Maren styrte unna fellene: Pengefellene du kan gå i som samboer

Kvinner har mindre oversikt over privatøkonomien enn menn, og ender ofte som tapere ved samlivsbrudd. Her er ekspertenes beste råd til norske kvinner.

Avtalemal: Dine Penger har utarbeidet en samboeravtale for å sikre samlivet mellom samboerne. Dermed kan dere unngå de verste fellene.
  • Nanna Johannessen
Publisert:

Uavhengig.– Jeg har alltid vært bevisst på at jeg skulle være økonomisk uavhengig, og har alltid tenkt praktisk i forhold til dette, sier Maren Synnevåg.

Hun har kjøpt seg en ny leilighet som hun pusser opp og bygger ut til loftet.

Da hun og samboeren valgte å gå hver deres vei for litt over ett år siden var det i ordnede økonomiske former.

– Vi hadde en økonomisk kontrakt angående innskudd i boligen som vi kjøpte sammen, og en fordelingsbrøk av overskudd i forhold til eierandelen, forteller hun.

Tok grep. Allerede da Synnevåg var 25 år gammel kjøpte hun seg sin egen leilighet, hvor hun også leide ut et rom til en venninne. Det var en god investering.

Tok styringen: Maren Synnevåg (39) sikret seg selv økonomisk ved å investere i bolig og spare i pengemarkedsfond. Mange norske kvinner har dårlig kontroll over privatøkonomien.

– Jeg gjorde en del økonomiske grep før jeg fikk samboer som jeg er glad for i dag. Jeg mistet alt jeg eide i en brann da jeg var student, og brukte forsikringssummen til å kjøpe min første bolig.

I tillegg arvet hun litt og jobbet under hele studietiden.

– Underveis har jeg også skutt inn forskudd på arv. Jeg har planlagt og investert i bolig, og i tillegg spart i fond – selv om dette ikke alltid har gått like bra, forteller hun.

Naivt. Til daglig jobber Synnevåg som markeds – og kommunikasjonssjef i Eie eiendomsmegling, og har to barn. Da barna var små jobbet hun også 100 prosent.

– Det var et aktivt valg, hvor jeg tenkte på hvordan det kunne påvirke pensjonssparingen min, sier hun.

Synnevåg understreker at hun som de aller fleste går på økonomiske «små-smeller» hvor hun gir etter for fristelser, men ellers har et normalt forbruk.

– Jeg tror det er veldig risikabelt og naivt ikke å bry seg om sin egen økonomi. Med tanke på at omkring halvparten av alle ekteskap ender i skilsmisse, synes jeg alle kvinner bør være bevisst på de store investeringene og tenke langsiktig, sier hun.

Ikke interessert. Ikke alle er som Maren Synnevåg. En fersk undersøkelse utført av Penger.no viser blant annet at 4 av 10 norske kvinner mener partneren har best oversikt over boliglånet, mens i underkant av 1 av 10 menn sier det samme.

Avtalemal: Dine Penger har utarbeidet en samboeravtale for å sikre samlivet mellom samboerne. Avtalen kan lastes ned her som utfyllbar PDF, og dere får gode tips til hva dere skal tenke på når avtalen skal fylles ut. Les mer her

Les mer om undersøkelsen:Kvinner har dårligst kontroll på økonomien

– Jeg tror ikke det er slik at norske kvinner ikke bryr seg om privatøkonomien, men heller det at de ikke er like interessert som menn, mener forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Leietagerfellen. I en undersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB kommer det frem at hele tre av ti nordmenn ikke vet hvordan verdier blir delt juridisk ved et samlivsbrudd, samt at fire av fem samboere ikke har skrevet samboeravtale.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea advarer kvinner mot å sette seg selv i en sårbar situasjon. Særlig gjelder det for samboere:

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea er overrasket over hvor mye penger hver av oss bruker på hagen og uteplassen.

– Pass på at du ikke forblir leietaker i samboerens bolig. Ved samlivsbrudd sitter du da igjen uten noe.

– Man får mer eierskap til lånet hvis man kjøper seg inn i boligen. Dessverre er vi fortsatt der at mange kvinner er mer opptatt av interiøret enn vilkårene på boliglånet, sier Warloe.

Journalist Anne Lise Stranden i Dine Penger trekker frem at det er noen forskjeller på om du er samboer eller gift.

– Gifte skal dele formuen som er skapt i ekteskapet likt, men også når man er gift er det viktig å være medeier i boligen. Spesielt gjelder dette hvis en av dere kjøpte boligen dere bor i før dere giftet dere, understreker hun.

Samboere får med seg det samme ut som du hadde med inn i forholdet. Da er ekstra viktig å spare selv – og smart å dele alle utgifter likt, slik at ikke bare den enes penger går til forbruk i samlivet, sier hun.

Mal for samboeravtale og gjensidig testament kan du finne i samboerskolen.

Spesielt ved et samlivsbrudd kan du risikere alvorlige økonomiske konsekvenser.

– Vær føre var og skriv de riktige avtalene i begynnelsen av forholdet, råder Silje Sandmæl.

Kan bli minstepensjonist. Flere av ekspertene VG/Dine Penger har snakket med, trekker frem at deltidsjobbing eller pauser fra arbeidslivet kan slå negativt ut for pensjonssparingen.

YRKE: – Forskjellene i yrkesvalg og drømmen om et tradisjonelt familieliv forklarer hvorfor mange kvinner tjener mindre. Men valget får konsekvenser for pensjonsopptjening, advarer forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Sandmæl trekker frem at mange kvinner velger utdannelser og yrker som gir mindre inntekt enn det menn velger, og at flere kvinner enn menn jobber deltid eller er hjemmeværende.

– Drømmen om et lykkelig og tradisjonelt familieliv forklarer nok langt på vei hvorfor det er slik. Resten av forklaringen må nok tilskrives lønnsforskjellene som fortsatt er store i menns favør.

Sandmæl peker også på at når man er ung er det få som tenker på pensjon:

– Det er nok altfor få unge som tenker på – eller vet – at disse valgene får store negative konsekvenser for pensjonsopptjeningen. I verst fall ender du opp som minstepensjonist, sier Sandmæl.

Hun minner om at det kun gir 164.256 kroner i året før skatt.

Les mer:Samboeravtale sikrerer samlivet

Disse fellene kan koste deg dyrt

Rimi-fellen:

Du bruker store deler av inntekten på løpende forbruk i stedet for å investere i varige verdier. Farligst i forbindelse med samboerskap, men også i ekteskap med ektepakt om særeie, eller der en av partene eier bolig før bryllupet.

Konsekvens: Manglende egenkapital til kjøp av ny bolig.

Løsning: Del utgiftene mellom dere. Kjøp deg inn som deleier i boligen.

Les mer:Hvem bør betale hva?

Deltidsfellen:

Du jobber redusert for å få familiekabalen til å gå opp.

Konsekvens: Tapt livslønn, tapte karrieremuligheter, tapt pensjonsopptjening.

Løsning: Dropp deltid, eller opprett en sparing i ditt navn som kompenserer for tapt pensjonsopptjening.

Leietagerfellen

Du blir boende i boligen til samboeren uten å få eierskap til boligen.

Konsekvens: Boligen stiger mer i verdi enn sparepenger, og sjansen for at du betaler forbruk (Rimi-fellen), og ikke låneavdrag (som er sparing) er stor.

Løsning: Kjøp deg inn hos samboeren, eller dere kjøper bolig felles.

Les mer:Slik kan samboere dele boutgiftene

Arvefellen:

Du bruker arv eller gaver på løpende forbruk i stedet for å investere i varige verdier.

Konsekvens: Det er kun arv og gaver som fortsatt er i behold og kan spores som holdes utenfor likedelingen ved ekteskapsbrudd.

Løsning: Hold arvede midler «samlet», og bruk det for eksempel på fast eiendom, eller til sparing.

Pensjonsfellen:

Du jobber redusert eller tar pauser fra arbeidslivet. Omsorg for barn gir imidlertid pensjonsopptjening tilsvarende en viss inntekt.

Konsekvens: Tapt pensjonsopptjening deles ikke ved samlivsbrudd.

Løsning: Spar ekstra til pensjon.

Kilder: Dine Penger samboerskole, DNB, Nordea

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Personlig økonomi

Flere artikler

  1. Husk den viktige samboerkontrakten: Slik kjøper du bolig sammen med kjæresten

  2. Samboere likere ektepar etter forslaget til statsbudsjett: Fortsatt arvefelle for samboere

  3. Du kan ikke leve på luft og kjærlighet: – Samboeravtale må bli romantisk!

  4. Fire av fem blåser i kontrakt: Slik kan ferske samboere sikre seg

  5. Slik unngår dere penge-kranglingen