Ferske boligpristall: Boligprisene falt i februar
Boligprisene falt med 0,2 prosent i februar.
Det viser ferske tall fra eiendomsmeglerbransjen som ble presentert av Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer onsdag.
Salgstall viser at prisene var 0,2 prosent lavere i februar enn det de var i januar. Fallet på 0,2 prosent er tatt i betraktning det man mener er normale sesongavhengige variasjoner i boligprisutviklingen.
Dette er den dårligste februarmåned på ti år, ifølge NTB.
– Dette kommer etter en moderat høst og en overraskende sterk januar, sier Dreyer.
Nominelt steg boligprisene med 0,2 prosent.
Boligprisene har svingt mye de siste månedene. I januar var den sesongjusterte veksten 0,7 prosent, opp fra 0,2 prosent i desember.
Trenden i årsveksten er klar. Boligprisene vokser fremdeles på årsbasis, men vekstakten er stadig lavere.
– Trenden er tydelig nedgående, sier Dreyer.
Tolvmånedersveksten har avtatt siden toppen på 8,7 prosent i februar i fjor. I januar hadde den falt til 5,2 prosent.
I februar falt årsvekstraten i boligprisene til 4,4 prosent.
Tror jernbaneprat gir boligpris-byks i Hønefoss
Nedkjøling sprer seg på Vestlandet og Sørlandet
Oljesmellen har gitt enorme forskjeller i boligmarkedet, og at utsiktene er helt forskjellige avhengig av hvor du befinner deg.
– Vestlandet og Sørlandet har en svakere utvikling enn Østlandet, sier Dreyer.
Særlig Stavanger skiller seg ut negativt, der er årsveksten negativ. Årsveksten i Stavanger er minus 7,4 prosent. Det er 50 prosent flere boliger i markedet der enn for ett år siden.
– Det er rekordmange boliger til salgs i Stavanger, sier Dreyer.
Samtidig peker han på at nedkjølingen av norsk økonomi og økning i arbeidsledigheten har ført til at nedkjølingen av boligmarkedet har spredt seg på Vestlandet og Sørlandet.
– Flere må flytte på seg, og flere må selge boligene sine. Vi så dette først i Stavanger. Nå ser vi at antall boliger til salgs øker i Bergen og Kristiansand. Bankene anbefaler å selge før man kjøper, sier Dreyer.
Dreyer mener at mesteparten av prisveksten på landsbasis for hele 2016 er tatt ut allerede. Men han forventer fortsatt prisvekst i Oslo.
– Oslo kommer å være den region som gir best prisutvikling fremover, sier Dreyer i et intervju med E24 etter fremleggelsen av tallene.
Omsetningshastigheten var i snitt 41 dager for hele landet. Men i Oslo går boligene unna mye raskere.
– Omsetningstiden på boliger var 15 dager i februar, men i enkelte bydeler var det 10 dager. Vi tror presset vil vedvare i Oslo fremover, sier Dreyer.
Årsveksten i Oslo er 8,1 prosent, og selv om dette er en meget god vekst, er det ned fra siste toppen i årsvekst som var 13 prosent i hovedstaden.
Dreyer forteller at Eiendom Norge fortsatt forventer en årsvekst på boligprisene på 3–5 prosent i år for hele landet.
– Med en uendret årsvekst ender vi på 3,1 prosent, men vi forventer at vi vil ha noen måneder der det går opp og noen måneder der det går ned, sier Dreyer.
iHus selger leiligheter til fastpris i Oslo
Lavere enn ventet
Sjeføkonom i Swedbank Harald Magnus Andreassen mener i likhet med Dreyer at boligpristallene for februar er lavere enn ventet.
– Ja, dette er lavere enn vi også ventet, men det er viktig å huske at boligprisveksten varierer mye, så det kan være tilfeldig, sier sjeføkonom i Swedbank Harald Magnus Andreassen til E24.
Han understreker at han må se nærmere på vekstrapporten fra februar før han kan utdype hva som har forårsaket den svake prisutviklingen akkurat nå den siste tiden.
Likevel trekker han frem tre ting som kan være beskrivende for den utviklingen vi har sett, og vil se i tiden fremover:
1. Man ser at for hele landet i gjennomsnitt så er prisveksten i boligmarkedet nå dempet, og det til tross for lave renter. Årsaken er kanskje, og trolig, den økende arbeidsledigheten, og at dette påvirker prisene nedover, vil i så fall være normalt.
2. På Vestlandet er prisutviklingen særlig svak, og det skyldes nedturen i oljeindustrien og at ledigheten stiger mye der.
3. På Østlandet så har boligmarkedet vært trukket opp av lavt rentenivå, for her er innbyggerne stort sett upåvirket av nedturen i oljesektoren. Men, sier Andreassen, «vi har noen rapporter som tyder på at næringslivet også i Oslo og Akershus bremser litt».
Swedbank-toppens foreløpige analyse innebærer at vi vil få et moderat boligprisfall i andre halvdel av 2016 og inn i 2017.