Handelslekkasjen øker: Lokker nordmenn med smågodt til 4,90 kroner

Svenskene venter tidenes påskehandel i grensebutikkene, mens nettbutikken Maxgodis sender 20 tonn godteri over grensen hver dag.

SELGER TONNEVIS: Salget av godteri er størst rundt påsketider på svenskegrensen.

Foto: Mattis Sandblad VG
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Vi forventer flere kunder i år enn i fjor, og påsken har begynt bra allerede, sier butikksjef for Maximat Nordby utenfor Strømstad, Ole Jørgen Lind, til E24.

Handelsstanden over grensen jublet da regjeringen iverksatte hopp i sukkeravgiften fra nyttår, og venter rekordmange nordmenn til harryhandel i påskeuken.

I motsetning til i 2016 og 2017, lar matvarekjedene være å selge påskegodteri til elleville priser i år.

De svenske grensehandelkjedene har påspandert reklamebannere i Norge for å lokke nordmenn med godteri ned mot 4,90 kroner per hekto*, mot 16,90 kroner i norske butikker.

– Vi tror det kommer til å bli en veldig bra påske, sier Gottebiten-sjef Mats Idbratt til E24.

Sender 20 tonn over grensen hver dag

Administrerende direktør i Maxgodis, Morten Hansson, forteller at 20 tonn med godteri fraktes over grensen med post hver dag.

– Vi har hatt en veldig bra vekst. Det har vi hatt i hele år. Vi laget et budsjett uten tanke på at sukkeravgiften skulle komme, og da den kom så vi tydelig økning i salget, sier han til E24.

Morsselskapet Net Trading Group AB ble børsnotert i Stockholm i fjor, og Maxgodis forventer å doble omsetningen fra 2017 på 36 millioner til 70 millioner i 2018.

Les også

Priskrigen uteble: Påskevarene er mye dyrere i år

Med 20 godteributikker langs grensestasjonene merker Idbratt i Gottebiten også godt til sukkeravgiften. Siden nyttår har omsetningen økt med minst ti prosent.

– Det går veldig store volumer med smågodt. Påsken er den aller største tiden for oss, sier han.

Kundene etterspør norskprodusert godteri, særlig sjokolade, og Gottebiten fyller opp med Nidar, Hval og Freia. Norske poser med marispan og påskeegg fraktes over grensen for å selges til nordmenn.

– Jeg mistenker at produksjonen i Norge er på spreng. Når jeg ser hva vi selger, så må de ha mye å gjøre, sier Idbratt.

Han er opptatt av å fremheve at flere faktorer enn pris motiverer nordmenn til å reise over grensen. Påsketradisjoner med harrytur og bredere sortiment i svenske butikker er også en del av forklaringen, ifølge ham.

Da dagligvarekjedene i Norge satte ned prisene på søtsaker i 2016 og 2017, merket ikke Gottebiten et omsetningsfall. Idbratt dro selv over grensen for å sjekke prispresset.

– Det var ikke så morsomt, fordi det var var utsolgt av varer og begrenset med sortiment.

Les også

Coca-Cola permitterer og legger storinvestering på is etter avgiftshopp

Finansdepartementet: - I utgangspunktet et gode

Statssekretær Marianne Eikvåg Groth (H) i Finansdepartementet forteller at effekten av økningen i sukkeravgiften kan bidra til mer grensehandel, men også bidra til at forbruket går ned.

– De fleste land har grensehandel. Nordmenn handler i Sverige, svensker i Danmark, dansker i Tyskland, og tyskere i Polen. Handel over grensene er i utgangspunktet er et gode, sier hun til E24.

– Samtidig er det viktig at skatteinntekter og verdiskapingen skjer her i landet, og gode rammevilkår for vekst og arbeidsplasser er en prioritert oppgaver for regjeringen. Vi har blant annet redusert de samlede skattene og avgiftene med i over 24 milliarder kroner de siste årene, sier hun.

I tillegg til økning i sukkeravgift og rimeligere priser over grensen, bidrar kronekursen til ekstra kjøpeutbytte av grensehandelen. Den svenske kronen er blitt svekket den siste tiden, og en svensk hundrelapp koster nå 94 norske kroner.

* I en tidligere versjon av saken skrev E24 at Gottebiten reklamerte for godteri i løsvekt for 4,90 kroner i Oslo sentrum. Det stemmer ikke. Nordby Supermarket er kjeden som selger godteri for 4,90 kroner.

Les også

Milliardvekst i grensehandelen

Les også

Slik unngår nordmenn sukkerskatten – med regjeringens momskutt

Les også

Thon vil ruste opp grensemekka med milliardbeløp

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Grensehandel
  2. Sverige
  3. Dagligvarebransjen

Flere artikler

  1. Svensk godteriaktør: Reversert sukkeravgift påvirker oss ikke

  2. Godterigiganter bruker «smutthull» i tollgrensen

  3. – Håper salget stuper

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik unngår nordmenn sukkerskatten – med regjeringens momskutt

  6. Vil lokke 100.000 godterikunder til å kjøpe snus