Oppfordrer deg til å klage på valutalån

Forbrukerrådet oppfordrer bankkunder som føler seg villedet inn i valutalån om å klage – og åpner samtidig for bistand i saker som har hold i seg.

KLAGEOPPFORDRING: Har du tatt opp et valutalån du mener banken burde ha frarådet deg mot? I så fall vil Forbrukerrådets Jorge Jensen gjerne høre fra deg.

Kristian Helgesen
  • Ida Aamodt-Hansen
  • Karl Wig
Publisert:

Finansmann Peter C. Warren mener at norske valutalånkunder kan ha krav på erstatning for dårlig rådgivning.

Flere tusen privatkunder har i dag boliglån i utenlandsk valuta – de fleste av dem i sveitsiske franc. Etter forrige ukes hopp i sveitserfranc-kursen, har disse lånene blitt svært mye dyrere.

Følg med på valutamarkedet på E24s aksjelive!

– Er dette forenlig med god forretningsskikk, spurte Warren i et blogginnlegg før helgen.

Han mener at det hadde vært interessant å vite hva Finanstilsynet og Finansdepartementet mener om rådgiving som anbefaler valutaspekulasjon med boliglån, ikke minst sett i lys av at selgeren gjennom dette oppnår høyere marginer enn om lånet ble gitt i norske kroner.

– Spesielt siden bolig utgjør den største delen av formuen til de fleste nordmenn, skrev Warren.

– Kan ha en veldig god sak

Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet mener bankkunder som har blitt rådet av banken til å ta opp valutalån mot bedre vitende, kan ha en veldig god sak.

– Vi har ikke registrert at noen banker har massemarkedsført det, men spørsmålet er hva som har skjedd i kundemøtene. Boliglånsselgere skal ivareta kundens interesser, og det å anbefale valutalån er noe jeg tror sitter langt inne for de fleste rådgivere, sier Jensen til E24.

Jensen presiserer at Forbrukerrådet per nå ikke har noen holdepunkter for å si at norske banker har villedet forbrukerne om valutalån.

– De personene som har fortalt om sine valutalån-tap i media har også fremstått som mer avanserte bankkunder enn normalt. I den grad helt vanlige forbrukere har kjøpt valutalån, er det naturlig å tro det er fordi de ble anbefalt det av banken, sier Jensen.

– Kan norske bankkunder ha blitt rådet til å ta opp valutalån mot bedre vitende?

– I så fall mener jeg de har en veldig god sak. Og det kan være grunnlag for å annullere, men det må vurderes individuelt. Banker har et ansvar for å opptre ansvarlig i salget av boliglån, og valutalån er svært risikabelt, poengterer Jensen.

– Kan det noen gang forsvares å anbefale boliglån som valutalån til vanlige bankkunder?

– Ja, til bankkunder med god kunnskap og risikovilje. De må ha mer enn normal innsikt i finansielle produkter, og må ikke minst ha råd til å ta den høye risikoen, sier Jensen.

Vil ha oversikt

E24 skrev tidligere i dag om DNB som nylig stanset adgangen for private til å ta opp boliglån i valuta.

– Det at de har solgt slike lån er ikke nødvendigvis så gærent, men spørsmålet er til hvem, og ikke hvordan salget har foregått, kommenterer Jensen.

– I den grad det kommer mange saker etter de siste dagers hendelser, blir det interessant å se hva som kommer frem om bankenes rådgivning. Bankene peker gjerne på at boliglånsrentene er så lave, så man kan jo spørre seg hvor stor gevinst bankene mener forbrukere kan oppnå med valutalån i dag, sier Jensen til E24.

– BØR FRARÅDE: Valutalån er ikke noe du over tid vil tjene penger på, og bankene bør være pålagt å fraråde mot det, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Berit Roald

– Blir helt feil

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener valutalån er så risikabelt at norske banker bør ha plikt til å fraråde vanlige privatkunder mot det.

– Boliglån i fremmed valuta blir helt feil. Du er sårbar for endringer i både den norske kronen og den utenlandske valutaen, og du kan lett gå på et tap som blir vanskelig å håndtere, sier Andreassen til E24.

Han påpeker at valutamarkedet er blant de aller vanskeligste å håndtere.

– Sveits hadde null i rente, men likevel viste det seg jo som en dårlig valuta å låne i. Du kan selvsagt finne enkeltpersoner som har tjent penger, men over tid er det ikke slik at du kan forvente å tjene på valutalån, sier sjeføkonomen.

Tviler på overtramp

Han tror imidlertid norske banker har sitt på det tørre i sin informasjon om valutalån, og at det neppe er mange forbrukere som nå sitter på en god klagesak om mangelfull rådgivning.

– Hvis noen har fått forelagt et prospekt av banken hvor man loves å tjene penger uten at det opplyses om risikoen, så er det klart de har en sak. Men jeg tror de fleste banker har vært smarte og informert skikkelig. Jeg tror ikke noen har markedsført valutalån aggressivt uten å være tydelig om risikoen, sier Andreassen.

Samtlige banker E24 snakket med mandag, viser til strenge retningslinjer for hvem som får ta opp valutalån.

– Det er kun noen få som får det, og det er kunder som er godt informert om risikoen, sier kommunikasjonssjef Unni Strømstad i Nordea til E24.

Les også

– Banker vil tape milliarder på sveitsisk valutasjokk

Tok av på nittitallet

Valutalån i sveitsiske franc tok for alvor av på nittitallet.

– Da var rentefordelen ved å ta opp lån i sveitserfranc fremfor i norske kroner på over 8 prosent per år. En markert lavere lånerente var også argumentet som ble brukt for å selge slike lån til forbruker, skriver Peter Warren.

– Sveitserfranc har imidlertid styrket seg jevnt mot norske kroner siden 2007. Oppgangen har vært på svimlende 95 prosent.

Ren spekulasjon

De siste dagene har flere økonomer gått ut med advarsler mot å investere i valuta.

Karl Oscar Strøm, investeringsøkonom i Nordnet, mener at valutalån er «ren spekulasjon» og at det å låne ute for å finansiere bolig i Norge er et «dyrt, dårlig og helt ulogisk veddemål».

– Dersom kundene i disse bankene har ønsket å ta et stort veddemål på kursutviklingen på sveitserfranc mot norske kroner, så kan dette gjøres direkte i valutamarkedet på en langt billigere måte. Gebyrer ved etableringen og håndteringen av valutalånene er høye. Lønnsomt for bankene, men ikke for deg. Og er du egentlig klar over risikoen? spør Strøm i et blogginnlegg på nettsidene til Nordnet.

Les også

Nordmenn på ferie i Sveits: – Plutselig ble heiskortet 600 kroner dyrere

Strøm mener at denne type finansielle veddemål kun burde tilbys profesjonelle aktører, som forstår risikoen.

– De sikrer seg slik at de ikke går på en kjempesmell. Det gjør ikke private. Dette er ren ulogisk spekulasjon. I verste fall kan kundene miste boligene sine på valutasvingninger, sa han til E24 forrige uke.

– Verdens farligste finansprodukt

Kjetil Søyland hos megler­selskapet Multi Markets i Stavanger går enda lenger i sin kritikk. I Dagens Næringliv mandag beskriver han valutalån som et «livsfarlig produkt».

– Ja. Valutalån er verdens desidert farligste finansprodukt. Det er rett og slett livsfarlig. Og særlig er det farlig når folk leker med gjelden sin slik vi har sett en del eksempler på, sier han til avisen.

Opp 16 prosent

Det er flere banker som tilbyr valutalån i større eller mindre grad, men det er Sparebank 1 SR-Bank som anses som den største på formidling av valutalån til privatkunder. De har i dag 1.200-1.300 kunder med lån i sveitserfranc, på til sammen rundt 2,5 milliarder kroner.

I løpet av torsdag i forrige uke, økte gjelden til disse privatkundene med hele 375 millioner kroner.

Reglene er i dag slik at man må ha autorisasjon fra Finanstilsynet for å drive økonomisk rådgivning i Norge, i tillegg til at foretaket må ha konsesjon. Rådgiveren har et spesielt ansvar for å forsikre seg om at kunden forstår hva han kjøper og hvilken risiko produktet har.

Det er strenge regler som regulerer hvilke produkter folk flest kan investere i, mens det i praksis ikke er noen begrensning for valutaspekulasjon.

Åpner for bistand i valutalån-klager

Jorge B. Jensen retter en oppfordring til alle som skulle føle seg lurt inn i valutalån-produkter om å kontakte Forbrukerrådet.

– Ja, det bør de gjøre. Det er viktig for at vi får oversikt over om dette har vært en systematisk praksis, og i så fall hvor, sier Jensen.

En konkret klagesak behandles ikke i Forbrukerrådet, men i Finansklagenemnda. Dermed er det også til nemnda forbrukere bør sende den formelle klagen.

Forbrukerrådet har en historikk med å hjelpe norske forbrukere i kamp mot bankene. De bisto Ivar Petter Røeggen i den mye omtalte striden med DNB om strukturerte spareprodukter, og sist med juridisk bistand til flere tidligere Acta-kunder som mener seg økonomisk rammet av dårlig rådgivning.

– Vil dere vurdere å gi lignende hjelp til bankkunder i en eventuell valutalån-klagesak mot norske banker?

– Ja, hvis sakene skulle stå seg etter at de er behandlet i Finansklagenemnda, så er det helt naturlig for oss å hjelpe forbrukerne videre, sier Jensen.

Les også

– Plutselig ble heiskortet 600 kroner dyrere

Les også

– Banker vil tape milliarder på sveitsisk valutasjokk

Les også

6,3 milliarder blåst bort: Satset alt på at sveitserfrancen skulle svekke seg

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. DNB stanser valutalån til bolig: – Blir bare et spekulasjonsprodukt

  2. Storbanker blir ikke med på DNBs valutalån-nekt: – Kundene vet hva de holder på med

  3. Boliglånet steg med 180.000 kroner etter sjokkbeskjeden fra Sveits

  4. Svein og Tone saksøker Nordea for millioner

  5. Har du lån i sveitserfranc? Så mye har gjelden din økt i dag