Lira påvirker Tyrkia-boliger: – Kan kjøpe for hva det kostet for 10 år siden

Norske eiendomsmeglere advarer mot å selge ferieboligen i Tyrkia, og sier det er kjøpers marked. Terrorfrykten har gitt seg, men nå påvirker Lira-fallet markedet.

GODT KJØP? Tusenvis av nordmenn har feriebolig i Tyrkia. Om de selger i dag, kan nok boligdrømmen bli dårlig investering, mener meglere.

Foto: Roger Neumann VG
 • Sindre Hopland
Publisert:,

Nordmenn strømmer tilbake til Tyrkia på ferie etter at frykten for terror har gitt seg, men boligmarkedet er fremdeles kjølig.

– Folk som selger i bruktmarkedet og som vil bli kvitt boligen sin er fornøyd med å få det de ga for ti år siden, sier eiendomsmegler Greta Fossum i Eiendomsnøkkelen.

Hun har solgt ferieboliger i Tyrkia i en årrekke, og har selv bodd i landet i fem år.

Så langt i år har den tyrkiske liraen svekket seg med 37,25 prosent mot kronen.

Årsaken er blant annet flere kontroversielle avgjørelser og uttalelser fra president Recep Tayyip Erdogan, og amerikanske sanksjoner mot landet.

– Man har muligheten til å gjøre et veldig godt kjøp i disse dager, samtidig så råder vi folk som selger til å vente med salg om de kan, sier Fossum.

Les på E24+

Hvorfor klarer ikke Tyrkia å stoppe det økonomiske stupet?

Folk vil gjøre kupp

Også eiendomsmegler Erik Dietzel i Tyrkia Invest råder folk til å vente, om man planlegger salg av den tyrkiske ferieboligen.

– Hvis du har lyst å selge burde du vente ett år, for turistene er på vei tilbake og vi er svært optimistiske for tiden fremover.

FRARÅDER SALG: Eiendomsmegler Greta Fossum i Eiendomsnøkkelen har solgt bolig i Tyrkia over mange år, og sier det er mulig å gjøre et kupp i disse dager. Samtidig fraråder hun de som ønsker å selge i dag.

Foto: Eiendomsnøkkelen

Dietzel sier det er begrenset hvilke råd han kan gi sine kunder ettersom valutasvingningene som har oppstått den siste tiden er knyttet til politikk på høyeste nivå.

– Markedet har jo vært veldig stille i flere år. Lira-kursen har falt dramatisk, så jeg får jo noen henvendelser fra folk som vil gjøre et kupp i landet i disse dager.

Han sier at det lokale eiendomsmarkedet ikke har blitt justert for valutasvingningene.

Men Fosser i Eiendomsnøkkelen advarer mot å tro at et raskt boligkjøp i disse dager nødvendigvis er smart.

– Man kommer ikke til å bli millionær på et par år om man investerer i eiendom i Tyrkia, eller andre steder i utlandet for den saks skyld.

Begge meglerne som har solgt bolig i Tyrkia i en årrekke, sier at ferieboliger som regel omsettes i euro, og at det dermed ikke blir direkte påvirket av lira-fallet.

Samtidig peker Fosser på at om nabohuset selges i lira, så er dette med å presse ned euro-prisene.

Ifølge SSBs siste oversikt over nordmenn med bolig i Tyrkia, viser statistikken at 4.383 nordmenn eide eiendom i landet i 2016.

Les også

Erdogan: – Valutakrisen er et angrep på folket

Interessert i feriebolig i utlandet? Dette får du for pengene på den italienske rivieraen, og dette får du for pengene på Marbella (for Dine Penger-abonnenter).

Analytiker: Usikkerheten fortsetter

Fosser sier det ikke er noen hemmelighet at det tyrkiske markedet har vært svakt over tid, og synes det er synd at landet har kommet i økonomisk uføre nå som frykten for terror er i ferd med å forsvinne, og nordmenn vender tilbake i hopetall.

I juni i år fløy det hele 90 prosent (5800 personer) flere passasjerer til Tyrkia fra Avinors flyplasser enn på samme periode i fjor.

Valutastrateg i Handelsbanken Nils Kristian Knudsen sier til E24 at man må legge til grunn at også fremtiden vil bli usikker den tyrkiske valutaen og økonomiske situasjonen i landet.

– Det vil nok også fremover svinge en hel del når det kommer til utviklingen for liraen. Samtidig kan den politiske situasjonen slik den er nå dra ut, og det kan bli verre for valutaen.

Han sier det vil komme flere politiske utspill fremover, både fra Tyrkia, men også i USA som vil påvirke valutaen.

– Hvis markedet tror stormen er over for nå, at det verste er forbi, så tror jeg vi kan se en lira som gradvis vil styrke seg og komme tilbake til et relativt normalt nivå. Men så må man se dette i tråd med en negativ trend for fremvoksende økonomier generelt og ulmende handelsspenninger på toppen av det hele, sier Knudsen.

Han er klar på en ting:

– Dette vil ikke gå over med det samme.

Interessert i feriebolig i utlandet? Dette får du for pengene på den italienske rivieraen, og dette får du for pengene på Marbella (for Dine Penger-abonnenter).

Les også

– Ikke skremmende høye nivåer

Les også

– Heldige som får beholde meglertillatelsen

Les også

– Har aldri vært i nærheten

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
 2. Eiendom
 3. Tyrkia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Slik påvirkes norske redere av Tyrkia-krisen

 2. Truer med å ødelegge Tyrkias økonomi – frykter dramatiske økonomiske konsekvenser

 3. Asia-børsene reagerer på Tyrkias valutakrise

 4. Annonsørinnhold

 5. Børsras og valutakaos i Tyrkia før lokalvalg

 6. – Har blitt utpekt som én av verstingene