Høysesong for å fikse boligen: Slik pusser du opp smart og billig

Trikset er å pusse opp billig, tabbefritt og effektivt. Men husk: det billigste er ikke nødvendigvis det smarteste.

Sliten og fornøyd: Kvelder og helger har gått med til oppussing de siste månedene for Morten Jacobsen (27).
  • Henrik Ihme
  • Erlend Ofte Arntsen
  • Synnøve Åsebø
  • Jørn Kaalstad
Publisert: Publisert:

Raskt og smertefritt. Våren er tiden det omsettes desidert flest boliger i Norge. Mange har akkurat flyttet inn i et hus eller en leilighet med oppussingsbehov, mens andre skal selge og må finne løsningene som gir mest igjen i budrunden.

Det man har til felles er ønsket om å gjøre det så tabbefritt som mulig.

- Det viktigste rådet man kan gi er å hente inn råd fra fagfolk og skriftlige veiledninger. Det er først og fremst når det kommer til bærekonstruksjoner, strøm og vann at man alltid må ha kyndige folk med seg, sier Kari Thunshelle, senior prosjektleder ved SINTEF Byggforsk.

- Hvordan skaffer man seg de beste håndverkerne?

- Om man får bekreftet at de kjenner norsk byggeskikk og norsk regelverk, i tillegg til å sjekke referanser. Dette er alltid viktig, men spesielt viktig når det gjelder baderomsoppussing. Her bør man i tillegg avtale at våtromsnormen skal oppfylles, svarer Thunshelle.

Les også:Feil på nytt bad kostet 150.000 kr

- Har spart mye Men svært mye kan man gjøre selv - slik som Morten Jacobsen (27) fra Oslo.

Han har revet ned vegger og glorete tapet, pusset og sparklet, malt, lagt parkett og installert kjøkken.

Han flyttet inn i det 70 m² store oppussingsobjektet i 70-tallssblokken på Trosterud i januar. Leiligheten kostet 1,75 millioner kroner, og Jacobsen mener han har brukt mellom 60-80.000 kroner på oppussingsjobben så langt.

- Jeg har ikke fått ny verditakst, men det er klart jeg har spart mye på å droppe håndverkere, sier han.

To soverom og stue med kjøkken har fått nytt og moderne uttrykk. Nå gjenstår bare bad og gang. Slik ekspertene rådet han til, vil Jacobsen bruke proffer til rørlegging og alt av elektrisk arbeid.

Les også:De farlige ordene i boligprospektet

Gjør dette selv Men noe av baderomsoppussingen kan man gjøre selv. Tirill Ilebekk Hansen i Norske Rørleggerbedrifters landsforening gir råd:

Riving: Kun en god idé dersom man er i stand til å vurdere hva som skal rives og hva som eventuelt bør stå igjen. Bør avklares på befaring med rørlegger.

Maling: Viktig å forhøre seg med fagfolk når det kommer til materialvalg og fremgangsmåte, så man ikke risikerer at baderomsmalingen sprekker eller bobler etter kort tids bruk.

Flislegging: Vær kompetent. Ta rørleggerens råd på alvor. Riktig fall mot sluk og riktig påført membran er avgjørende for godt resultat.

Les også:- Vi kan ikke kvalitetssikre Håndverker-Norge

Vanlig tabbe En tabbe mange gjør er å undervurdere arbeidsmengden i leilighets- eller husoppussingen.

-Dette er den største faren. Selve planleggingsfasen er kjempeviktig og tidkrevende, herunder også valget om hva man eventuelt skal gjøre selv, sier interiørarkitekt Bebe Holøyen.

Jacobsen på Trosterud mener at mange nok kan klare å gjøre mer enn de selv tror.

- Jeg hadde aldri pusset opp før, og selv om det har blitt noen småfeil underveis, så har jeg lært masse. Jeg gjorde mye mer enn jeg trodde jeg kunne på forhånd.

Han har også noen smarte tips for å få jobben gjort.

- Jeg inviterte venner, serverte pizza og øl, og arrangerte «riveparty». Det gjelder å utnytte nettverket sitt. Også kan man gjøre mye som ser eksklusivt ut uten at det koster så mye; jeg har blant annet lagt askeparkett som ser veldig bra ut.

Les også:Oppussingen du tjener penger på

DETTE KAN DU GJØRE:

Rørlegger- og elektrikerarbeid må du overlate til proffene, men det er svært mye annet du enkelt kan gjøre selv.

Jonathan Towler ble kjent som VG-snekkeren i «Snekkerskolen» - en serie saker oppussing som sto i VG en tid tilbake.

Han har 30 års erfaring innen restaurering, husbygging og innredning og har eget snekkerverksted i Asker. Han underviser også ungdomsskoleelever i snekkerfag og har dessuten fagbrev som trebåtbygger.

På oppdrag av VG har Towler vurdert en rekke oppussingsprosjekter som du typisk kan fikse på egen hånd:
Dette må du vite om før du setter i gang oppussingen:

- Det viktigste vanlige folk som skal pusse opp leilighet eller hus må vite er hva som er søknadspliktig til kommunen, sier Anders Kirkhus, seniorrådgiver i SINTEF.
Arbeider som er søknadspliktige er:
Bærende konstruksjoner: For eksempel om du skal flytte en bærevegg eller flytte tak- eller gulvbjelker.

Brannskiller: Et brannskille er der grensen går til naboen din. Å bytte sluk på et baderom i en blokkleilighet er et eksempel på dette.

Fasadeendringer: For eksempel tilbygg, karnapper og skifte av type taktekking.

- Selv om de fleste normale oppussingsarbeider ikke er søknadspliktige, har du likevel plikt til å oppfylle alle tekniske krav. Når jobben er gjort må du kunne dokumentere ovenfor myndigheter, fremtidig kjøper og forsikringsselskap hva du har gjort, sier Kirkhus.

Les også:Oppussing koster mer enn vi tror

Ny standard. En ny standard som kommer, ifølge Kirkhus, er at alle typer arbeider må dokumenteres for at man skal kunne oppnå beste tilstandsvurdering hos takstmenn.

- Det vil ikke lenger holde at det er nytt og korrekt. Det må være nytt, korrekt og dokumentert. Gjør du noe selv, sørg for å notere hva slags materialer du har brukt og hvor de er brukt. Bruker du håndverker skal de gi deg en såkalt FDV-dokumentasjon, påpeker seniorrådgiveren.

Eget lovverk for el. Arbeider på elektrisk anlegg er regulert av eget lovverk.

- Det sier at man i praksis ikke har lov til å gjør noe selv, altså man har ikke lov til å koble sammen elektrisk anlegg.

Rørleggerarbeider som ikke krysser brannskiller kan man i praksis gjøre selv, for eksempel ved montering av røropplegget inne i kjøkkeninnredningen.

- Men tenk deg om, man stiller svakt ovenfor forsikringsselskap om det lekker og man ikke kan vise fram kvittering fra noen med kompetanse, avslutter Kirkhus.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Dette kan du gjøre selv: Slik sparer du penger på oppussingen

  2. Styr unna de kostbare fellene: Syv av ti skal pusse opp boligen nå

  3. Feil på nytt bad kostet 150.000 kr

  4. Snekkerens beste oppussingstips

  5. Mye nedbør ga flom av vannskader