Coop i strupen på Rema etter påskeegg-trussel

Rema 1000 truer med boikott om ikke palmeoljen i de populære påskeeggene til Freia fjernes. Coop anklager konkurrenten for billige PR-stunt, dobbeltmoral og dårlig dømmekraft.

I STRIDENS KJERNE: Freia påskeegg, som inneholder 20 prosent palmeolje.
Publisert:

– Dette er nok et billig PR-stunt fra Rema for å skyve skylden over på produsenten, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop til E24.

– Dette var også et tema i fjor, og Rema visste utmerket godt at disse påskeeggene inneholdt palmeolje, men startet likevel en priskrig på produktet, fortsetter han.

Fredag gikk Rema 1000-kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer ut i E24 og truet med boikott av Freias påskeegg.

– Er ikke påskeeggene til Freia palmeoljefrie til neste påske, så kommer vi ikke lenger til å selge dette produktet, sa Beyer.

Rema-direktørens uttalelser kom etter at butikkjeden hadde satt ned prisen på eggene i den pågående påskegodt-krigen som raser kjedene imellom.

Palmeoljen i de aktuelle psåkeeggene fra Freia var mye omtalt også i fjor, da bloggeren Sophie Elise blant annet oppfordtet til boikott.

Les også

Rema 1000 varsler boikott av Freias påskeegg

Høstet ros

Rema 1000 har ved flere anledninger uttalt at de vil gjøre hele sitt sortiment palmeoljefritt, startende med egne produkter.

De populære Freia-påskeeggene ble solgt i store mengder i fjor, hele 188 tonn, og inneholder 20 prosent palmeolje.

NHH-professor Tor Wallim Andreassen kan ikke huske at en butikkjede har utfordret en av sine produsenter på denne måten før, og lar seg imponere.

– Dette er enestående flott av Rema 1000, sa Andreassen til E24 fredag, og fremholdt at palmeolje har vist seg å være skadelig.

Men Coop er ikke imponert. Takle Friis mener boikott-trusselen viser en dobbeltmoral.

Samtidig som Rema ønsker palmeoljen til livs, har de nettopp gjort eggene billigere. Det var Rema 1000 som startet priskrigen på påskevarer i forrige uke.

Smågodt til 2,90 kapret overskriftene, men også Freia påskeegg fikk være med på prisfesten. Prisen ble kuttet til 16 kroner pakken.

REFSER: Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop har ingenting til overs for Remas påskeegg-ultimatum.

– Svekker bransjens omdømme

– Hvis Rema virkelig hadde ment alvor med de sier, hadde de tatt produktet ut av hyllen tidligere, og i alle fall ikke nærmest kastet det etter kundene, sier Friis.

– Hva mistenker du denne strategien skyldes?

– Jeg tror det ikke er en strategi. Det er i verste fall dårlig dømmekraft. Det de gjør er å svekke omdømmet til hele bransjen.

Han presiserer at Coop jobber systematisk for å fjerne palmeolje fra sine butikker.

– Men vi gjør det i samarbeid med produsentene og ikke i form av trusler om boikott.

Rema: Slutt å klag

Rema 1000 ber konkurrenten slutte å syte.

– Det er typisk Friis å kalle det et PR-triks. Det sier han om alt. Men dette er ikke bare noe vi drar opp av hatten, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer:

– Å fjerne palmeolje har vært en langvarig strategi for oss, siden det er én av de største utfordringene for regnskogen. Det har vært et sterkt engasjement hos Rema over lang tid.

– I stedet for å klage, inviterer vi våre konkurrenter til å være med på dette viktige arbeidet, sier hun – og fremholder at andre butikkjeder tar inn en rekke produkter med palmeolje som Rema sier «nei» til.

Les også

Freia påskeegg inneholder fortsatt palmeolje

Forsvarer priskuttet

Å kritisere Rema for priskuttet på de gule eggene blir et bomskudd, mener Beyer:

– Man må skille den generelle priskonkurransen med vårt palmeolje-standpunkt. Dette er et ledd i en større strategi, hvor vi legger press på alle leverandørene våre. Og her er påskeegg blant versting-produktene, siden det inneholder så mye palmeolje.

– Men hvis det er så viktig for dere at vi forbrukere ikke putter i oss palmeolje, burde dere ikke sette prisen på eggene opp, og ikke ned?

– Det er sånn priskonkurransen foregår, også for smågodt. Så er det opp til forbrukerne hva de gjør.

VIL IKKE KUTTE PALMEOLJEN: Kommunikasjonsdirektør Celin Huseby i Mondelez, som produserer påskeeggene, synes bråket rundt palmeolje i Norge er overdrevet.

– En sak mellom oss og Rema

Eggene produseres av Mondelez, som eier Freia-merkevaren.

Selskapet har ingen planer om å kutte palmeolje fra sin produksjon, tross Remas boikott-trussel.

Det opplyser selskapets kommunikasjondirektør Celin Huseby til E24.

Hun ønsker ikke å si hva de synes om Remas ultimatum.

– Vi mener dette er en sak mellom oss og Rema, og derfor bør være gjenstand for en konfidensiell dialog på møterommet og ikke i media, sier Huseby.

– Dere er altså skuffet over at Rema gikk ut med denne boikott-trusselen?

– Som sagt er kundeforholdet konfidensielt, og da blir det feil å karakterisere utspillet. Men vi hadde ikke hørt det før vi leste det i E24.

Les også

Varehandelsekspert: – Temmelig desperat med smågodtkrig

Mener palmeolje får ufortjent kritikk

Huseby mener boikott ikke løser palmeolje-problematikken.

– Vi ønsker at palmeolje i stedet skal være en del av løsningen, sier hun.

– Hvordan kan palmeolje være løsningen, når flere sier det er helsefarlig?

– Palmeolje er faktisk ekstremt arealeffektivt sammenliknet med alternativene. Samme mengde rapsolje tar syv ganger så store naturarealer, sier Huseby.

Hun mener palmeolje har fått et ufortjent dårlig rykte i Norge.

– Selv om det inneholder mettet fett, er det faktisk mer mettet fett i meierismør. Da gjelder det samme rådet: Spis det med måte, sier Huseby.

Publisert:

Her kan du lese mer om