Slik kan klimaendringene gjøre kaffe dyrere og dårligere

Klimaendringer truer noen av verdens beste kaffedyrkingsområder, advarer eksperter.

EDLE DRÅPER: Nordmenn er et av de mest kaffeelskende folkeslagene i verden. Nå kan klimaendringer true tilgangen på kvalitetskaffe.

Foto: Øyvind Nordahl Næss VG
Publisert:,

Forfatter av The World Atlas of Coffee, James Hoffman, sier til svenske DN at det ser mørkt ut for tilgangen på kvalitetskaffe i årene som kommer.

Årsaken er at mange av de kaffemarkene som tradisjonelt gir den høyeste kvaliteten, er truet av klimaendringer og høyere temperaturer.

– Allerede i 2020 venter vi at de beste kvalitetene vil være mye mer utilgjengelig, sier innkjøper i det svenske kaffehuset Zoegas, Minette Rosén.

Tempererte klimasoner der den beste kaffen dyrkes, for eksempel i Mellom-Amerika sliter allerede med en minkende produksjon, ifølge eksperten. Jordbruksarealene som egner seg til dyrking av kaffe av høyere kvalitet ventes å bli halvert fra i dag til år 2050, ifølge World Coffee Research.

Isteden overtas produksjonen av land der det er varmere og areal ikke er et problem, som Brasil, Indonesia og Vietnam.

Problemet der er at et varmere klima gjør det vanskeligere å beskytte kaffeplantene mot sykdom, og resultatet kan bli en jevnt over dårligere kvalitet på kaffen.

Samtidig som tilgangen på den kvalitetskaffen som fortsatt kommer fra de utsatte områdene vil bli mer konkurranseutsatt, er det økende etterspørsel etter kaffe i verden.

Trolig blir resultatet høyere priser i flere segmenter av kaffemarkedet, ifølge analysene.

Les også

Friele-eier kjøper Coops kaffebrenneri

Les også

Siri vil tjene på kaffegruten du kaster

Les også

DNB Markets:  Å nå klimamålene er urealistisk

Her kan du lese mer om