Bankene hiver seg på kontaktløse betalinger: Snart kan du betale med solbrillene dine

Bruken av kontaktløse korttransaksjoner har eksplodert i det siste. I løpet høsten 2018 vil Handelsbanken tilby en betalingsløsning som gjør det mulig å droppe bankkortet.

  • Haakon Walmann
Publisert: Publisert:

Torsdag opplyste NTB om at mengden kontaktløse korttransaksjoner i juli hadde økt med 30,8 prosent mot måneden før. Bankene kaster seg på utviklingen, og snart vil man kunne betale kontaktløst med et mikrokort.

Kontaktløs betaling gjøres mulig med en NFC-brikke som finnes i mobiler og de nyeste bank- og kredittkortene.

Mikrokortet er plassert på et gummiarmbånd som Handelsbanken tester ut.

I et fellesprosjekt skal Handelsbanken, Evry og BankAxept videreutvikle teknologien som brukes i bankkort med kontaktløs betaling.

Videreutviklingen innebærer at de gjør et bankkortet like lite som et sim-kort. Det skal legge til rette for at nordmenn kan erstatte bankkortet med bærbare gjenstander som armbånd, nøkkelringer og solbriller.

Det eksisterer allerede klokker på markedet med NFC-brikker som lar brukerne betale for varer og tjenester. Blant annet har Fitbit-klokkene denne muligheten.

Funksjoner

Hovedforskjellene mellom denne betalingsløsningen og kontaktløse bankkort, er at mikrokortet er mindre og kan kun brukes til kontaktløse betalinger.

I tillegg til dette, er kortet vanntett.

– Man holder bare armbåndet eller nøkkelringen opp mot terminalen, også er transaksjonen gjort. På transaksjoner på opptil 200 kroner må man ikke taste inn kode, sier Anthony Brady, sjef for kort – og betalingsløsninger i Handelsbanken.
Brady opplyser om at dette er en internasjonal trend.

Han er begeistret for fremtidsutsiktene til denne typen betalingsløsninger.

– «Wearables» er en økende trend i land som Nederland, Irland og England. I London for eksempel, kan jeg bruke dette kortet hvor som helst. I Norge har cirka 35–40 prosent av utsalgsstedene terminaler med kontaktløs teknologi, men dette vil bare stige fremover.

Et utvalg av nøkkelringer som er kompatible med mikrokortet. Teknologien gir store muligheter for tilpasning etter egne preferanser.

Med seg på intervju, hadde Brady en eske med forskjellige nøkkelringer og armbånd. De hadde alle en liten lomme hvor man kunne skli mikrokortet inn.

– Fordi kortet er så lite, gir løsningen store muligheter for kunden å tilpasse produktet etter sine behov. Jeg så til og med noen ha dette kortet i solbrillene sine, sier han med en oppmuntret tone.

Fragmentert

Salgs- og markedsdirektør i Evry Card, Børre Midtgard, mener at vi vil benytte ulike betalingsløsninger fremover.

– Jeg tror man vil se en kombinasjon av kort, mobil og andre løsninger som blant annet «wearable»-teknologien vi har utviklet sammen med Handelsbanken og BankAxept. Markedet vil være fragmentert.
Dette støtter Jes Rasmussen, produktsjef for mobil i BankAxept. Selv med dagens løsninger for mobilbetalinger, er det ikke åpenbart at mobilen vil ta hele markedet. Han mener dette kan ha en historisk bakgrunn.
– I vesten har vi alltid hatt en velutviklet infrastruktur for kortbetaling. Kortteknologien har sitt utspring fra 50-tallet, og atferden er innarbeidet. Det føles naturlig å bruke kort, og vanene våre har en innvirkning på hva vi foretrekker.

Han tror det neste skiftet vil komme når neste generasjon blir eldre.

– Med mindre det er mye lettere å bruke, bytter vi ikke ut plastkortet med mobil. Da det er sagt, prøver vi gjerne ut klokker og armbånd. Det store skiftet vil komme med neste generasjon som er vokst opp med smarttelefon – for dem vil mobil være det naturlige valget. Frem til da, vil vi se ulike løsninger fungere parallelt.

Når spurt om hvorfor man i for eksempel Kina bruker mobilen til betaling overalt, svarer han følgende:
– I Asia har man sett en «technology-leap» for betaling der man har gått rett på mobil. Dette skyldes nok at man aldri hadde en god infrastruktur for kortbaserte betalingsløsninger i utgangspunktet.
– Det er ingen incentiv for forretninger eller banker i disse landene å implementere en gammel, hardware-tung teknologi nå. Dermed vil man mest sannsynlig ikke se samme fragmentering i disse markedene.

Les også:


Kunderush etter Apple Pay-lansering: Nordea fikk syv ganger flere nye kunder enn vanlig
Apple inntar det norske betalingsmarkedet: – Brukeropplevelsen vil avgjøre hvem som vinner
Økokrim: Stadig flere kriminelle bruker Vipps og kryptovalutaer som betalingsløsning

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Teknologi
  2. Bank

Flere artikler

  1. Norge henger bak nabolandene på kontaktløse betalinger – men det kan snu snart, mener ekspert

  2. – Brukeropplevelsen vil avgjøre hvem som vinner

  3. Dagligvarebutikkene ser to store ulemper med Apple Pay

  4. Google Pay lanseres i Norge

  5. Nordmenn trakk kortet for 823 mrd. i fjor