Lik planløsning, ulik standard: Disse leilighetene ble solgt for like mye

Et oppussingsobjekt i Oslo ble nylig solgt 450.000 kroner over takst. 

Populært. Dette oppussingsobjektet ble nylig solgt 450.000 kroner over takst. – Nordmenn er født med hammer i hånda, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.
Publisert:

– Det er stor interesse for oppussingsobjekter om dagen. Denne var kanskje ekstra attraktiv fordi den var ferdig revet og klar til å starte oppussingen, sier megler Robin Røed i Aktiv eiendom.

Toroms-leiligheten i Smalgangen på Grønland i Oslo, er på 57 kvadratmeter, har balkong og ligger i 3. etasje.

Prisantydningen var på 2.150.000 kroner. Etter en heftig budrunde endte den endelige prisen på 2.605.000 kroner.

– Jeg hadde ventet at den kunne gå noe over takst, men dette var over all forventning. På forhånd sa jeg til selger at dersom han fikk 2,4 millioner for leiligheten skulle han være strålende fornøyd, sier Røed.

Les også

Derfor gir boligbrems-tiltakene hodebry for finansministeren

Prøvde å kuppe før visning

Han forteller at det var 33 på liste etter visning og 11 som var med i budrunden.

– I tillegg var det to stykker som prøvde å kjøpe leiligheten før visning, sier han.

Røed tror også måten de markedsførte boligen på hadde betydning for interessen. I annonsen har de nemlig ikke lagt skjul på at det trengs oppussing. Tittelen på annonsen var ««Forferdelig» bra oppussingsobjekt på Grønlands Torg.»

Det er nok å ta tak i for de som har kjøpt denne leiligheten.

I bildetekstene har de kommentert hvor lang tid det tar å kjøre til Ikea og lagt inn oppussingstips.

– Vi prøvde oss på en humoristisk vri, og det virket tydeligvis. Etter en uke hadde vi 10.000 visninger av annonsen på Finn, mens det vanligvis ligger på rundt 3.000, sier han.

Vil bestemme farger selv

Robin Røed tror den store interessen for oppussingsobjekter kommer av at folk ønsker å bestemme stil og farger i boligen selv.

– Samtidig er det mange investorer som ser potensialet for videresalg etter oppussing, sier han.

Over takst

Naboleiligheten som ble solgt omtrent samtidig, har identisk planløsning og ligger i samme etasje som oppussingsobjektet. Den hadde en prisantydning på 2,4 millioner kroner og ble solgt for 2.640.000 kroner, altså bare 35.000 mer enn oppussingsobjektet. Tilsynelatende var den klar til å flytte rett inn i, men heller ikke denne leiligheten var nyoppusset.

I begge leilighetene var badet fra byggeåret 1991, men det ene var litt mer velholdt enn det andre.

Megler i Krogsveen Alexander Johannessen synes ikke det er overraskende at prisen endte på omtrent det samme, ettersom begge leilighetene hadde originalt bad fra byggeåret 1991 og «hans» leilighet hadde originalt kjøkken.

Ikke stor standardforskjell

– Etter å ha sett annonsen på den andre leiligheten mener jeg helt klart at standardforskjellen på disse to leilighetene ikke er spesielt stor, sier Johannessen.

– Spesielt med tanke på at det først og fremst er standard på kjøkken og bad som definerer standard på en leilighet, da det er disse rommene som er dyrest å pusse opp og da spesielt bad.

– I tillegg kommenterte de fleste på min visning at de ville bytte ut kjøkkenet. Flere kommenterte også at de ville bytte gulv, sier Johannessen.

– Ettersom den andre leiligheten var ganske ribbet, med blant annet fjernet kjøkkeninnredning, så er faktisk utgangspunktet enklere for de som ønsker å pusse opp. I tillegg sparer man tid og penger på å måtte rive ut, påpeker Johannessen.

– Med andre ord vil det fort være mer kostbart å pusse opp boligen jeg meglet for litt siden, sier han og legger til at det sjelden er tilfeldigheter som avgjør prisen på en bolig.

Les også

Slik kan politikerne dempe veksten i boligprisene

Smalgangen ligger svært sentralt på Grønland i Oslo og har en stor og grønn bakgård.

Hett marked

– Markedet generelt er hett nå, og majoriteten av leilighetene vi selger går over takst, sier Johannessen.

Han er ikke enig i at oppussingsobjekter er ekstra «hot» nå.

– I en tid hvor fine objekter går til gode priser, vil også oppussingsobjekter gjøre det samme, sier han.

– Av og til går oppussingsobjekter høyt, men vi har også mange eksempler på det motsatte. Jeg har solgt identiske leiligheter i samme bygård, med samme standard, hvor prisen har spriket med flere hundre tusen kroner, sier han.

– Undervurderer kostnaden

For eksempel kan en sliten leilighet med utsikt oppnå høyere pris enn en fin leilighet uten utsikt selv om de ligger i samme bygg.

– Enkelte ganger er det stor interesse for oppussingsobjekter. Det er en del som tror de kan tjene på å pusse opp selv. Men jeg tror mange undervurderer hva det faktisk koster å pusse opp, sier Johannessen.

– Nordmenn er født med hammer

Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Det er Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret helt enig i.

– Man sier at vi nordmenn er født med ski på beina, men vi er også født med hammer i hånda, sier han.

– All ære til de som pusser opp og tar på seg det arbeidet, men jeg tror også at mange undervurderer hva det faktisk koster i tid og penger.

Han mener det neppe er noe å tjene på å kjøpe et oppussingsobjekt.

– Men oppsiden ved det, er jo at man får muligheten til å forme den slik man vil.

Øye forteller at nordmenn i snitt bruker 25.000 kroner i året på å oppgradere hjemmet sitt.

– Men når vi flytter vokser det beløpet til 120.000 kroner! Sannsynligvis vil også kjøperen av den andre leiligheten bruke en del penger på å sette sitt preg på boligen, sier Øye.

Vi elsker å pusse opp

Oppussing og renovering av bolig er et enormt og stigende marked og i 2014 passerte dette markedet 66 milliarder kroner i investerte beløp, ifølge Prognosesenteret.

De har nylig gjennomført en undersøkelse av folks oppussingsvaner.
Resultatet viser at halvparten av alle norske husstander planlegger å pusse opp på en eller annen måte i løpet av dette året. Det tilsvarer 1 milion husstander.

Samtidig som planlegger oppussing, viser undersøkelsen også at vi i stadig større grad setter bort arbeidet til håndverkere.

– Bare fra 2010 til i dag har vi sett at andelen av oss som utfører alt oppussingsarbeidet selv har sunket fra nesten 60 prosent til litt i underkant av 50 prosent, skriver de i rapporten.

Leilighetene i Smalgangen er selveierboliger og det er ingen restriksjoner på utleie.

E24 publiserte i en tidligere versjon av denne artikkelen bilder av den innflyttingsklare leiligheten på Grønland som ble solgt av eiendomsmegler Krogsveen. Dette etter kommunikasjon med megler som ble oppfattet som godkjenning til publisering av foto. Krogsveen har i ettertid bedt oss fjerne bildene fordi tillatelse til publisering hos E24 ikke er innhentet hos fotograf. Krogsveen har også informert E24 om at slik tillatelse ikke vil bli gitt.

Les også

Derfor gir boligbrems-tiltakene hodebry for finansministeren

Les også

Færre boligbyggere får billiglån fra Husbanken

Les også

Her må du spare i 14 år for å kjøpe en bolig på 40 kvadratmeter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om