Stormberg-sjefen: Fjern heller tulletollen

En t-skjorte med krage er tollfri, mens en t-skjorte uten krage koster 10,7 prosent i toll. Dette er en av flere tollregler Stormberg-sjef Steinar J. Olsen vil ha fjernet.

VIL HA OPPRYDDING I TOLLREGLER: Stormberg-sjef Steinar J. Olsen vil at regjeringen skrinlegger planene om å øke tollfrigrensen til 500 kroner, og heller rydder opp i det kompliserte tollreglementet.
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

«Visste du at en vanntett jakke er langt dyrere å fortolle dersom den ikke har synlig membran», spør Stormberg-sjef Steinar J. Olsen i et blogginnlegg på selskapets egne hjemmesider.

En toller må nemlig kunne se membranen med det blotte øye. Velger man en gjennomsiktig membran, vanker det toll. Kan tolleren se membranen, er varen tollfri.

Olsen har tidligere til E24 reagert sterkt mot regjeringens forslag om å øke grensen for tollfri handel fra 200 til 500 kroner. I blogginnlegget ber han heller regjeringen, som ifølge seg selv skal forenkle, forbedre og fornye landet, se på det han omtaler som tullete og antikvariske tollregler, fremfor å øke beløpsgrensen, og aller helst fjerne all toll på tekstil.

Les også

Virke vil fjerne «tulle»-toll - Truser, BH-er og eksotisk mat tollpliktig i Norge

Alle blir fornøyd

Dette mener Stormberg-sjefen vil gi en kindereggeffekt, som både norske forbrukere, norsk næringsliv og utenlandske butikker vil nyte godt av.

- Det er forbrukervennlig, samtidig som det gir like konkurransevilkår i næringen. For forbrukeren blir det billigere å handle både på nett og i butikk, og for næringslivet vil det bli enklere å ta inn varer. Dette er langt mer treffsikkert enn å kun sørge for at utenlandske butikker slipper toll og moms opp til et beløp.

Olsen har flere eksempler på rare tollregler:

En t-skjorte med krage kan hentes inn uten toll, mens en t-skjorte uten krage er belagt med 10,7 prosent toll.

- Jeg vet ikke helt sikkert hva som er årsaken. En mulig forklaring er at da regelen ble laget, hadde ikke tekstilindustrien maskiner som kunne lage t-skjorter med krage, kun rund hals. Formålet var da å beskytte norsk tekstilindustri. Det er mange tiår siden det var behov for toll på klær til Norge for å beskytte norsk tekstilproduksjon, sier Olsen.

Les også

Komplett flytter nettbutikken til Sverige hvis ny momsgrense innføres

Ansvaret er hos politikerne

En fleecejakke uten fôr har samme tollsats som t-skjorten, mens en jakke med fôr slipper inn i landet tollfritt, selv om materialet utenpå er likt.

Olsen viser et brev fra Tollvesenet i forbindelse med en jakke de skulle fortolle inn til Norge. Tvilen var så stor om hvilken tollklassifisering den skulle plasseres under, at etaten måtte foreta en egen saksbehandling til jakken, blant annet om de kunne se belegget på innsiden av jakken med det «blotte øye».

- Ikke rart det koster i gebyrer og tid å fortelle varer inn til Norge. Både for forbrukere og for næringslivet, mens også for tollere, som har langt viktigere ting å ta seg til enn å vurdere skidresser og fleecegensere. Det er våre politiske myndigheter som har ansvar for å rydde opp i dette.

Vil ikke røre tollsatsene

Jørgen Næsje

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet sier at Stormberg-sjefen fortsatt må belage seg på å betale toll på t-skjorter uten krage, og sørge for at membranen i jakkene han importerer, er synlig.

Næsje mener at å heve den tollfrie grensen vil glede langt flere.

- Fjerning av toll på klær og andre tekstiler vil være en forenkling og vil kunne bidra til lavere priser for forbrukerne, men heving av grensen for avgiftsfri import vil glede langt flere, skriver han i en epost.

Regjeringen vil fra 2015 fjerne alle tollsatser på landbruksvarer, hvor satsen er lavere enn én krone.

- Hvordan kan dere forsvare tollreglene, som mange vil oppfatte som veldig spesielle?

- Dagens forskjeller i tollsatser på klær og enkelte andre tekstiler er i stor grad historisk betinget. På tollområdet har Regjeringen varslet i Sundvolden-erklæringen at den både vil forenkle tollbehandlingen og forbedre ordninger som gir utviklingsland bedre tilgang til norske markeder. Vi har startet med noe av oppryddingen og reduksjonen av tollsatser i 2015-budsjettet, opplyser statssekretæren.

Les også:

- Erna og Siv vil gi meg 40 millioner kroner rett i lommenMener forbrukerne er viktigere enn næringslivet i tollgrensesakenKommentar: Ingen bransje blir sterkere av å beskytte seg bak en mur

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Frp vil hjelpe klesbransje i krise ved å fjerne «tulletoll»

  2. Frykter ny tollgrense: – Vil bli kroken på døren for mange norske bedrifter

  3. Ingen bransje blir sterkere av å beskytte seg bak en mur

  4. Mener regjeringen har gjort 77-millioners regnefeil om klestollen: – Forstår ikke netthandelen

  5. Ernas forslag kan ryke: KrF vil ikke øke tollgrensen