Skjerper elektriker-krav før ny boliglov: – Blant de alvorligste feilene

Elektrikerbransjen skjerper dokumentasjonskravene i påvente av regjeringens omdiskuterte lovendringer for boligsalg.

MÅ DOKUMENTERE: Elfag, landets største elektrikerkjede med 2.500 medlemmer, har inngått avtale med Boligmappa. Illustrasjonsfoto.
Publisert:

Elfag, landets største elektrikerkjede, krever heretter at alle deres medlemmer laster opp dokumentasjon på utført elektrikerarbeid i et digitalt system som samler all «servicehistorikk» for norske boliger.

Systemet, kalt Boligmappa, er indirekte eid av Nærings- og fiskeridepartementet gjennom Ambita AS og innebærer at hvert gårds- og bruksnummer har en elektronisk «mappe» med dokumentasjon på utførte arbeider.

Nå jobbes det iherdig med å få bransjeaktører til å forplikte seg til å innrapportere til løsningen. Bakteppet er regjeringens kommende endringer i avhendingsloven, som er ventet å tre i kraft i starten av 2021.

Les også

Varsler kaos med regjeringens lovendring: – Et mareritt for boligselgere

Informasjonshull

– Det kommer to større endringer i loven: Brukte boliger i Norge kan ikke lengre selges «som de er», og terskelen for mangler som boligselgere kan få ansvaret for blir senket. De må dokumentere boligen mye bedre enn før, sier markedssjef Eirik Vigeland i Boligmappa til E24.

Fra før har 3.600 bedrifter registrert seg til Boligmappa. Den nye avtalen med Elfag innebærer at ytterligere 2.500 elektrikere og montører over hele Norge forplikter seg til å levere dokumentasjon til løsningen.

I dag mangler hele syv av ti boligeiere oversikt over elektrisk arbeid som er gjennomført i boligen sin, ifølge en ny YouGov-undersøkelse på vegne av Elfag. Dette er en kjempeutfordring, ifølge kjedeleder Tom Erik Eie:

– Blant de alvorligste skjulte feilene er elektriske feil, sier Eie.

– Med tydelige lovkrav til dokumentasjon og ansvar, kan vi også minske risikoen for brann og skader på grunn av arbeid som er utført av ikke-
kvalifiserte elektrikere, sier han.

Les også

Slik kan coronaviruset smitte boligmarkedet

Kamp mot svart arbeid

Vigeland i Boligmappa sier det nye elektriker-inntoget er viktig.

– Avhendingsloven kan bli noe av det beste som har skjedd kampen mot svart arbeid på lang tid. Stadig flere vil etterspørre dokumentasjon på utført håndverksarbeid, og det er godt nytt for seriøse aktører. I Boligmappa er det nemlig kun de seriøse som får tilgang. Det settes krav til fagkompetanse, økonomi og selskapsform, og på den måten digitaliserer vi vekk svart arbeid, sier Vigeland..

– Hva gjenstår nå?

– Nå jobber vi blant annet med å få med oss eiendomsmeglerne, slik at de etablerer rutiner for å fremvise dokumentasjonen som finnes i mappen til boligkjøpere.

– Lovendringene har samtidig møtt sterk motstand fra enkelte som mener vi kan stå overfor enda flere konflikter mellom boligselgere og kjøpere, tross strengere dokumentasjonskrav?

– Ja, motstanderne mener den nye minstegrensen på 10.000 kroner for feil og mangler kan gi flere konflikter. Og det kan godt være. Men vi tror at når reglene legger opp til bedre dokumentasjon som informerer partene, så vil disse konfliktene også bli mindre alvorlige.

Publisert:
Gå til e24.no