– Utrolig viktig for Hellas at turismen blomstrer
Hellas er et landet i krise, men også et svært vakkert land. Se bildene av den greske idyllen.
Hellas har i mange år vært et av de mest populære ferielandene i Europa. Det siste året er landet imidlertid blitt kjent som noe helt annet, nemlig et land på randen av konkurs.
Mandag møtes statslederne i eurolandene til krisemøte for å komme frem til en ny låneavtale mellom Hellas og kreditorene før dagens avtale løper ut på torsdag.
– Uansett om Hellas blir i eurosonen eller velger å gå ut, vil turistnæringen og primærnæringen bli viktig for å sikre vekst i landet fremover, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.
– Noe av det verste som kan skje, er at Hellas opplever det Egypt opplevde etter den politiske uroen der, hvor turistene begynte å velge andre destinasjoner.
Ble for dyrt
Hellas ble med i eurosonen i 2001 og innførte euro som myntenhet i 2002. Dersom landet går ut av euroen, vil de trolig gå tilbake til sin gamle valuta, drakme.
Dette skjer med charterturen din om Hellas går konkurs
Jullum legger til at dette på en måte kan være positivt for landets turistnæring.
– De siste årene har Hellas latt kostnadene vokse og på den måten gjort seg lite konkurransedyktige på turistnæringen. Landet er blitt for dyrt til å være lavkostland, men når heller ikke helt opp til luksussegmentet. Det er viktig for Hellas' BNP at turistnæringen blir mer konkurransedyktig, sier Jullum.
Dersom Hellas går tilbake til drakmen eller velger en annen valuta, vil trolig verdien av denne valutaen bli svært lav sammenlignet med etablerte valutaer. Dermed vil det bli billig for utlendinger å dra på ferie til Hellas.
– Fordelen med dette er at turistnæringen blir konkurransedyktig igjen, men dette vil også ha store konsekvenser for verdien av lønninger og pensjoner, sier Jullum.
Blir tøft uansett
En av årsakene til at Hellas fortsatt ikke er kommet frem til noen avtale med sine kreditorer er at Det internasjonale pengefondet og EU krever at landet skal innføre flere økonomiske reformer de neste årene. Blant annet har de bedt Hellas øke pensjonsalderen og kutte noen velferdsgoder i statsbudsjettet.
Dette har den greske statsministeren Alexis Tsipras nektet å gjøre. Han mener Hellas har gitt kreditorene mer enn nok slik det er.
– Kreditorenes besettelse på å få gjennomført disse tiltakene, betyr at de ønsker å ydmyke det greske folket, sa Tsipras tirsdag forrige uke.
Sjeføkonom Jullum peker på at Hellas står overfor en svært vanskelig situasjon uansett om de kommer frem til en avtale eller ikke.
– Dersom grekerne blir kastet ut av eurosonen, vil de samtidig bli utestengt fra verdens kapitalmarked. Per i dag låner Hellas penger for å få statsbudsjettet sitt til å gå opp, dersom de ikke kan gjøre dette lenger vil de bli tvunget til å kutte i primærbudsjettet, sier han.
– Grekerne vil altså måtte gjøre det de har nektet å gjøre så langt uansett. Å gå ut av eurosonen høres kanskje fristende ut, men det vil ha mye større konsekvenser enn det kreditorene ber dem gjøre.
Ta med penger
De siste dagene har svært mange grekere tatt ut alle verdiene sine fra greske banker, dette har ført til at det er svært lite penger igjen i greske banker.
Sjeføkonom: – «Grexit» kan bety enda lavere renter i Norge
Fredag hevet Den europeiske sentralbanken lånetaket for de greske bankene, noe som betyr at de kan låne mer penger for å møte kundenes behov, skriver Bloomberg.
Likevel anbefaler økonomene de som skal på ferie i Hellas i sommer å ta med seg litt ekstra euro i tilfelle de greske bankene skulle få store problemer.