Her er grafene som viser at du får mindre å rutte med i år

Nå har det gått opp for oss at de gode tidene er over.

SKRALT: SLik tror økonomene at lønnsveksten blir i 2016. Sammenlignet med utviklingen for prisene i grafen lenger ned i saken, blir summen at lommeboken din blir tynnere i år.

 • Kristin Norli
Publisert:,

Sentralbanken har spurt økonomer, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, vanlige folk og næringslivsledere om troen på fremtiden.

Resultatet tyder på at 2016 blir et skrint år for lommeboken din.

Forventningsundersøkelsen som Epinion har utført for Norges Bank viser nemlig at samtlige av gruppene som er intervjuet, sier at de tror prisene kommer til å stige mer enn lønningene det neste året.

Når prisene på varer og tjenester stiger mer enn det lønnen din øker med, blir du faktisk fattigere. Og forventningsundersøkelsen viser at «alle» nå er enige om at 2016 blir et skikkelig magert år.

DNB Markets varslet allerede før jul at de spår såkalt negativ reallønnsvekst i 2016. Negativ reallønnsvekst er det samme som beskrevet ovenfor: lønningene stiger mindre enn prisene.

Blir dette resultatet i år, vil det være første gang siden 1989 at Norge opplever en slik innstramming i folks lommebøker.

– Denne undersøkelsen viser at alle tror på en mager inntektsutvikling i år, og at det på lengre sikt heller ikke ligger an til noen sterk vekst, sier Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

Han peker også på at alle gruppene i undersøkelsen er oppsiktsvekkende enig i hvor veien går fremover.

– Det tyder på at avviklingen av lønnsoppgjøret i år ikke burde bli særlig vanskelig, sier Aamdal.

Les også

– Lønnsveksten kan ikke komme mer ned, hvis det skal bli noen reallønnsvekst i 2016

Kan ikke tillate oss samme inntekter

– Undersøkelsen er en refleksjon av at Norge har fått et tilbakeslag i økonomien, sier Aamdal. Kjøpekraften vår er svekket i utlandet på grunn av svak krone som følge av lavere oljepriser og lavere fremtidsutsikter for økonomien.

– Er det en korrigering av det økonomiske selvbildet vårt?

– Det er en justering ut fra at situsjonen har endret seg. Vi skjønner at vi kan ikke tillate oss å ta ut de samme inntektsøkningene som før, sier Aamdal.

 • Men lavere vekst gir også lave renter, les hvorfor du bør ringe banken din og be om lavere rente

Slik svarer de

I forventningsundersøkelsen er flere grupper spurt om ulike indikatorer på den økonomiske utviklingen.

Økonomene sier dette:

 • prisvekst 2,4 prosent
 • lønnsvekst 2,2 prosent

Partene i arbeidslivet sier dette:

 • prisvekst 2,5 prosent
 • lønnsvekst 2,4 prosent

Næringslivsledere sier dette:

 • Prisvekst 2,4 prosent
 • Lønnsvekst 2,3 prosent

Klart for hovedoppgjør

Tidligere denne uken la Teknisk beregningsutvalg frem sine prognoser og grunnlaget for årets hovedoppgjør i arbeidslivet. Leder for TBU, Ådne Cappelen i SSB, la mandag frem den foreløpige rapporten om grunnlaget for lønnsoppgjørene i 2016.

Den viste at gapet mellom priser og lønninger allerede i 2015 var presset ned til det laveste på over ti år. Også dette gir noen signaler om at årets oppgjør kan bli magert.

– Jeg kan ikke uttale meg om hva som vil skje i lønnsoppgjøret. Men lønnsveksten kan ikke komme mer ned, hvis det skal bli noen reallønnsvekst i 2016, sa Cappelen til E24 mandag.

Les også

– Lønnsveksten kan ikke komme mer ned, hvis det skal bli noen reallønnsvekst i 2016

Pensjon blir konfliktsak

Denne uken ble også LO sine krav i årets oppgjør vedtatt. Det foregikk ikke uten kontrovers, etter at LO-leder Gerd Kristiansen og toppene i organisasjonen ble overrumplet av et krav som går på at avtaler om pensjon skal være kollektive, og ikke individuelle.

LOs utgangspunkt for årets lønnsoppgjør er å sikre kjøpekraft og økte tillegg til kvinner og lavtlønte. Samtidig kreves pensjonsopptjening fra første krone og dag 1 i arbeidslivet samt tariffesting av tjenestepensjon, men de færreste tror at LO vil komme helt i mål allerede i år med pensjon i offentlig og privat sektor.

Skralt også om fem år

Flere av gruppene som er intervjuet i Forventningsundersøkelsen er også spurt om utviklingen i priser og lønninger fem år frem i tid.

Svarene på det spørsmålet viser at det magre inntektsåret 2016 kanskje blir starten på en ny tid.

Økonomenes svar på utviklingen om fem år viser at vi da vil ha en reallønnsvekst på 0,4 prosent, sier Kyrre Aamdal i DNB Markets. Og det er skralt sammenlignet med det vi har vært vant til her i Norge - med flere år bak oss med reell vekst i inntektene våre på 2 prosent - for eksempel med lønnsvekst på 4 prosent og inflasjon på 2 prosent.

Les også

- Må langt tilbake i tid for å finne så lav lønnsvekst

Les også

Her er grunnlaget for lønnsoppgjøret: Laveste lønnsvekst på over ti år

Les også

– Lønnsveksten kan ikke komme mer ned

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Lønn

Flere artikler

 1. Nordmenn varsles dårligere råd

 2. Ny undersøkelse fra Norges Bank: Prisene vil stige like mye som lønningene

 3. Her er grunnlaget for lønnsoppgjøret: Laveste lønnsvekst på over ti år

 4. Annonsørinnhold

 5. Reallønnsfall kan skape hett oppgjør i vår

 6. – Lønnsveksten kan ikke komme mer ned