Sjeføkonom om boligprisen: – September-tallene var svakere enn jeg hadde trodd

Boligprisene stiger videre i årets første høstmåned.

EKSKLUSIV ADRESSE: Gimle Terrasse er en attraktiv adresse i hovedstaden. Oslo har sammen med Bodø det mest hektiske boligmarkedet om dagen.
  • Tone Iren Sørheim
  • Victoria Armstrong
Publisert:

– Både priser og volum er lavere enn jeg hadde forventet. Svake volumtall i september tilsier at også neste kvartal preges av prisnedgang, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika.

I statistikken som ble lagt frem mandag skiller spesielt Vestlandet seg ut, det har vært oppgang de siste 12 månedene i alle fylkene bortsett fra i Rogaland.

Eiendom Norge forventer å se flere utslag på oljebremsen i Vestlandet og langs Sørlandskysten.

Andreassen tror at boligmarkedet vil bli delt etter næring.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika

– Vi ser at satsing i offentlig sektor i hovedstadsområdet er veldig stort. Det er all grunn til å regne med at Oslo vil holde seg godt, særlig for normale boliger, og godt hjulpet av gradvis lavere renter.

Og legger til:

– Det er viktig rentehistorie i disse tallene. Det gjør det mye lettere for Norges Bank å kutte rentene ved en senere anledning dersom boligmarkedet nå normaliseres og avspeiler samme utvikling som resten av samfunnet, en meget beskjeden økonomisk vekst.

Les også

Boligprisene økte i september

Store regionale forskjeller

– De ferske tallene viser at Oslo er et like sterkt marked som før, samtidig som oljebremsen har virkelig slått inn i Stavanger og Sandnes sitt boligmarked, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, til E24.

Administrerende direktør Carl O. Geving.

Boligprisene på landsbasis stiger videre med 0,1 prosent i september sesongjustert, det viser ferske tall fra Eiendom Norge. Nominelt falt boligprisene med 0,9 prosent.

– Det interessant nå er se hvordan rentenedsettelsen fra Norges Bank påvirker boligmarkedet. Effekten av de lavere rentene er ennå ikke slått inn, sier Geving videre.

Geving følger med spente øyne utviklingen i hovedstaden, og om det vil komme et omslag av oljebremsen østafjells.

For resten av året er det mest vanlige boligprisfall i november og desember, men direktøren fra Norges Eiendomsmeglerforbund utelukker ikke nye overraskelser:

– Det er lenge siden det har vært normale tilstander i boligmarkedet, avslutter en blid Carl O. Geving.

Saken fortsetter under bildet

PRISFALL: Boligprisene fortsetter å falle i oljehovedstaden.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier at meglerkorpset i banken anslår at temperaturen i boligmarkedet skal kjøle seg ned, i alle fall i løpet av neste år.

– Da tror vi arbeidsledigheten har steget, ikke bare i oljerelaterte yrker eller fylker som er veldig knyttet til oljenæringen, sier Haugland.

Les også

Håper på rolig bolighøst: – Prisveksten er ikke sunn

Som ventet

– Dette var forventet. Boligmarkedet er i ferd med å roe seg ned. Men det er fremdeles bra fart i Oslo. Det omsettes rekordmange boliger generelt, det er på et «all-time high», sier Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1- gruppen til E24.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

Holvik tror prisene vil roe seg ned med økende usikkerhet rundt norsk økonomi, og spår at oljebremsen vil gradvis spre seg fra kysten til andre deler av Norge.

– Det merker vi minst i Oslo akkurat nå, og det vil nok komme sist til Oslo. Men det rammer Oslo etter hvert. Det kan bli spennende å se om innført eiendomsskatt i Oslo vil bidra til nedgang, avslutter Sparebank 1s-sjeføkonom.

Stor aktivitet

– Det er fremdeles stor aktivitet i markedet, oppsummerer Christian Dreyer, Eiendom Norge-sjef ved avslutningen av mandagens pressekonferanse over boligprisene i september.

Oslo og Bodø har høyest aktivitet i boligmarkedet, på motsatt side er Kristiansand og Stavanger.

– Prisveksten vi har hatt de siste to årene, er ikke sunn, selv om husholdningene bærer dette enkelt med dagens rentenivå. Og prisveksten hittil i år er sterkere enn alle regnet med, uttalte Christian Dreyer til E24 forrige uke.

– Med dårlige makroutsikter og økende arbeidsledighet håper jeg prisene flater ut resten av året. Det tror jeg også vil skje.

Les også

Meglere fra sør til nord: Det har kjølnet i boligmarkedet

Et kjøligere marked

– Det har kjølnet i boligmarkedet etter sommerferien, var konklusjonen da E24 før helgen ringte flere eiendomsmeglere i mindre byer langs Norskekysten.

Færre fremmøtte på visning og roligere budkamper preget boligmarkedet i september.

Garanti Eiendomsmeglings tall viser en nedgang i prisene for solgte borettslagsleiligheter på 0,3 prosent i årets niende måned. Prisfallet kommer i kjølvannet av en svært sterk august i boligmarkedet.

Selskapets administrerende direktør Stein Drogseth uttalte i en pressemelding:

– Etter kraftig prisvekst i august var det ikke uventet med en korreksjon denne måneden. Dette er et mønster vi også har sett de siste årene. Det som er mest interessant her er den sterke prisveksten vi har hatt over tid.

Boligprisene er nå 6,9 prosent høyere enn for et år siden.

Les også

Sterk prisvekst på borettslagsleiligheter i Oslo

Les også

Prisfall for borettslagsleiligheter i september

Les også

– Lånekundene taper tusener på at bankene somler

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Boligprisene økte i september

  2. – Det er duket for «prisboom» i januar og februar

  3. Nå stiger boligprisene også i Stavanger

  4. – Begriper virkelig ikke hvor hun tar det fra

  5. Eksperter tror boligtoppen er nådd