Tord (23) om renteøkninger: – Det høres litt sykt ut

Før dagens rentemøte i Norges Bank frykter ferske boligkjøpere at stor renteøkning kan bli vanskelig for mange – men ingen endrer til fastrente.

ØKT RENTE: Heismontør Tord Inge Johansen i Tromsø betaler 11.400 kroner i boliglån i måneden, ved to prosent rente. Om renten øker til 4,5 prosent, øker utgiftene til boliglånet til 14.500 kroner i måneden.
Publisert: Publisert:

Han har spart penger til å kjøpe egen bolig siden han var 18 år. I mai kjøpte heismontør Tord Inge Johansen (23) leilighet i Tromsø og fikk «førstehjemslån» med 1,99 prosent i rente.

Nå er han på jobbreise i Alta, og foran en åpen heisdør følger han med på om banken setter opp boligrenten etter dagens rentemøte i Norges Bank.

– Jeg tror det blir vanskelig for mange om boligrentene øker mye, sier Johansen.

Torsdag formiddag starter rentemøtet i Norges Bank, der banken har varslet at de setter opp styringsrenten. Spenningen er hvor stor økningen blir.

Ved utgangen av neste år forventer flere økonomer at Norges Bank har økt styringsrenten til 2,5 prosent.

Bankenes boligrente kan ligge opp mot to prosentpoeng over styringsrenten. Det kan gi en boligrente på 4,5 prosent om halvannet år, over dobbelt så høyt som dagens nivå.

– Det høres litt sykt ut. 4,5 prosent i boligrente er mye når du har noen millioner i lån, sier Johansen.

Les også

Derfor skal renten opp

Sparte penger i fem år

Han kjøpte sin første bolig i mai i år, rett før han fylte 23 år. Han har spart til egenkapital i fem år, siden han startet som lærling 18 år gammel.

Tromsø har landets nest høyeste boligpriser etter Oslo-regionen, og det har vært tøft å komme inn i boligmarkedet, forteller Johansen.

– Boligprisene er svimlende høye. Det verste var å spare penger til egenkapital. Det tar mange år. Jeg begynte å spare mens jeg gikk på skole og var lærling, forteller Johansen.

Han var en av de heldige. Banken ga han unntak fra kravet om 15 prosent egenkapital. Bankene kan fravike dette kravet for 10 prosent av lånene de gir.

Heismontøren hadde ikke foreldre som kunne hjelpe han å kausjonere. Han kjøpte en bolig til 2,9 millioner kroner og fikk lån på 2,6 millioner, etter at han hadde spart opp egenkapital på 300.000 kroner. Det gir 10 prosent egenkapital.

– Det var egne sparte penger, jeg har spart siden jeg var 18 år. Det var ikke aktuelt for meg å be foreldrene om pengehjelp, sier Johansen.

«Mange vil slite»

Han har kjøpt en billig og slitt 80 kvadratmeter stor leilighet i et eldre hus, som trenger renovering. Det skal han gjøre selv med hjelp av venner og familie, det er både rørlegger og snekkere i familien.

– Svigerfar er sykt flink, sier Johansen.

BOLIG: Tord Johansen kjøpte leilighet i en eldre bygård i Fogd Drejers gate i Tromsø for 2,9 millioner kroner i mai i år.

Han betaler 11.400 kroner i måneden i renter og avdrag, ved to prosent rente. Om renten øker til 4,5 prosent, øker utgiftene til boliglånet til 14.500 kroner i måneden.

Det er en økning på 3000 kroner per måned, 36.000 kroner på et år, og nesten én million kroner mer å betale på hele lånet med 25 års løpetid.

– For min del er det overkommelig, sier Johansen.

Han har en relativt høy lønn som heismontør. Nyutdannende heismontører har en begynnerlønn på rundt 650.000 kroner i året, og lønnen øker til 750–800.000 kroner i året for erfarne heismontører.

– Men for mange blir det vanskelig. I Tromsø koster en 60 kvadratmeter leilighet 4,5 millioner kroner. Mange vil slite økonomisk om boligrentene øker, mener han.

Les også

Renterådet uenig om dobbel renteheving: – Står overfor et kostnadssjokk

«Det blir fort dyrt»

iTromsø har intervjuet fem boligkjøpere i starten av 20-årene som kjøpte bolig i Tromsø i mai. Alle har flytende rente på rundt to prosent, og flere har kjøpt sin første bolig.

– Det er ikke noe artig at renten går opp. Vi er heldig, vi er ferdig å studere og har begge full jobb. Vi er ikke de som sliter mest av den renteøkningen, sier Ingrid Sollid (24).

Hun har kjøpt seg inn i samboerens leilighet i et borettslag sør for Tromsø sentrum for 1,25 millioner kroner. Med fellesgjeld og rente på 2,14 prosent har de månedlige utgifter på 13.000 kroner.

– Vi er takknemlige for at vi er inne på boligmarkedet. Det er dyrt å bo i Tromsø, men vi er to mennesker i full jobb, sier hun.

Ingen av de iTromsø har snakket med har fast rente. Fastrenten ligger for tiden på rundt fire prosent for 10 års binding.

– Vi har ikke vurdert fastrente. Jeg tror ikke det er så lurt. Det koster mye å få fastrente nå, sier Sollid.

Les på E24+

Så mye dyrere blir lånet: Henriette (26) er forberedt på strammere tider

«Vi har ikke mye erfaring med renter»

– Det suger litt.

Det sier Henrik Fløgum (23) om at boligrenten øker fremover. Han og samboeren har flyttet fra Raufoss til Tromsø sentrum, der de har kjøpt en leilighet på 44 kvadratmeter til 3,2 millioner kroner.

De er førstegangskjøpere og «har spart hele livet» for å kjøpe egen bolig. Og i de siste har han sett på rentekalkulator på nettet for å sjekke hva økt rentenivå betyr for samboerne.

– For oss går det fint. Vi har ikke bil, bare boliglån, sier Fløgum.

44 KVADRAT: Henrik Fløgum (23) og samboeren har kjøpt en leilighet på 44 kvadratmeter til 3,2 millioner kroner i en boligblokk i Vestregata i Tromsø sentrum.

Med et boliglån på 2,4 millioner kroner og 2 prosent rente har de 10.000 kroner i månedlige utgifter. Med en renteøkning til 4,5 prosent øker utgiftene med 2000 kroner i måneden.

– Vi leide til 14.000 kroner i måneden, så det blir mindre enn vi betalte i leie. Vi sparer penger på å eie, sier Fløgum.

Som mange på deres alder har de ingen erfaring med høyere rente. I fjor lå boligrenten på 1,8 prosent. Sist boligrenten lå over fire prosent var for snart 10 år siden, i 2013.

Med unntak av finanskrisen i 2007–2008, er det vel 20 år siden boligrenten lå over fem prosent.

– Vi har ikke så mye erfaring med renter. Så det er litt vanskelig å prate om det, sier Fløgum.

Les på E24+

Økt rente er ikke så ille som det ser ut som

Les også

Trebarnsmor om varslet rentehopp: – Et sjokk

Publisert:
Gå til e24.no