Dette er Nordens stjernerestauranter

Her er restaurantene som Michelin fant plass til i den røde boken.

STJERNEKOKK: Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang og Maaemo.
Publisert:

Torsdag formiddag offentliggjorde Michelin hvilke restauranter som får plass i «Guide Michelin Nordic Cities 2015».

Dette er første gang dekkprodusenten kommer med en egen frittstående guide for de nordiske landene.

I den nytilkomne byen Malmö får tre restauranter en ny stjerne, og i Århus tildeles også tre nye restauranter en stjerne. I Stockholm får Oaxen Krog sin andre stjerne, og i København får a|o|c sin andre stjerne. Dette innebærer at Stockholm og København nå har tre restauranter med to stjerner hver.

Her er status for de norske restaurantene:

Maaemo **

Ylajali *

Fauna *

Statholdergaarden*

I tillegg blir Restaurant Eik og Oro Bar & Grill nevnt i underkategorien Bib Gourmand.

– Vi er kjempe glade for at vi beholder stjernene vår. Vi jobber hele tiden for å bli bedre, og vi er veldig stolte av at vi får beholde de stjernen vi har det er jo stort å ha to stjerner. Stemningen er utrolig god inne hos oss nå, og vi er som sagt veldig stolte av at vi får beholde de stjernene vi har det krever en del å beholde to stjerner, sier kjøkkensjef Esben Holmboe Bang ved Maaemo.

Skuffet duo

– Det er skuffende at de lanserer en såkalt nordisk guide uten å gi en trestjerner. Det er to-tre restauranter som absolutt burde hatt det. Dette vet jeg mye om. Jeg kjenner stort sett alle trestjernersrestauranter i Asia, Europa og USA, sa Eyvind Hellstrøm til E24 da nyheten kom.

Han legger ingenting i mellom når han skal karakterisere Michelins arbeid.

– At de leverer en såkalt nordisk guide, og ikke har med annet enn Oslo, er skuffende. Stavanger er jo restaurantby nummer én i Norge. Både Tango og Renaa burde fått en stjerne. I tillegg er ikke Bergen og Trondheim med. Begge byer har restauranter som kunne fått en stjerne.

Hellstrøm får støtte fra VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård.

– Jeg synes det er trist at det ikke kommer flere norske restauranter inn i guiden. Dette kan gjøre at Norge faller noe bak Sverige og Danmark når det gjelder attraktivitet. Jeg synes også det er dårlig at enkelte restauranter blir utestengt fordi de også ikke ligger i by, sier han til VG TV.

Nordisk stjernedryss

København-restaurantene Noma og Geranium var begge favoritter til å stikke av med tre stjerner.

Oppdatert ingen trestjernere i guiden:

Noma**

Geranium**

Matsalen**

Dette var forhåndsfavorittene.

Michelin Guide Nordic Cities 2015 inneholder totalt 125 hoteller og 241 restauranter. Utvalget av restauranter omfatter 30 Bib Gourmand restauranter, 7 restauranter med to stjerner og 38 med en stjerne.

To nye byer

I den nytilkomne byen Malmø får tre restauranter en ny stjerne, og i Århus tildeles også tre nye restauranter en stjerne. I Stockholm får Oaxen Krog sin andre stjerne, og i København får a|o|c sin andre stjerne. Dette innebærer at Stockholm og København nå har tre restauranter med to stjerner hver.

- Vi er svært glade for å kunne tilby våre lesere anbefalinger for restauranter og hotell i disse to nytilkomne byene. Den nye bølgen i det skandinaviske kjøkkenet har virkelig hevet listen i denne delen av verden. Århus tilbyr en variert gastronomi, mens den herlig frodige regionen Skåne legger et hav av råvarer av høyeste kvalitet for Malmøs dørstokk, sier Rebecca Burr, redaktør for Michelin Guide Nordic Cities 2015.

Dedikerte fagfolk

I dagene før guiden ble lanserte har E24 besøkt de fire stjernerestaurantene.

Under kan du se film fra disse besøkene.

Statholdergaarden og Bent Stiansen

Bent Stiansen har hatt en stjerne i Michelinguiden i 17 år, og er den som har hatt en stjerne i guiden lengst i Norge.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Ylajali og Even Ramsvik

Ylajali fikk sin første stjerne i fjor. Etter at E24 besøkte restauranten, har kjøkkensjef og eier Even Ramsvik varslet at han stenger dørene og legger ned restauranten den 19. desember.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Fauna og Björn Svensson

Fauna fikk sin første stjerne i fjor, på første forsøk. Björn Svensson hadde én stjerne med Restaurant Oscarsgate, som han la ned i 2011 for å åpne Fauna.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Maaemo og Esben Holmboe Bang

Maaemo var den første nordiske restauranten som debuterte med to stjerner i guiden i 2012. De har også klart å beholde begge stjernene frem til nå.

Se egen sak fra vårt besøk her.

Publisert: