet ...

SPÅR FLATT MARKED: Boligmarkedet i Oslo ledet an i et fall som siden skulle spre seg til stort sett hele landet. Nå tror eiendomsmeglerbransjen at hovedstaden – relativt sett – kan bli en prisvinner blant landets største byer. Bildet viser Aker Brygge, Tjuvholmen og Filipstad-kaia.

Foto: Ivar Ekseth NTB scanpix

Lavest forventninger i Bergen

Neste år er det Bergen som vil oppleve den minst positive prisutviklingen av de store byene, tror Eiendom Norge.

Her spås det en nedgang på fem prosent. Det ventes også tilbakegang på to prosent for Trondheim og tre prosent i Stavanger.

Årsaken til at man venter mindre negativ utvikling i Oslo enn i de andre storbyene, er at prisene i hovedstaden allerede har falt mest.

– I Bergen tilsier den lave befolkningsveksten og høye boligbyggingen at prisene vil fortsette å falle gjennom 2018. Utbudet av bruktboliger er stort, og vi har fått tilbakemeldinger om at mange nye nyboligprosjekter vil bli lansert i første halvår 2018. Det vil trolig få betydning for boligprisutviklingen, sier Dreyer.

I Trondheim har boligbyggingen også kommet opp, mens befolkningsveksten er stabil.

– Det er god balanse i boligmarkedet, selv om vi går inn i 2018 med stor tilbudsside i bruktboligmarkedet. I sum forventer vi et svak fall i boligprisene gjennom 2018, sier Dreyer om trondheimsmarkedet.

LAVE FORVENTNINGER: Meglerne tror ikke på god prisutvikling landets nest største by. Her utsikt fra toppen av Sandviksfjellet mot Bryggen og sentrum av Bergen.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
Les også

Svenske meglere spår mer boligprisfall

Les også

Fortsatt kraftig fall i nyboligsalget

Les også

Utbygger prøver ut «skilsmisseboliger»

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
  3. Eiendom

Flere artikler

  1. Tror Oslos korreksjonsbrems forplanter seg

  2. Her varsles årets største boligbrems

  3. Sterkere boligpriser enn vanlig til tross for fall

  4. Svakeste årsstart for norske boliger på 10 år

  5. Boligprisfall for tredje måned på rad