Rapport: Opphopningen av usolgte nyboliger fortsetter

Siden midten av oktober har nyboligsalget økt med fem prosent mot samme periode i fjor, men det er en «klar økning» i beholdningen av usolgte boliger, ifølge en ny rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse. Oslo skiller seg ut.

BYGGINGEN BREMSER: Det er igangsatt bygging av 14 prosent færre boliger så langt i år mot i fjor. Her bygges det boliger på Frysja i Oslo.
Publisert:

Nyboligsalget øker målt mot fjoråret, men det legges fortsatt ut flere nye boliger enn det selges.

– Dette gir en klar økning i beholdningen av usolgte boliger, heter det i rapporten Econ nye boliger fra Samfunnsøkonomisk analyse.

Siden midten av oktober er det solgt 2.547 nye boliger. Det er en økning på fem prosent mot samme periode i fjor, men 11 prosent færre enn i perioden fra midten av august til midten av oktober.

– For landet samlet sett har det vært en tendens til at beholdningen av usolgte boliger har økt en god stund nå. Salget har vært litt på det jevne, så det betyr at det har blitt lagt ut litt mer enn det som har blitt tatt unna, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse.

Les også

Les også: Louise Mohn har omsider solgt årets dyreste bolig

590 nye usolgte

Salget utgjør 13 prosent av boligene som har vært til salgs. Salgstakten er høyest på Østlandet med 16 prosent, etterfulgt av Nord-Norge med 14 prosent, Vestlandet med 12 prosent, mens Midt-Norge og Sørlandet hadde en takt på henholdsvis ti og syv prosent.

Siden oktober har det blitt 590 flere usolgte nyboliger i markedet, og nå har det hopet seg opp 16.813 totalt.

Til sammenligning var det 13.996 usolgte i april.

Oppgangen kommer etter at det har blitt lagt ut 3.545 nye boliger for salg siden oktober, mens bare 2.547 har blitt solgt.

Hovedstaden skiller seg ut

I Oslo har det imidlertid vært en litt annen utvikling. I hovedstaden har antallet usolgte boliger falt med to prosent fra midten av oktober og med 13 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

– I Oslo ser vi at lageret av usolgte boliger har falt sakte, men sikkert helt siden inngangen av 2018, sier Benedictow.

Men det er fortsatt langt over normale nivåer. Like etter en liten oppgang i salget skjøt antallet usolgte boliger i været i 2017.

Solgte boliger sammenlignet med usolgte boliger i Oslo. I 2017 økte lageret kraftig.

– Det er fortsatt et veldig stort lager av usolgte boliger, som presset i markedet der, sier sjeføkonomen, og fortsetter:

– Det er ikke grunn til å tro at salget skal øke så veldig fremover. I tillegg ser vi at igangsettingen har falt litt og prisveksten har også avtatt i nyboligmarkedet.

Prognosene til Samfunnsøkonomisk analyse for ferdigstilling tilsier at boligbyggingen i Oslo skal være betydeligere lavere fremover enn det man har sett til nå.

– Todelt marked

Også DNB Eiendoms nybygg-sjef, Jørn Arve Skjelvan, peker på at Oslo skiller seg ut. Mens Oslo og områdene rundt, som Lørenskog, Billingstad og til dels Follo opplever et prispress, er det annerledes i resten av landet.

Slik vil det også bli fremover, tror Skjelvan.

– Vi forventer et todelt marked, med et veldig sterkt marked i Oslo og randsonene og et bolignorge som har godt med varer i hyllene, som kanskje ikke vil oppleve den kraftige prisveksten vi venter i Oslo.

DNB Eiendom venter i likhet med Eiendom Norge en prisvekst på fem prosent i hovedstaden neste år.

Les på E24+

Les mer: (+) Dette sier historien om norske boligprisfall: – Krakk er det mest vanlige

Prisøkning på fire prosent

Også Stavanger skiller seg ut i statistikken, men på en annen måte enn i Oslo.

– I Stavanger har det vært veldig lav aktivitet i boligmarkedet i mange år etter oljenedturen i 2013, men der ser vi tegn til at salget har tatt seg noe opp. Det ble lagt ut veldig mange nye boliger for salg i sommer, og det har vært et brukbart salg på de prosjektene, så vi ser også at igangsettingen der har tatt seg opp på slutten av året, sier Benedictow.

I dag koster nye boliger i Norge i snitt 56.900 kroner per kvadratmeter, ifølge rapporten.

Det tilsvarer en prisøkning på fire prosent målt mot samme tid i fjor. De høyeste prisene finner man på Østlandet med snittpris på 64.100 kroner kvadratmeteren, mens de laveste er på Sørlandet med snitt på 45.900 kroner.

Samtidig er det en betydelig nedgang i igangsettingen. Det er igangsatt bygging av 13.552 boliger så langt i år, et fall på 14 prosent fra samme periode i fjor.

Publisert:
Gå til e24.no