Meglersjef vil avskaffe søndagsvisningene

Søndager bør holdes hellig også i boligmarkedet, mener sjefen i Nordvik-kjeden. Nå ber han meglerstanden gå sammen om å avvikle ukens største visningsdag i Oslo.

VIL SØNDAGSVISNINGER TIL LIVS: Nordvik-direktør Martin Kiligitto.
Publisert:

– Vi ønsker at søndagsvisningene droppes. De gjør det vanskelig å kombinere jobben som megler med familie, sier Nordvik-direktør Martin Kiligitto til E24.

Mandager og torsdager er også hyppig brukte visningsdager blant Oslo-meglere. Men det er søndag som er den aller største dagen – hvor de fleste av boligene til salgs åpner visningsdørene uke etter uke.

Kiligitto sier det gjør ham bekymret.

– Vi forventer ikke at noen synes synd på eiendomsmeglere. Men de siste årene har kravene blitt strengere, og det kreves mer og mer meglerfaglig kompetanse. Da er det utrolig viktig at yrket blir mer attraktivt, slik at de beste hodene vil stå i jobben, sier han.

Les også

Hyttesalget faller i høyfjellet: – Er kjøpers marked

– Mange slutter etter fem år

Problemet i dag er at mange eiendomsmeglere kommer til et punkt hvor de rett og slett ikke orker mer, ifølge Nordvik-sjefen.

– Mange slutter etter fem år i jobben. Vi hører særlig ansatte med barn fortelle hvor vanskelig det er å stå i jobben når man må jobbe hver søndag. Det er utrolig leit, sier Kiligitto.

– Hadde vi droppet denne dagen, ville mange fortsatt i jobben.

– Hvorfor ikke gå foran og bare gjør det selv?

– Vi kan ikke være de eneste som gjør dette. Dette må være en kollektiv avgjørelse. Derfor inviterer vi nå hele meglerbransjen i Oslo om å bli med på dette.

Les på E24+

Dette sier historien om norske boligprisfall: – Krakk er det mest vanlige

Christian Dreyer i Eiendom Norge

Meglersjef positiv

Carl Geving, direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund, hilser en diskusjon om avvikling av visningssøndager i Oslo velkommen.

– Eiendomsmegleryrket er en livsstil, og det er ingen tvil om at mange jobber mye til ukurante tider. Derfor er turnover i bransjen relativt høy, særlig i småbarnsfasen, sier han til E24.

Meglertoppen poengterer at helgen allerede er «fredet» fra boligvisninger på de fleste steder i Norge.

– Oslo er i en særstilling, sier Geving.

Kiligitto bedyrer at en vraking av visnings-søndager vil være vinn-vinn for alle parter:

– Det er ingenting som tyder på at dette er en spesielt viktig dag for kundene heller. I andre byer har de ikke søndagsvisninger, og boligene blir fortsatt godt besøkt. Vi er ikke bekymret for at oppmøtet blir noe dårligere.

– Boligkjøpere har gjerne bedre tid til å gå på visninger på en fridag?

– Tja, har de egentlig det? De fleste har jo ikke noe mindre tid på ettermiddagen eller kveldene i ukedagene.

– Hvilken dag skal erstatte søndag som den store visningsdagen?

– Det trenger ikke nødvendigvis være én stor dag som erstatter søndagen, svarer Kiligitto.

Les på E24+

Prisene for luksusboliger vakler i metropolene, men i Norge er det rekordår

Foreslår lunsj-visning

– I dag har mange Oslo-meglere visninger på mandager, og det er det vel naturlig å utvide dette til tirsdag og onsdag. Samtidig kan man vurdere flere visninger i lunsjtider, for de boligkjøpere som er travle etter jobb, fortsetter han.

Christian Dreyer, sjefen i Eiendom Norge, sier erfaringene fra byer uten helgevisninger er at dette også verdsettes av forbrukerne.

– Jeg er enig at visninger på hverdager ofte kan være bedre enn i helgene, sier Dreyer, men legger til:

– Det viktigste er likevel at eiendomsmegleren i samråd med boligselger setter de visningstidspunktene som er til det beste for kunden.

Geving i NEF tviler på at Oslo-folk flest er så travle at de ikke har tid til å gå på boligvisning i ukedagene.

– For forbrukerne betyr det trolig lite hvilken dag visninger legges til, annet enn at man kanskje ønsker å bruke helgen til noe annet enn å gå på visninger, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om