Over 20.000 skilsmisser og separasjoner i fjor: Slik gifter du deg best for å gjøre en skilsmisse enklere

Forbrukerøkonom og advokat advarer gifte par mot å ta for gitt at de står på trygg økonomisk grunn. Sjekk reglene, delingsfellene og grepene som kan sikre deg.

FÅR KONSEKVENSER: Ektepar må i utgangspunktet dele godene når de skilles. Det kan både være et sikkerhetsnett og en felle, påpeker eksperter.

Illustrasjonsfoto: Petr Jilek
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

- Ekteskapet vil ta slutt, det er bare et spørsmål om tid. Enten blir dere skilt, eller så vil én av dere dø, sier advokat Birgitte Schjøtt Christensen til Dine Penger.

Hun er fagansvarlig for familie-, barne- og arverett i Help, og har lang erfaring med skilsmisseoppgjør.

23.410 par giftet seg i 2013. Samtidig ble 9736 par skilt, mens det ble tatt ut 10.912 separasjoner, viser ny statistikk fra SSB.

Andelen havarerte ekteskap har sunket jevnt og er nå på sitt laveste nivå på mange år.

EKSPERT: Forbrukerøkonom og programleder i Luksusfellen Silje Sandmæl.

Pressefoto: DNB

- Folk har ikke peiling. Det får ikke forbrukerøkonom og Luksusfellen-programleder Silje Sandmæl til å vike fra sin klare oppfordring: Langt flere gifte par bør forberede seg på det verste – før det er for sent.

- Det er fortsatt 40 prosent av alle gifte par som skilles. Mange av dem aner ikke hvordan det vil påvirke økonomien deres, sier Sandmæl til Dine Penger.

Hun får støtte av en ny undersøkelse som Ipsos MMI har gjort for DNB. Den viser at tre av ti ikke vet hvordan verdiene deres vil bli delt juridisk sett ved et samlivsbrudd. Kunnskapsnivået er lavest blant unge par.

EKSPERT: Advokat Birgitte Schjøtt Christensen i Help forsikring.

Foto: www.toellefsen.com

- Folk flest har ikke peiling. Når bruddet er et faktum, er mange uvitende om hva ektefellene eier og hva de har i gjeld, og de fleste vet ikke hvordan delingen skjer, forteller Christensen i Help.

Les også:Slik unngår dere penge-krangelen

Rettferdig deling? Den største forskjellen på samboerskap og ekteskap er det såkalte likedelingsprinsippet: Ved en skilsmisse skal dere i utgangspunktet dele på godene, med mindre dere aktivt avtaler noe annet (ektepakt med særeie).

Delingen skjer ved at bruttoformuen til hver av dere summeres, gjeld trekkes fra, og det som er igjen deles likt mellom begge.

Sandmæl tror delingsregelen får mange nygifte til å lulle seg inn i en falsk trygghetsfølelse.

- De sidestiller lik deling med rettferdighet, og dermed trygghet for begge parter. Men det kan fort bli en økonomisk felle, sier Sandmæl.

Tapte hundretusener. Det kan advokat Christensen skrive under på.

- Vi hadde en sak med en håndverker som kjøpte hus med ektefellen. Da de gikk fra hverandre var huset verdt to millioner, mens boliglånet var redusert til 500.000, sier Christensen.

Med lik deling ga det 750.000 kroner på hver. Det var bare ett problem:

- Det viste seg at han hadde en konkurs bak seg og en løsgjeld på 800.000 fra tidligere. Når vi trakk denne gjelden fra hans netto boligverdi, stod han med 50.000 kroner i minus. Det endte med at kona måtte dele sine 750.000 kroner på to og overføre halvparten til ham, forklarer advokaten.

Les også:Sjekk om du bør gifte deg

Viktig valg. Selv om kvinnen ikke kunne vite om gjelden som kom til å tappe henne for flere hundre tusen, ville hun vært sikret dersom eierandelene deres var i særeie.

Graden av særeie kontra likedeling av godene er et av de viktigste problemstillingene ektepar bør tenke over, mener ekspertene. Siden likedeling er utgangspunktet i ekteskapsloven, så må særeie aktivt avtales i en ektepakt.

- Hvis din elskede er et økonomisk rørehue, er det spesielt lurt at det man selv eier gjøres til særeie. Ellers kan du indirekte få regningen for den andres synder, sier Christensen.

Sandmæl sier det er umulig å gi noen fasit for den optimale fordelingen.

- Det viktige er at man kjenner utgangspunktet for en skilsmisse, og prater sammen om behovet for å gjøre egne justeringer. I så fall oppretter man en ektepakt med særeie. Det er enkelt – det er selve samtalen som er vanskelig. Mange verger seg for å ta det opp, fordi det kan oppfattes som et faresignal for ektefellen, sier Sandmæl.

Her er noen av problemstillingene dere bør tenke over – og mulige grep:

SKJEVDELING

Uten ektepakt med særeie gjelder likedelingsprinsippet, men ikke for alt. En ektefelle kan kreve at disse verdiene holdes utenfor delingspotten (forutsatt dokumentasjon):

1. Det du hadde da du giftet deg

2. Alle gaver du har mottatt under ekteskapet av andre enn ektefellen

3. Arv du har mottatt under ekteskapet

For disse verdiene gir ekteskapsloven rett til å kreve unntak fra delingsregelen, såkalt skjevdeling.

LØSNING: Advokaten anbefaler å opprette ektepakt hvor skjevdelingsformue gjøres til særeie.

- Da unngår en bevistvil, delingen blir mer forutsigbar og forhåpentligvis unngås lettere opprivende konflikter etter et samlivsbrudd eller dødsfall, sier Christensen.

Dersom dere derimot vil at skjevdelingsformue skal deles likt, må dere lage en ektepakt hvor ektefellene aktivt frasier seg skjevdelingsrett.

GJELDSSJOKK

Gjeld ektefellen din har fra tidligere eller har pådratt seg under ekteskapet, kan du indirekte måtte ta regningen for i skilsmisseoppgjøret. Det er fordi gjeld trekkes fra bruttoformuen til hver av deres når man regner ut verdiene som skal deles.

LØSNING: Ektepakt med særeie. Ved å tinglyse ektepakten i både Brønnøysund og realregisteret, får dere også vern mot hverandres kreditorer.

SÆREIEFELLE

Selv om det kan være fornuftig å holde verdier adskilt, advarer Sandmæl mot konsekvensene av å tilbringe et langt ekteskap i en bolig som kun tilhører ektefellen.

- Særlig kvinner legger mye tid, krefter og penger i å vedlikeholde og oppgradere boliger som mannen har i særeie. Ved skillsmisseoppgjøret risikerer hun å ikke få noe igjen, mens, mannen som nyter godt av verdiøkningen etter alle investeringene. Det er ikke rettferdig og er noe man bør unngå, sier Sandmæl.

Ekteskapsloven åpner riktignok for at du kan få en pengemessig kompensasjon om du har «beriket» den andres særeie.

- Men den som krever slikt vederlag starter i motbakke og må dokumentere berikelsen, sier Christensen.

LØSNING: Sørg for at dere skriver under en ektepakt som er balansert og gjennomtenkt. Dersom den ene ektefellen har boligen fra tidligere, kan det være en løsning å spesifiserer at en del av boligen er i særeie.

DELINGSKRØLL

Ting dere har anskaffet underveis i ekteskapet skal fordeles likt. Men hvem beholder hva? Etter mange års ekteskap får ting ofte stor affeksjonsverdi, og det kan bli krangel om hvem som skal kjøpe ut den andre.

Gaver som hver av dere får av andre, kan holdes utenfor delingen. Men også her kan det oppstå krøll, forteller Christensen:

- Det hender et blir krangel om hvem bryllupsgavene egentlig var til. En gave som var til begge skal jo fordeles likt, men noen krever skjevdeling fordi de mener at gaven kun var ment til dem selv, sier advokaten.

LØSNING: Opprett en ektepakt som spesifiserer at enkelte gjenstander skal være eierens særeie slik at begge sikres ting som er viktig for dere.

ARVEFELLE

Arv holdes utenfor likedelingen. Dermed skal arv du mottar underveis i ekteskapet, også tilhøre deg ved en skilsmisse. Men hva hvis du har arvet penger som har gått med til felles forbruk, for eksempel ferier eller boligoppussing?

Mange tror de har krev på å få disse tilbake ved en skilsmisse, men det er ikke riktig. Skjevdelingsreglene forutsetter nemlig at arvemidlene fortsatt er i behold.

- Og selv om pengene finnes, er det ganske strenge beviskrav. Man må nærmest kunne følge pengeflyten krone for krone. Det kan være svært vanskelig når det har gått en stund, sier Christensen.

LØSNING: Opprett en ektepakt hvor dere spesifiserer at arvede midler er særeie.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Betalte silikonpuppene – gikk til advokat da han ikke fikk glede av «investeringen»

  2. Namsmannen pantsatte boligen til Gunn-Saimi uten å si noe til henne

  3. Disse avgiftene og reglene endres fra nyttår

  4. Annonsørinnhold

  5. Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene

  6. **Bjørnar: Jeg tok opp Uno Life-samtale **Forbrukerombudet: Viser flere kritikkverdige forhold: «Du trenger ikke å betale. Gavepakken er gratis»