– Utrolig viktig for Hellas at turismen blomstrer

Hellas er et landet i krise, men også et svært vakkert land. Se bildene av den greske idyllen.

BLIR SKREMT: Mange turister kan bli skremt vekk fra å ta sommerferien i Hellas i år og de neste årene. Det er svært dumt for landet, mener sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank. Bilde fra Chalki i Hellas.
Publisert:

Hellas har i mange år vært et av de mest populære ferielandene i Europa. Det siste året er landet imidlertid blitt kjent som noe helt annet, nemlig et land på randen av konkurs.

Mandag møtes statslederne i eurolandene til krisemøte for å komme frem til en ny låneavtale mellom Hellas og kreditorene før dagens avtale løper ut på torsdag.

– Uansett om Hellas blir i eurosonen eller velger å gå ut, vil turistnæringen og primærnæringen bli viktig for å sikre vekst i landet fremover, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

– Noe av det verste som kan skje, er at Hellas opplever det Egypt opplevde etter den politiske uroen der, hvor turistene begynte å velge andre destinasjoner.

POPULÆRT: Øya Santorini lever i stor grad på turisme. Øya som er kjent for sine hvite hus har lenge vært et populært feriested.

Ble for dyrt

Hellas ble med i eurosonen i 2001 og innførte euro som myntenhet i 2002. Dersom landet går ut av euroen, vil de trolig gå tilbake til sin gamle valuta, drakme.

Les også

Dette skjer med charterturen din om Hellas går konkurs

Jullum legger til at dette på en måte kan være positivt for landets turistnæring.

– De siste årene har Hellas latt kostnadene vokse og på den måten gjort seg lite konkurransedyktige på turistnæringen. Landet er blitt for dyrt til å være lavkostland, men når heller ikke helt opp til luksussegmentet. Det er viktig for Hellas' BNP at turistnæringen blir mer konkurransedyktig, sier Jullum.

ROLIG: ØYA Milos er kjent for sine lange hvite strender og små landsbyer.

Dersom Hellas går tilbake til drakmen eller velger en annen valuta, vil trolig verdien av denne valutaen bli svært lav sammenlignet med etablerte valutaer. Dermed vil det bli billig for utlendinger å dra på ferie til Hellas.

– Fordelen med dette er at turistnæringen blir konkurransedyktig igjen, men dette vil også ha store konsekvenser for verdien av lønninger og pensjoner, sier Jullum.

EKSTREMSPORT: Navagio beach på den kjente turistøyen Zakynthos er kjent for å blant annet tilby tauhopp fra klippene, fjellklatring og dykking for turister.

Blir tøft uansett

En av årsakene til at Hellas fortsatt ikke er kommet frem til noen avtale med sine kreditorer er at Det internasjonale pengefondet og EU krever at landet skal innføre flere økonomiske reformer de neste årene. Blant annet har de bedt Hellas øke pensjonsalderen og kutte noen velferdsgoder i statsbudsjettet.

MYE KULTUR: Hellas er et av landene i verden med flest kulturminner. Her fra Amfiteateret Epaidavros som har perfekt akustikk.

Dette har den greske statsministeren Alexis Tsipras nektet å gjøre. Han mener Hellas har gitt kreditorene mer enn nok slik det er.

– Kreditorenes besettelse på å få gjennomført disse tiltakene, betyr at de ønsker å ydmyke det greske folket, sa Tsipras tirsdag forrige uke.

Sjeføkonom Jullum peker på at Hellas står overfor en svært vanskelig situasjon uansett om de kommer frem til en avtale eller ikke.

– Dersom grekerne blir kastet ut av eurosonen, vil de samtidig bli utestengt fra verdens kapitalmarked. Per i dag låner Hellas penger for å få statsbudsjettet sitt til å gå opp, dersom de ikke kan gjøre dette lenger vil de bli tvunget til å kutte i primærbudsjettet, sier han.

– Grekerne vil altså måtte gjøre det de har nektet å gjøre så langt uansett. Å gå ut av eurosonen høres kanskje fristende ut, men det vil ha mye større konsekvenser enn det kreditorene ber dem gjøre.

KJENT: Fjellet Mount Olympus er godt kjent over hele verden, som hjemmet til gudene i gresk mytologi.

Ta med penger

De siste dagene har svært mange grekere tatt ut alle verdiene sine fra greske banker, dette har ført til at det er svært lite penger igjen i greske banker.

Les også

Sjeføkonom: – «Grexit» kan bety enda lavere renter i Norge

Fredag hevet Den europeiske sentralbanken lånetaket for de greske bankene, noe som betyr at de kan låne mer penger for å møte kundenes behov, skriver Bloomberg.

Likevel anbefaler økonomene de som skal på ferie i Hellas i sommer å ta med seg litt ekstra euro i tilfelle de greske bankene skulle få store problemer.

KJENT: Akropolis i Athen er et av verdens mest kjent byggverk. Mye av kulturen og filosofien dagens samfunn er bygget på ble utviklet i Hellas. Gresk arkitektur inspirerte også byggere den dag i dag.
MANGE STRENDER: En tysk turist slapper av på Olympia Riviera i byen Killini i Hellas.
KLARE: Grekere flest håper turistene vil støtte dem nå som landet er på randen av økonomisk kaos. De står klare til å ta dem imot. Bilde fra Thessaloniki i Hellas.
VINTERSTEMNING: Bare noen få kafeer holder åpent om vinteren. I gamlebyens gater er det bare kretere. Om vinteren er Chania på Kreta, nesten helt tom for turister.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om