Ny undersøkelse: Du blir syk av mobilbruken

Kjenner du pulsen stige og svetten piple når din kjære smarttelefon er utenfor rekkevidde, er du på en faretruende vei, ifølge norsk professor.

MER ANGST UTEN IPHONE: Dette er påstanden i en studie fra et universitetet i Missouri. Deltakerne i en studien som ikke kunne svare på sin ringende iPhone reagerte både fysisk og presterte dårligere på mentale oppgaver.
 • Sophie Lorch-Falch
 • Maren Løhre
Publisert:

Stadig flere forskningspublikasjoner på mobilbruk peker mot samme retning: Folk blir mer og mer knyttet til duppedittene.

Forskere ved University of Missouri undersøkte hvor «angstfylte» folk ble da de ikke kunne nå sin ringende mobiltelefon. I studien «Det utvidede iSelvet» som ble publisert på nett torsdag undersøkte forskerne hvordan man blir påvirket fysisk, følelsesmessig og i hjernen når man er skilt fra mobilen sin.

Studien viser at separasjonsangsten er reell, og gir oss i tillegg nedsatt konsentrasjon.

– I flere bedrifter innfører ledelsen forbud mot mobilbruk under møter, fordi kvaliteten på møtet forringes. Jeg som foreleser på NHH har som policy – ingen PC eller mobiltelefon under forelesning. Studentene skal konsentrere seg om å være til stede, sier professor Tor Wallin Andreassen i tjenesteinnovasjon ved NHH.

– Hvordan reagerer studentene på det?

– De ser på meg som en forhistorisk ugle, fordi normen innenfor læring er å øke it-graden i klasserommet. Jeg argumenterer motsatt – at det ødelegger konsentrasjonen, sier han.

Den amerikanske studien viser nettopp hvordan mobilbruken svekker konsentrasjonen.

Hjernetrim med og uten telefon

I første omgang ble deltagerne bedt om å sette seg i et avlukke og gjennomføre en hjernetrimsoppgave med telefonen med seg.

I andre omgang ble de bedt om å gjennomføre enda en hjernetrimsoppgave, men da ble de fortalt at telefonen førte til «Bluetooth-forstyrrelser» og at de måtte flytte telefonen til et annet sted i rommet.

Det var da forskerne ringte telefonen, deltagerne kunne se og høre telefonen, men «uten mulighet» til å reise seg og svare på anropet.

I begge tilfeller målte forskerne puls og blodtrykk.

Og det viste seg å være traumatisk å bli separert fra telefonen. Deltagerne fikk «betydelig» høyere puls, blodtrykk og presterte dårligere på hjernetrimsoppgaven. De fysiologiske endringene slår fast at separasjonsangst ikke er et hypotetisk fenomen. Bakteppet for dette må ses i lys av at amerikanske brukere i snitt sjekker mobil 150 ganger i døgnet, eller omtrent hvert sjette minutt.

– Som nikotinavhengige

NHH-professoren Andreassen er selv ferdig med en studie om hva overdrevet mobilbruk fører til.

– For dem som er fanget i et overdrevet bruk, er tanken på at batteriet går tomt, er det samme som tanken på å reise på ferie uten sigaretter for en nikotinavhengig. Man kjøper ekstra powerbacks for å unngå å gå tom for strøm. Man beskytter seg mot de ubehagelige reaksjonene.

Andreassen sammenligner det med andre former for avhengighet.

– Ved overdreven bruk begynner omgangskretsen å merke det i gitte sosiale situasjoner. Personen unnskylder seg for å sjekke tekstmeldinger og sosiale medier, og forsøker å skjule bruken. Man får et dobbeltliv på linje med alkoholikere, sier han.

I likhet med nikotinavhengige mobiliserer atferden belønningssystemene i hjernen, som skiller ut dopamin og serotonin. Å stadig sjekke telefonen etablerer en vane som er vond å vende.

– Det er kjemikalier som i små mengder gir oss følelsen av å være høy og lykkelig.

– Anrop, pushvarsler og vibrering er for hjernen et ytre stimuli som forteller at noe er på gang. Atferden til å respondere på mobil er i hjernen skapt av to ting: Nå må jeg våkne opp, det kommer noe, og at det kommer noe godt. Hjernen er dopet på dopamin, og det er det som kan forklare svetting, økt puls, som vitner om en avhengighet, sier han.

– Må behandles

Den sterkeste separasjonsangsten skyldes FOMO (fear of missing out). Det vil si at man er redd for å gå glipp av e-poster, meldinger, og notifikasjoner på Facebook. Dette er en sterk drivkraft for ekstrem bruk av smarttelefoner.

– Frykten for ikke å være i den sosiale loopen virker å være den sterkeste drivkraften. Man har selve vanen, så har man den sosiale frykten. Det er en norm i samfunnet at man alltid er tilgjengelig. Når volumet i mobiltelefoni stiger, og frykten stiger, så øker risikoen for overdreven bruk.

Han forteller at brukeren kan utvikle så sterk angst, at avhengigheten kan bli like vanskelig å bryte ut av som spilleavhengighet.

– For dem som virkelig ønsker å gripe fatt i det, er det behandlingstilbud man må gjennom. Det finnes folk som slutter å røyke selv, men det er en liten gruppe mennesker som har den disiplinen. I amerikansk psykologilitteratur er internettavhengighet en diagnose, sier Andreassen.

Mottrend

Hvis utviklingen eskalerer mot mer mobilbruk og avhengighet på bekostning av sosiale relasjoner, tror Andreassen myndighetene kommer på banen med kampanjer lik røykekampanjen, for å bevisstgjøre folk.

Foreløpig er gleden og nytten av internett og smarttelefonen langt større enn sorgene. Andreassen ser allerede tegn på at samfunnet bevisstgjøres.

Les også

Ny UiO-studie: Tyr til amfetamin for å prestere på jobben

Blant ungdom kan det være kult å kjøpe Nokia 3210 fra 90-tallet for å være lite tilgjengelig, mens ektepar avtaler ikke å røre telefonen under fredagstacoen.

– Håpet er at man kan få en tipping point-effekt. Når mange nok mennesker mener at overdreven bruk er galt, så får det en selvforsterkende effekt. Da blir det ukult å sitte med mobilen i bussen, heis, i middagsselskaper og forelesning.

– Savnet på de gode mellommenneskelige relasjonene - dialogen - vil vokse frem. Jeg tror man er nå er dopet på teknologien, og vil lære å leve mer edruelig i fremtiden, sier Andreassen.

– Du bør sette den på lydløs

Forskningen utført i USA hadde visse begrensninger, og de som hadde telefonen tilgjengelig, ble for eksempel ikke ringt til. Den sier også kanskje mer om hva man føler når man ikke har mulighet til å svare ringende telefon, enn separasjonsangst fra telefonen. Likevel har forskeren selv noen klare råd:

– Rådet er å ha mobilen på seg, men å ta den på lydløs dersom du skal gjennomføre oppgaver som krever at du har hodet på plass. Dette for å unngå å mulige distraksjoner som svekker oppmerksomheten din gjennom dagen, sier Clayton til Huffington Post.

Det kan altså være en idé å skru telefonen på lydløs når du er i møter, skal fullføre en oppgave på jobb, ta viktige kjøpsavgjørelser eller skriver på eksamensoppgaven.

Les også

Apple solgte mobilapper for en halv millard dollar på én uke

Les også

Android truet av aggressive konkurrenter

Les også

– Apple-klokken kommer for salg i mars

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Blir du dummere av smarttelefonen?

 2. Betalt innhold

  Elitestudentenes beste råd: Slik studerer du for å få toppkarakterer

 3. Her må de legge mobilen i hylla når de kommer på jobb

 4. Betalt innhold

  De skal gjøre livet vårt enklere, men så langt er det få som har tatt dem i bruk

 5. Betalt innhold

  Har du fått en annen arbeidsrytme på hjemmekontor?