Store kredittselskaper bryter loven

To av Norges største kredittselskaper bryter loven på flere punkter gjennom sine tilbud om avbetaling ved netthandel, mener Forbrukerombudet.

SKEPTISK: Forbrukerombud Gry Nergård. – Avbetalingsavtaler kan bli dyre for den enkelte forbruker, og det er viktig at regelverket følges.

CF-Wesenberg
Publisert:

De mest gjennomgående lovbruddene gjelder misvisende informasjon om pris for avbetalingsløsningene.

Forlokkende lave månedspriser har en psykologisk effekt, og manglende eller feil prisopplysning kan få forbrukeren til å ta en avgjørelse han eller hun ellers ikke ville ha tatt, mener Forbrukerombudet.

Les også

Fjordkraft kan få bøter for telefonsalg

– Avbetalingsavtaler kan bli dyre for den enkelte forbruker, og det er viktig at regelverket følges, slik at kunden får den informasjonen som trengs for å vurdere tilbudet, sier forbrukerombud Gry Nergård.

– Tilsynet vårt viser flere brudd på reglene hos de største aktørene.

Ifølge Forbrukerombudet har ett av selskapene reklamert med at man kan nedbetale fra 50 kroner i måneden, mens avtalen inneholder en minstepris på 95 kroner.

Les også

Reiseformidler anklages for ulovlig flybillett-løfte

Av andre lovbrudd nevnes det at et annet selskap har inngått avtaler uten at forbrukeren har skrevet under på gyldig måte.

Forbrukerombudet har også bedt selskapene redegjøre for hvordan de kredittvurderer sine kunder. De har fått frist til 8. februar med å komme med svar i saken.

Les også

Gresvig kan få 800.000 i bot for reklamepåstander

De to selskapene tilbyr betalingsløsninger i en rekke nettbutikker. De siste årene har Forbrukerombudet sett en økning i antallet tilbud om avbetaling når kunder handler på nett, skriver ombudet.

Les også

Forbrukerombudet mener bredbåndsgiganter driver ulovlig markedsføring

Les også

Reagerer sterkt på barne-reklamering for forbrukslån

Les også

Laserklinikk må betale 400.000 for ulovlig markedsføring

Her kan du lese mer om