Har du slike? Kom deg til Sverige i dag!

Svenskene ruller ut nye sedler. De gamle 20-, 50- og 1000-lappene går nå ut på dato.

HARRYHANDEL-HAST: Her er svenske tusenlapper, femtilapper og 20-lapper som blir alle ugyldige som betalingsmiddel i Sverige fra fredag.

Foto: Den svenske Riksbanken
Publisert:

Torsdag er den aller siste dagen du kan bruke den gamle svenske tusenlappen, avbildet over, samt gamle 20- og 50-sedler i svenske butikker.

Har du bunker av slike sedler i skuffen, er det bare å rydde timeplanen for en spontan harrytur etter jobb. Fredag blir de tre seddelvalørene ugyldige, melder Omni.

Svenskene er godt i gang med å skifte ut hele sin pengegarderobe. De nye sedlene kjennetegnes av friskere farger og mer moderne font. Se dem på bildet under.

Ikke minst er det nye fjes. Riksbanken lar for eksempel Pippi Langstrømpe-moder Astrid Lindgren pryde den nye 20-seddelen.

Les også

Sveriges finanstilsyn: Utelukker ikke bankkollaps etter brexit

Får bruke 100- og 500-lappen et år til

De nye 20-, 50, 200- og 1000-lappene ble gyldig betalingsmiddel allerede i oktober i fjor. De gamle utgavene har deretter vært gyldige i en lengre overgangsperiode, før det nå altså er stopp (200-lappen fantes ikke fra før, men er en helt ny valør i Sverige).

1. oktober i år kommer også de nye 100- og 500-lappene i sirkulasjon. De gamle utgavene får en tilsvarende overgangsperiode, og kan benyttes helt til neste sommer – innen 30. juni 2017.

Seddelutskiftingen er ikke kun tuftet på ny design og nye fjes. Ifølge Riksbanken er de også vanskeligere å forfalske. Blant annet har samtlige nå fått et bilde som skifter farger når du vinkler på seddelen.

Slik ser de nye sedlene ut:

ASTRID LINDGREN: Samlingsbilde med de nye svenske sedlene, med den nye 20-kronerseddelen i sentrum.

Foto: Riksbanken NTB scanpix
Les også

Den største diamanten på 100 år ble ikke solgt

Les også

Bitcoin har blitt over en tusenlapp dyrere på én uke

Les også

Nå trykker Sverige helt nye penger