Lars Håvi hadde aldri trodd han skulle få lov til å bygge leiligheten slik

Reglene for hvordan utbyggere kan forvandle råloft til leiligheter er under oppmykning. Hovedstadens loft skal utnyttes bedre for å kontre boligmangelen. Se bildene!

  • Karl Wig
Publisert:

– Se her! Her har vi løftet taket og fått inn store vertikale vinduer, sier Lars Håvi og peker flere meter opp i luften.

Loftsleiligheter kan være trange. Skråtak gjør at plassen ut mot veggene kan være vanskelig å utnytte. Det er da også grunnen til gulvareal med lav takhøyde ikke får telle med i de måleverdige kvadratmeterne som kalles primærrom.

Men hva om deler av skråtaket rett og slett kan løftes opp?

Det er hva utbyggerne Lars Håvi og Christian Kaas søkte om sammen med R21 Arkitekter, da de skulle forvandle tre gamle råloft til leiligheter på Uranienborg i Oslo.

Les også

Regjeringen gleder seg over boligkritikk: – De rødgrønne har ikke hatt nok prisfokus

Trodde aldri de skulle få ja

Og til tross for at den ærverdige bygården er fra 1920, sa plan- og bygningsetaten ja til ombyggingen. Resultatet ser du i bildekarusellen øverst i saken.

– Alle ble veldig overrasket. Vi søkte om disse løsningene fordi vi hørte at Plan- og bygningsetaten har blitt mindre strenge av vurderingen av søknader til loftsutbygging. Samtidig hadde vi aldri trodd de skulle gå med på dette – det er jo et inngrep som endrer bygget fra utsiden, og som synes veldig godt fra gaten, sier Håvi.

De tre leilighetene har til sammen 10 såkalte takarker – områder hvor skråtaket er løftet opp og det går en «gang» mot vinduer som står i rett vinkel ytterst.

Saken fortsetter under bildet.

OVERRASKET: Utbygger Lars Håvi står inne i takarken som sikrer at soverommet kunne bygges lengre inn mot veggen – og gi mer plass til resten av loftsleiligheten.

Foto: Karl Wig

Kjøkken i en takark

Inngrepene er store og kostbare, men Håvi mener de er vel verdt det:

– Det gir et gedigent løft for bokvaliteten i loftsleiligheter. Du får større areal, mer dagslys og får utnyttet rommene på en mye bedre måte, sier han.

I de tre leilighetene har arkitektene brukt tak-løftene for alt de er verdt. I den minste på 41 kvadratmeter er kjøkkenløsningen plassert inne i en takark. Det sikrer full ståhøyde uten at kjøkkenet må stå midt i rommet.

I et annet rom har takarken gitt plass til et arbeidsbord, hvor du ellers ville risikert å dunke dine grublende små grå i skråtaket.

Håvi viser frem et tredje eksempel: Vi går inn på et soverom bygget helt ut mot ytterveggen, hvor skråtakets nådeløse fall mot bakken trolig ville fjernet alt håp om strekke kroppen ut i sin fulle blomst om morgenen. Men der blir vi altså stående.

– Dette rommet ville nærmest vært en umulighet uten denne takarken, sier Håvi.

Ved siden av takarkene fikk de også tillatelse til å lage takterrasser ut mot gaten – en godkjenning som ifølge Håvi også hører sjeldenhetene til.

Les også

Vant i retten etter kjøp av katastrofehus - må selv ut med 640.000,-

Reglene under oppmykning

Og flere slike godkjenninger skal det bli. Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Bård Folke Fredriksen (H), bekrefter at reglene for loftsutbygging er i ferd med å mykes opp.

(Saken fortsetter under bildet.)

BESTILTE NY LOFTSVEILEDER: Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen (H), sier hovedstadens loftareal må utnyttes bedre for å møte boligmangelen.

Roger Neumann/

– Jeg har bedt Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren om å jobbe frem en ny Loftsveileder, som vil gjøre det enklere å få godkjenninger til loftsutbygginger, sier Fredriksen til E24.

Loftsveilederen inneholder kjøreregler for utbygginger av loft. Formålet er at utbyggere raskt kan se om byggeplanene vil få Plan- og bygningsetatens velsignelse eller ikke. Den nye Loftsveilederen er ventet til høsten.

– Må utnytte arealene til det fulle

Fredriksen sier de har et politisk mål om å gjøre loftsutbygginger mer attraktivt og tilføre flere boliger til hovedstaden.

– Innbyggertallet i Oslo vokser, og det er fortsatt slik at Oslo by har store, uutnyttede arealer på våre loft. Før vi bygger mer på bakken, er det smart å utnytte disse arealene til det fulle, sier Fredriksen.

(saken fortsetter under videoen fra VGTV:)

– Så nå gir dere en gulrot til loftsutbyggere?

– Ja, den nye Loftsveilederen blir en gulrot i form av at skal bli enklere å få godkjenning til for eksempel terrasser og takarker, som gir utbyggere flere muligheter.

Men det blir ikke fritt frem, presiserer byråden.

– Det vil fortsatt være kvalitetsregler som må følges, og vi må ivareta bygårdene med en historisk verdi, sier han.

Les også

Forsinket rekkverk ga kvart million i bøter

– Kan gi leiligheter som ville vært umulige

Utbygger Lars Håvi tror oppmykningen kan føre til en ny «rennessanse» for loftsleiligheter.

– Det gjør at loftsprosjekter blir mer attraktivt for oss utbyggere, siden vi får større frihet til å lage gode og kreative løsninger. Det kan også åpne for at vi får laget leiligheter på loft som ellers ville vært umulig å bygge ut fordi taket er for lavt, sier han.

Håvi har nylig etablert et eget selskap som skal spesialisere seg på loftsutbygginger. Målet er tre til fire gode prosjekter i året.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Ble overrasket da myndighetene godkjente – nå er loftet solgt for 112.000 kvadratmeteren

  2. – De har frekkhetens nådegave

  3. Friskmelder ikke nyboligmarkedet: Vil ha dugnad for å skaffe nok boliger

  4. Så mange Oslo-boliger må bygges for å løse boligmangelen

  5. Byrådet i Oslo kaller prisveksten «ute av kontroll» – åpner for å endre leilighetsnormen