- Lavere julehandel enn i fjor

Norges Bank håper norske forbrukere skal kjøpe mer etter gårsdagens rentekutt.

LABER HANDEL: Julehandelen i Norge har for de tre siste ukene vært 1,8 prosent lavere enn for samme periode i fjor, ifølge Hovedorganisasjonen Virke.

Fredrik Solstad
  • E24
Publisert:

Så langt i de tradisjonelt travleste ukene før jul er handelen på et lavere nivå enn i fjor, ifølge Hovedorganisasjonen Virke, skriver Dagens Næringsliv.

I uke 46, 47 og 48 har norske kunder handlet for 1,8 prosent mindre enn i de samme ukene i fjor.

Lavere forbruk bekymrer også Norges Bank, og en av begrunnelsene bak gårsdagens kutt i styringsrenten på 0,5 prosentpoeng er at man vil være føre var - også når det gjelder å skjerme forbrukerne.

Les mer: Kutter renten til 1,75 prosent

Viktig handel

- Grunnen til at v går så dramatisk til verks som 50 basispunkter er at vi er fremoverskuende i rentesettingen. Vi prøver å demme opp for store virkninger på privat konsum og resten av økonomien, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i går.

Visesentralbanksjefen henviste i går til at uroen i Europa gradvis har sivet inn i den norske økonomien, og at man dermed nå tar grep for å forhindre at det private forbruket, som utgjør halvparten av etterspørselen i fastlansøkonomien, blir skadelidende.

- Vi er blitt gradvis klar over at privatkonsumanslaget vi hadde var for høyt, sier Qvigstad til DN.

Norges Bank har nedjustert vekstprognosene for neste år, og Qvigstad ser en klar todeling mellom oljerelatert virksomhet, som går godt, og de eksportrettede næringene som vil få det vanskligere.

- Det vi kan klare å påvirke er privat konsum og det som skjer der, sier han til avisen.

Les mer: Norges Bank hindrer nye rentehopp på boliglånet ditt

Rentekutt

For å lette situasjonen for forbrukerne, må Norges Bank gjøre det lettere å være bank.

Vanligvis har styringsrenten, som Norges Bank kuttet i går, vært toneangivende for pengemarkedsrenten, som bankene forholder seg til når de skal låne penger.

Men de siste månedene har avviket vært stort, og bankene har måttet betale mye for å låne. Da blir det også dyrt for bankkundene å ta opp lån.

De fleste ekspertene var i går enige om at onsdagens rentekutt vil bidra til at norske banker ikke setter opp sine utlånsrenter med det første.

- Dagens rentekutt forhindrer renteøkning fra bankene. Men jeg tror ikke bankene setter renten ned på grunn av dette. Deres innlånskostnader er fortsatt høyere enn deres beste utlånsrenter, sa sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til E24.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kutter renten kraftig

  2. - Handlingsregelen er det viktigste

  3. Rører ikke renten

  4. Annonsørinnhold

  5. Satser på at boligprisfalletikke påvirker folk

  6. Kutter renten til 1,75 prosent