Gulv som knirker, bad som lekker og blokkert utsikt: Slik klager vi på nye boliger

Bad som lekker, forsinkelser og blokkert utsikt: En splitter ny bolig er ingen garanti mot hodebry. I fjor vant én av fire kjøpere mot entreprenøren i Boligtvistnemnda.

GAMMELT OG NYTT: Her er en gravemaskin i sving under oppføringen av nye boliger ved siden av en eldre bygård på Grünerløkka i Oslo.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Karl Wig
Publisert:,

Det spesialiserte klageorganet for nyboligkjøp avgjorde 45 tvistesaker i 2017.

Det er en økning på 60 prosent fra 2016, da 28 saker ble avgjort, viser en E24-gjennomgang.

Styreleder og talsperson Per Jæger i Boligtvistnemnda bekrefter at klagebunken etter nyboligkjøp har blitt tykkere den siste tiden.

Han mener det må knyttes til en kraftig opptrapping av boligbyggingen i Norge. Andre hevder det er kvaliteten på boligene som har blitt dårligere, noe bransjen avviser.

Én av fire boligkjøpere vant

Nyboligkjøpere fikk fullt gjennomslag i hver fjerde sak som Boligtvistnemnda avgjorde i fjor, viser E24s gjennomgang av de 45 sakene.

Baderomslekkasjer, lange forsinkelser, feil helning på fliser, forsvunne kvadratmeter, knirking i gulv, sprekkdannelser, feil farge- og materialvalg, og blokkert utsikt – det er bare noen av de påståtte feilene og manglene som nyboligkjøpere klager på.

Men også entreprenører klager – blant annet om manglende oppgjør eller betaling når boligkjøpere vil trekke seg ut av kontrakter.

Slik endte fjorårets tvistesaker:

 • 12 saker endte med fullt medhold til boligkjøpere, inkludert eventuelle krav om erstatning eller prisavslag fra entreprenøren for feil og mangler.
 • Et like stort antall saker, altså rundt én av fire, endte med full seier til entreprenøren.
 • De resterende 21 sakene, altså litt under halvparten, endte med delt utfall.

Typisk for sistnevnte avgjørelser er kjøpere som klager inn flere påståtte feil og mangler ved nyboligen, og får gjennomslag for noe, men ikke alt.

Det er også flere saker hvor nemnda gir kjøper rett i at boligen har en mangel, men ikke går god for beløpet kjøper krever i erstatning eller prisavslag.

De store stridstemaene

Nemndas styreleder, som for øvrig også er direktør for Boligprodusentene, skisserer tre typer stridstemaer som brorparten av sakene kan deles inn i:

FORSINKELSER: Flere boligprosjekter ferdigstilles senere enn opprinnelig forespeilet. Mange saker omhandler strid om hvordan boligkjøperen da skal kompenseres gjennom såkalt dagmulkt.

IKKE LEVERT VARENE: Den andre store bolken av saker omhandler nyboligkjøpere som mener de ikke har fått levert det kontrakten spesifiserer. Feil farge på takstein, gal type parkett, arealavvik og manglende garasjeport er eksempler E24 fant i fjorårets saksbunke.

DÅRLIG KVALITET: I tillegg er det mange saker hvor det ikke klages over kvaliteten på arbeidet som er utført. Lekkasjer på våtrom, sprekkdannelser er blant sakene som går igjen i nemndas klagebunke. Siden dette er problemer som gjerne melder seg etter en stund, blir foreldelse ofte et tema.

NYBOLIGENES ANSIKT: Per Jæger (t.v.), direktør i Boligprodusentene og styreleder i Boligtvistnemnda, her avbildet sammen med OBOS-konsernsjef Daniel K. Siraj til høyre.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Avviser kvalitetstap

Kvaliteten på nyoppførte boliger blir fra tid til annen gjenstand for offentlig debatt. Nylig gikk fagdirektør Espen Fuglesang i Norges Takseringsforbund (NTF) ut i E24 og advarte mot en påstått trend blant utbyggere med økt bruk av billige materialer og kostnadsbesparende løsninger.

Les også

Takstsjef slår alarm om kvaliteten på nyboliger

– Det er jo ingen tvil om at ganske mange byggefirmaer spekulerer i å kjøpe varer fra utlandet for å spare kostnader, sa Fuglesang.

Jæger, som både er styreleder i Boligtvistnemnda og direktør i Boligprodusentene, avviser dette – og mener klageøkningen heller ikke styrker påstanden.

– Vi ser at det kom inn flere saker i fjor enn i 2016. Men det er viktig å huske på at det også har blitt ferdigstilt flere boligprosjekter, sier Jæger.

Han mener antallet boligklager uansett holder seg lavt At nemnda behandler flere saker fra et år til et annet kan også være tilfeldig, uten å bære bud om noen underliggende trend, påpeker nyboligtoppen.

Her kan du lese mer om

 1. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Boligkjøper klagde på nye naboer – får 150.000 i avslag

 2. Sterk økning i klager på eiendomsmeglere

 3. Megler endret husfargen i Photoshop

 4. Annonsørinnhold

 5. – Det er et veldig stort fall

 6. To år med salgsfall for nye hytter