Ingen renteendring fra Norges Bank: Slik kan du spare hundretusener på boliglånet

Norges Bank holdt som ventet renten uendret på dagens rentemøte. Og kanskje blir det ingen renteøkning neste år heller. Utnytt lav rente til å spare hundretusener på boliglånet.

UENDRET: Sentralbanksjef Øystein Olsen julegave til alle med store lån: Uendret rente.
  • Günther Bache
Publisert: Publisert:

Det var ikke knyttet særlig spenning til dagens rentemøte. «Alle» forventet uendret rente, og slik ble det.

– Det er svak vekst hos våre handelspartnere, og rentene ute er svært lave. Her hjemme er prisveksten lav. På denne bakgrunn holdes styringsrenten uendret på 1,5 prosent, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Men renten kan begynne å røre på seg til neste år, advarer Norges Bank.

– Utviklingen i norsk økonomi gir holdepunkter for at inflasjonen gradvis vil ta seg opp. Det tilsier at styringsrenten etter hvert kan økes, sier visesentralbanksjefen.

Kalkulator: Finn billigste boliglån

Samtidig er det svært usikkert når en eventuell renteøkning kommer. Norges Bank antydet i siste pengepolitiske rapport, at første økning kan komme mot sommeren, og kanskje en til i løpet av høsten. Men at du kan forvente superlav rente i lang tid, er det liten tvil om.

Les mer:Spår fem år med lav rente

Spar hundretusener. Denne situasjonen kan og bør du utbytte til å betale ned raskere på lånet. Besparelsene er potensielt enorme.

Har du to millioner kroner i lån med en løpetid på 25 år, kan du spare 130.000 kroner etter skatt, dersom du betaler inn en tusenlapp ekstra på lånet, viser Dine Pengers beregninger. I tillegg har du kuttet nedebetalingstiden med tre og et halvt år.

Har du tre millioner kroner i lån, og øker innbetalingen med 2000 kroner i måneden, sparer du svimlende 247.000 kroner, og kutter nedbetalingstiden med nesten fire og et halvt år.

Så mye kan du spare på å betale ekstra på lånet:

Som tabellen viser kan du faktisk spare rundt 70.000 kroner etter skatt bare ved å øke innbetalingen med 500 kroner hver måned.

KUTT RENTEN SELV:I denne kalkulatoren på penger.no, kan du regne ut hva du kan spare på å kutte renten på lånet ditt. .Penger.no er et samarbeid mellom Dine Penger og FINN. Dine Penger har eierandeler i penger.no.

Velge nåtiden? Ulempen ved å øke farten på nedbetalingen, er at du får mindre å rutte med hver måned. Likviditeten blir dårligere. Penger du bruker på å nedbetale lånet får du ikke nytte av nå. Kanskje er det viktigere at du beholder god likviditet, enn å øke sparingen.

Har du nylig kjøpt kjøpt bolig og lånet er på sitt høyeste, bør du prioritere å betale ekstra på lånet. Er lånet allerede fullt håndterbart må du ta en vurdering: Bruke pengene nå - eller spar til dine eldre dager.

Bankkrav øker renten? Mandag offentliggjorde Finansdepartementet et brev der Finanstilsynet får i oppdrag å skrive nye og skjerpede kapitalregler for norske banker.

«Vi ber herunder om et forslag til risikovekt for boliglån på minimum 35 prosent risikovekt, men tilsynet kan også foreslå andre alternativer», fremgår det av brevet. I dag har norske banker i snitt en kjernekapital tilsvarende 11 prosent av det de har lånt ut til boliglånskundene. Finanstilsynet har fått frist til 1. mars for å komme med sine forslag.

Dyrere lån. Høyere risikovekt betyr at bankene må ha bør ha større andel kjernekapital i forhold til utlån. I praksis blir effekten av bankene ikke kan låne ut like mye penger i forhold til egenkapital som i dag. En videre effekt er dermed at renten sannsynligvis må opp for at banken skal kunne tjene like mye penger som før. Norges største bank, DNB, sier dette i klartekst:

- Blir dette vedtatt betyr det dyrere boliglån for norske forbrukere, uttalte informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB til E24 tidligere denne uken.

Hvor mye renten kan stige for vanlige boliglånskunder vil ikke Midteide uttale seg om, men det er tidligere antydet at økningen kan bli på mellom 0,25 og 0,5 prosentpoeng.

Har du et boliglån på 2 millioner kroner, vil en renteøkning på 0,5 prosentpoeng koste deg omlag 120.000 kroner etter skatt over en løpetid på 25 år, dersom du har et vanlig annuitetslån.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Sjekk om du rammes av rentehopp denne uken: Nå blir to millioner i boliglån 54.058 kroner dyrere

  2. De siste storbankene ut: Flere storbanker setter opp renten

  3. Tror nye regler vilgi dyrere boliglån

  4. Så mye mer får du i lommeboken: Billig lån i lang tid

  5. DNB varsler rentehopp etter ny Finanstilsyn-utredning: Derfor får du dyrere boliglån