Forbrukerombudet: - Mobilkampanjene er ulovlige

Mobiloperatørenes høstkampanjer på TV, internett og plakater villeder forbrukerne og er ulovlige, fastslår Forbrukerombudet. Nå må mobiloperatørene endre markedsføringen.

FÅR KJEFT: Hele åtte mobilselskaper får brev fra Forbrukerombudet på grunn av mobilkampanjen de har om dagen. Faksimile: telenor.no, netcom.no og djuice.no
Publisert:

Mobilselskapenes priskrig er igjen i full gang, og

forrige uke oppfordret Forbrukerombudet forbrukerne til å være spesielt oppmerksomme på vilkårene i slike tilbudskampanjer.

Må endres

Forbrukerombudet er ikke fornøyd med markedsføringen av kampanjen, og har nå sendt brev til åtte mobilselskaper med beskjed om at kampanjene deres må endres.
De åtte selskapene er Telenor/Djuice, NetCom, Ludo, One Call, Talkmore, Tele2, Chess.

Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet.

- Mobiloperatørene prøver å lokke til seg nye kunder ved å fokusere på tilbudsprisen som gjelder ut året. At abonnementene blir mye dyrere etter nyttår, kommer ikke klart nok fram, sier juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.
Forbrukerombudet har nå gitt mobiloperatørene kort frist til å endre eller fjerne markedsføringskampanjene.

LES OGSÅ:

Advarer mot omreisende gullfirmaer

Klare krav

Alle opplysninger og vilkår som er vesentlige for forbrukerens vurdering av et tilbud, skal komme klart frem av markedsføringen, opplyser Forbrukerombudet.
Når ett priselement blir fremhevet, må andre vesentlige kostnader og vilkår oppgis med lik eller tilnærmet lik oppmerksomhetsverdi.
Dette gjelder uansett om tilbudet markedsføres på TV, internett eller plakater.

Det betyr at teleoperatørene må gi opplysninger om hva som er inkludert i tilbudet, som antall ringeminutter, meldinger og datatrafikk.

Begrensninger som at tilbudet ikke gjelder for bruk i utlandet og for spesialnumre, må også fremheves tydeligere.
Forbrukeren må i tillegg få klar og tydelig informasjon om hva som skjer med abonnementet etter tilbudsperioden og om tilbudet forutsetter bindingstid.

Vil svare

Kommunikasjonssjef i NetCom, Øyvind Vederhus, sier til Dine Penger at de fikk brevet fra Forbrukerombudet tirsdag 4. oktober, og vil sette seg inn i saken før de svarer.
- Vi vil selvfølgelig se på saken, og svare Forbrukerombudet innen fristen. Vi mener at når det gjelder punktet om ubegrenset bruk, så er de mengdene vi tilbyr så store at det er så å si ubegrenset. Dette er også en avtale uten binding, påpeker Vederhus.

Vil etterkomme

Informasjonssjef i Telenor, Per-Aril Meling, forteller at de vil etterkomme Forbrukerombudets krav.
- Vi har gjort korrigeringer i kampanjen slik Forbrukerombudet ber oss om, opplyser Meling.

Publisert:

Her kan du lese mer om