Speider med englevakt

BOTNAVATNET (VG) Utrolig nok overlevde speideren Joakim Groth (16) det halsbrekkende fallet fra denne fjellskrenten og ned i steinura flere titalls meter nedenfor.

Publisert: Publisert:

Antagelig falt 16-åringen 50 til 60 meter kast i kast innom fjellhyller, stein og busker før han landet like ved bredden av Botnavatnet i Strand kommune i Rogaland.

Han slapp fra det med brudd i venstre håndledd, skrubbsår og kutt som er sydd med så mange sting at han ikke har fått vite hvor mange det er.

Flaks
- Jeg må ha hatt en ufattelig flaks. Dette var verre enn jeg trodde, sier Groth stille.

16-åringen ble i går med VG tilbake til stedet der han natt til søndag for halvannen uke siden nær hadde mistet livet.

Han har ikke sett plassen i dagslys før. Da uhellet skjedde var han nemlig ute på opptakstur for å bli med i et roverlag i hjembyen Sandnes.

Sent om kvelden ble han satt av på en parkeringsplass i enden av vannet. Derfra skulle han gå til et sted drøyt to mil unna, så skulle kameratene hente ham der klokken seks neste dag.

Men i stummende mørke og ulendt terreng kom han ikke langt. For kartet han hadde med seg, som er det sist oppdaterte fra Statens kartverk, stemte bokstavelig talt ikke med terrenget. Det viste nemlig ikke at det er bygd en ny riksvei i området.

Ramlet utfor
Hadde 16-åringen vært klar over det, ville han kunne gått langs veien rundt det skumle området. I stedet falt han i ura der sprengningssteinen etter arbeidene på den nye veien var dumpet.

- Grunnen under meg ble plutselig borte, og jeg ramlet ukontrollert nedover ura. Det rare er at jeg var så forslått at jeg ikke kjente så mye til smertene, forteller 16-åringen.

Kommunikasjonsutstyret han hadde med seg i ryggsekken, ble slått i stykker under den brutale luftferden - bortsett fra en mobiltelefon.

- Moren min sendte den med meg. Hun har pleid å insistere på at jeg har hatt den med meg. Jeg har alltid sagt at jeg ikke behøver den, men uten den hadde jeg kanskje ligget der enda, sier Groth.

Han ble liggende lenge nok som det var. I mellom tre og fire timer lå han i ura før et helikopter fikk fraktet ham til sykehuset.

Møttes igjen
Den siste timen hadde han selskap av Frode Risa. Ambulansesjåføren risikerte liv og lemmer for å komme ned til unggutten. Fordi han ikke klarte å la være da han hørte ropene fra speideren, klatret han i bekmørke ned skrenten til den skadede gutten.

I går møttes de to igjen. Tilfeldigvis oppsøkte også Risa i går stedet der den dramatiske hendelsen fant sted. Da han fikk øye på gutten han fant sønderslått for halvannen uke siden, kom han løpende for å gi ham en klem.

- Du ser mye finere ut enn forrige gang jeg så deg. Da stod flengen du har sydd i pannen rett ut, sier Risa.

Groth ble utskrevet fra sykehuset mandag. Og uhellet har hverken tatt fra 16-åringen humøret eller lysten til å være speider.

- Jeg har vurdert å skifte navn til Arrvid Svimeslåtten, men jeg kommer til å fortsette i speideren i mitt eget navn, sier 16-åringen.

Publisert:

Her kan du lese mer om