DNB-sjefen til Norges Bank: Ikke kutt renten!

DAVOS (VG) DNB-sjef Rune Bjerke advarer mot for lave renter.

RENTER TIL FROKOST: DNB-sjef Rune Bjerke og konserndirektør for personmarkedet Trond Bentestuen (t.v) spiste frokost med VG i Davos onsdag.

Bjørn Haugan
 • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

Sjefen for Norges desidert største bank går ut og sier at Norges Bank bør holde igjen i rentereduksjonen.

– Vi mener det er viktig at de som setter styringsrenten ikke bestemmer nye kutt før de må. For lav rente kan gi negative utslag som norsk økonomi ikke trenger.

– Hvilke negative utslag?

Fallet i oljeprisen har svekket kronen kraftig. Det er bra for norsk eksportindustri og bra for norske låntagere med lav rente, men nye rentekutt vil svekke kronen ytterligere.

– Du er redd for at vi vil låne for mye?

– Ja, det er viktig at Norges Bank ser an utviklingen i kredittveksten. Lav rente gjør det mer gunstig å låne og det er en balanse.

Les også

Gikk 1,8 millioner over takst: – Har aldri opplevd så stor forskjell

– Du sier at det det går så bra i Norge at vi ikke trenger flere krise-insitamenter?

– Foreløpig er økningen i arbeidsledigheten liten, og per i dag ser det ikke ut til at vi vil få noen kraftig vekst i ledigheten. Vi ser ingen alvorlige krisetegn i norsk økonomi nå, som gjør at vi trenger aktiv bruk av pengepolitikken og renten.

– Ikke som Sveits

I Norge er styringsrenten 1,25 prosent etter 0,25-prosentpoeng-kuttet før jul.

Vi sitter og spiser frokost ved hotellet Bjerke bor på i Klosters utenfor Davos: Her i Sveits er det alvorlig økonomisk krise og styringsrenten er på historiske minus 0,75 prosent. Og i Danmark er den minus 0,25.

– Du ser ikke for deg at vi skal ned dit?

– Nei, det er det ingen grunn til. De grunnleggende forholdene i norsk økonomi tilsier ikke det, sier han og viser til fire norske buffere som kan brukes hvis krisen skulle treffe oss:

 1. Pengepolitikken gir mulighet til fortsatt kutt i renten, selv om det ikke er noe behov nå.
 2. Finanspolitikken kan bidra til vekst gjennom økte offentlig ressursbruk. Vi er i en unik posisjon hvor vi kan ta noe mer av oljeformuen ved krise.
 3. De norske bankene er nå blant verdens mest solide. DNB har i dag en egenkapital på 153 milliarder kroner og vi har siden 2010 satt av 50 milliarder kroner i egenkapital og kjernekapital. Vi er nå så solide at vi vil klare oss selv gjennom en alvorlig krise.
 4. Trepartssamarbeidet mellom myndighetene og partene i arbeidslivet bidrar tradisjonelt til ansvarlighet.
Les også

Boliglånet steg med 180.000 kroner etter sjokkbeskjeden fra Sveits

– Tvinges til å løpe

Han legger til:

– Det er ikke behov for å bruke ytterligere virkemidler i dag. Det er jeg glad for at regjeringen og Norges Bank-sjefen sa så tydelig i forrige uke.

IKKE BARE RENTER: Blir det bra vær, planlegger DNB-sjef Rune Bjerke å forlenge oppholdet i Davos med en dag i helgen, for å leie slalåmski.

Bjørn Haugan

Han gir likevel et signal til statsminister Erna Solberg som kommer til Davos i morgen kveld, om hva som er å foretrekke hvis man må gire om:

– Vi er i en situasjon hvor jeg er tilhenger av i større grad å bruke finanspolitikken enn pengepolitikken (les: renten), hvis nødvendig.

– Mer satsing på å skape aktivitet gjennom å bruke penger på veier og andre formål som både skaper arbeidsplasser og gir bedre infrastruktur i fremtiden?

– Ja, jeg tenker at vi må utløse krefter som gjør at vi får overført teknologi og kunnskap fra offshore til vekst på land. Endringer utløser det. I 1986 var oljeprisen ti dollar fatet. Det bidro til at man utviklet ny produksjonsteknologi.

– Sånn sett har vi godt av oljeprisfallet?

– Slikt utløser ofte krefter som skaper endringer. Investorer som tidligere har brukt pengene innen olje og gass vil kanskje begynne å kikke etter muligheter i norsk industri. I stille farvann skjer det lite. Det er ofte slik at når vi presses, så presterer vi – og tvinges til å tenke nytt. Selskaper og personer tvinges til å løpe fortere.

Les også

Venter svakeste lønnsvekst siden 1995

– Tøff konkurranse

Oljeprisfallet er et viktig tema på årets konferanse i Davos.

– Vi norske har vært privilegerte her i Davos: I mange år har oljeprisen vært høy og de fleste andre land slitt. I år er oljeprisen lav, som skaper problemer for oss, men som de fleste andre land har fordel av, sier Bjerke.

Les også:

Selv om han tar til orde for ikke å røre styringsrenten, ser han at markedet mener det.

– Markedet tror renten skal videre ned, fordi prisen på 3-månedersrenten tilsier det.

– Det er tøff konkurranse fra andre banker nå, anført blant annet av Danske Bank. Presses boligrenten?

– Ja, det er tøff konkurranse, både på renten og ikke minst for å utvikle nye produkter som gjør hverdagen letter for kundene. Det er bra for forbrukerne og for bankene.

Les også

Fotballsponsor måtte kaste kortene

Les også

Mange tåler ikke én eneste renteøkning: – Løp og bind renten nå!

Les også

Boliglånet steg med 180.000 kroner etter sjokkbeskjeden fra Sveits

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Valuta

Flere artikler

 1. Olsen om rentepolitikken:
  - Rommet for ytterligere kutt ble gradvis brukt opp

 2. I morgen kan 1.001 være ute

 3. Finansdirektør spår to gode år

 4. Eksperter utelukker ikke norsk seddelpresse

 5. Økonomiprofessorer mener Norges Bank må kutte renten